Το βραβείο «Διεθνούς Αναγνώρισης» στα Greek International Women Awards (GIWA) το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών απονεμήθηκε στην Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Στην αρχή της εκδήλωσης, η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής 11 Απριλίου 2021 από την ERT World, απεύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. H κ. Σακελλαροπούλου μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για την κ. Σοφιανού και το σπουδαίο έργο που επιτελεί, αποτίοντας φόρο τιμής όχι μόνο στο πρόσωπό της αλλά και σε όλες τις γυναίκες και τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

«…Να συγχαρώ την κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, επιχειρηματία και Μεγάλη Ευεργέτιδα του Ελληνισμού της Αιγύπτου, στην οποία απονέμεται το βραβείο Διεθνούς Αναγνώρισης για το εξέχον κοινωνικό έργο και τη συμβολή στην προβολή και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και την κυρία Ελένη Κουναλάκη, πρώτη γυναίκα Αντικυβερνήτη της Πολιτείας της Καλιφόρνιας και πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, στην οποία απονέμεται το βραβείο Διά Βίου Επιτεύγματος, για την πολύτιμη προσφορά της στην ενίσχυση των αρχών της ελληνοαμερικανικής φιλίας και της συνεργασίας» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο χαιρετισμό της η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι θεσμικοί μηχανισμοί ισότητας, να εκλείψουν οι έμφυλες διακρίσεις και να διασφαλισθούν ίσες ευκαιρίες και επαγγελματικές προοπτικές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε και στην πανδημία του κορονοϊού λέγοντας: «η πανδημία που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο, και οι αποσταθεροποιητικές εξελίξεις που προκαλεί, έχουν καταστήσει φανερό το ότι ζούμε σε μια στενά συνδεδεμένη παγκόσμια κοινότητα που αναζητά μεγαλύτερες συγκλίσεις μεταξύ ατομικού και συλλογικού συμφέροντος, ισχυρές συνέργειες μεταξύ κράτους και κοινωνίας των πολιτών, νέες μορφές αλληλεγγύης».

Το βραβείο στην κυρία Σοφιανού, απένειμε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης. «… Καλούμαι σήμερα ως Γενικός Γραμματέας να δώσω το βραβείο Διεθνούς Αναγνώρισης των GIWA σε μια ξεχωριστή ευεργέτιδα και σπουδαία φιλάνθρωπο, διακεκριμένη επιχειρηματία της οποίας η δράση απλώνεται σε τρία κράτη και ενώνει δύο ηπέιρους μέσω του Ελληνισμού. Η Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού είναι κάτι παραπάνω από σπουδαίος άνθρωπος. Κάτι παραπάνω από μεγάλη ευεργέτιδα του Ελληνισμού της Διασποράς.

Η κυρία Σοφιανού είναι μια μεγάλη κυρία του Ελληνισμού. Ίσως μια από τις μεγαλύτερες», είπε ο κ. Χρυσουλάκης και πρόσθεσε απονέμοντας στην κ. Σοφιανού το βραβείο: «Κυρία Σοφιανού, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε τέτοιους ανθρώπους στο εξωτερικό. Προσωπικά είμαι υπερήφανος που σας γνωρίζω κα που σας έχουμε στο πλάι μας. Το βραβείο αυτό είναι ένας ελάχιστος τιμής για τα μέγιστα που έχετε προσφέρει ως σήμερα. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας”.

Η κ. Σοφιανού, ευχαρίστησε την επιτροπή για την τιμητική διάκριση και πρόσθεσε ότι εκτός από επιχειρηματίας πάντα αισθανόταν πρωτίστως σύζυγος, μητέρα και εσχάτως γιαγιά, υπογραμμίζοντας ότι οι τρεις αυτές ιδιότητες λειτουργούσαν πάντα συμπληρωματικά στην όποια επιτυχία της και πολλαπλασιαστικά στην ευτυχία της.

«Πιστεύω ακράδαντα πως για όσους καταπιανόμαστε / ασχολούμαστε με το επιχειρείν η έννοια της προσφοράς πρέπει να είναι εξίσου σημαντική με εκείνη του κέρδους. Από το σύνολο της επιχειρηματικής μου πορείας οι σημαντικές στιγμές τις οποίες ξεχωρίζω και ανακαλώ συχνά δεν είναι ποτέ αυτές της κατάθεσης ενός μεγαλύτερου ισολογισμού ή της καταβολής περισσότερων μερισμάτων.

Ούτε αυτές των βραβεύσεων και των τιμών. Είναι πάντα εκείνες που συνδέονται με την έκφραση ενός πηγαίου, ειλικρινούς «Ευχαριστώ!» από εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησα.


Το σημερινό όμως βραβείο κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου καθώς απονέμεται από μια τόσο έγκριτη οργάνωση και απονέμεται κατόπιν πρότασης του διακεκριμένου καθηγητή και Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κυρίου Ιωάννη Χρυσουλάκη.
Οπότε κλείνοντας επιτρέψτε μου να απευθύνω ένα ειλικρινές και θερμό «Ευχαριστώ!» τόσο στον κ. Καθηγητή όσο και σε όλους τους συντελεστές αυτής της θαυμάσιας εκδήλωσης. Σας είμαι ευγνώμων»
, κατέληξε η κ. Σοφιανού.

Αρέσει σε %d bloggers: