Με στόχο την ενημέρωση των Αιγυπτιωτών  σχετικά με τη συνέχεια της ανάρτησης προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων για τα ακίνητα στην Ελλάδα, διαβιβάστηκε στον «Νέο Φως» και στην ekkairo.org έγγραφο του Εθνικού Κτηματολογίου από το Γενικό Προξενείο στo Kάιρο.

Με την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων, των πινάκων και των διαγραμμάτων, δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν στο πρώτο στάδιο της κτηματογράφησης και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.

Συνεπώς, η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω ταλαιπωρία στο μέλλον.

Στο έγγραφο από το Γενικό Προξενείο, αναφέρεται πως ορίστηκε η 19η Απριλίου 2021 ως ημερομηνία έναρξης της ανάρτησης των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων επί των ακινήτων που βρίσκονται στον προκαποδιστριακό Δήμο Κάτω Αχαΐας και στις Κοινότητες Αλισσού, Κάτω Αλισσού, Αγίου Βασιλείου Πατρών, Ακταίου, Αραχωβίτικων, Βραχναίικων, Δρεπάνου, Ελικίστρας, Καμινίων, Κάτω Καστριτσίου, Κρήνης (Πατρών), Μιντιλογλίου, Μονοδενδρίου, Οβριάς, Παραλίας, Πετρωτού, Πλατανίου, Ρίου, Ρογιτίκων, Σαραβαλίου, Σουλίου, Τσουκαλαϊίκων, και Ψαθοπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Τα εν λόγω στοιχεία, όπως και για άλλες περιοχές έως τώρα, έχουν αναρτηθεί κατά την παραπάνω ημερομηνία στα Γραφεία Κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα επί δύο μήνες.

Όποιος έχει έννομο συμφέρον, μπορεί μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την ανωτέρω ημερομηνία να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων κατά των στοιχείων της ανάρτησης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Για τους Έλληνες του εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο η αντίστοιχη προθεσμία είναι τέσσερις μήνες.

Ειδικά, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος, όπως αναφέρεται, η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την 18η Οκτωβρίου 2021 για τις παραπάνω περιοχές.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Εκτός από την ανάρτηση, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων προβλέπεται και ταχυδρομική αποστολή αποσπασμάτων από τους κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε δικαιούχο.

Με τον τρόπο αυτό, καθένας λαμβάνει γνώση της καταγραφής των δικαιωμάτων του και της γεωγραφικής απεικόνισης του ακινήτου του.

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν: Την  περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας) και τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά δε χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια.

Εάν δε συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης κατά περιοχές), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx.

Από την έναρξη της ανάρτησης, τίθενται σε ισχύ οι διατυπώσεις του άρθρου 5 του Ν. 2308/1995, όπως ισχύει, που αφορούν στη σύνταξη συμβολαίων, στη συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου και στην καταχώριση οποιασδήποτε πράξης στο Υποθηκοφυλακείο.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως παρατείνεται έως τις 8 Ιουνίου 2021 η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ανατολικής Αττικής.

Επισημαίνεται δε πως η διαδικασία της ανάρτησης πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

scan0004

Αρέσει σε %d bloggers: