Nα γιορτάσουν με την καρδιά τους το Πάσχα και να βιώσουν την Ανάσταση του Κυρίου, παρά τις όποιες δυσκολίες, καλεί τους Ορθοδόξους όλης της γης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, στο Αναστάσιμο μήνυμά του. «Επιμένουμε και αγωνιζόμαστε να εορτάζουμε το Πάσχα, ως διάβαση από την απελπισία στην ελπίδα, από την δυσκολία στην ελευθερία και στο φως, δίπλα στον ευλογημένο λαό του Κυρίου», αναφέρει ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και επισημαίνει ότι για τον γνήσιο Χριστιανό, η κάθε δυσκολία, ο κάθε πειρασμός ή ασθένεια, που επιτρέπει ο Θεός, είναι όχι τροχοπέδη, αλλά εφαλτήριο στον πνευματικό μας αγώνα, εάν τα αντιμετωπίσουμε στο δικό Του Όνομα και υπό το βλέμμα Του Κυρίου.Ο Πατριάρχης Θεόδωρος μίλησε και για την ανεκτίμητη διάσταση της Ορθοδόξου πίστεως, που βιώνει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αφρική, χαρακτηρίζοντάς την «τιμαλφέστατο Γολγοθά του γένους των ανθρώπων, στον κρανίου τόπο της ματαιοδοξίας και στον κενό Τάφο της ελπίδος. Όλα εδώ στην Αφρική γίνονται καινά!»

ΘΕΟΔΩΡΟΣ  Β’
ΕΛΕΩ  ΘΕΟΥ  ΠΑΠΑΣ  ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΚΑΙ  ΠΑΣΗΣ  ΑΦΡΙΚΗΣ  ΠΑΝΤΙ  ΤΩ  ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ
ΤΟΥ  ΚΑΘ’  ΗΜΑΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ  ΚΑΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ  ΘΡΟΝΟΥ  ΧΑΡΙΣ  ΚΑΙ  ΕΛΕΟΣ  ΚΑΙ  ΕΙΡΗΝΗ  ΠΑΡΑ  ΤΟΥ  ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ  ΚΥΡΙΟΥ  ΚΑΙ  ΘΕΟΥ  ΚΑΙ  ΣΩΤΗΡΟΣ  ΗΜΩΝ  ΙΗΣΟΥ  ΧΡΙΣΤΟΥ
«Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν λαοί»

Άγιοι αδελφοί Αρχιερείς,

Τέκνα αναστάσιμα και ηγαπημένα εν Κυρίω,
Το Πάσχα των Ορθοδόξων, το Άγιον Πάσχα, η εορτή αυτή η οποία ξεπέρασε σε δύναμη και Χάρη τη Δημιουργία του σύμπαντος κόσμου, το γεγονός που μετέτρεψε το «καλώς λίαν» σε Άγιον μια για πάντα, έρχεται και πάλι ως ανάμνηση στην πορεία του βίου μας. Και λέγω ανάμνηση, διότι το Πάσχα, η διάβαση από τον Θάνατο προς τη Ζωή είναι η μόνιμη, η αναφαίρετη, η μόνη αληθινή πραγματικότητα της κάθε στιγμής των Χριστιανών.
Το αληθινό Πάσχα είναι η βίωση της Θυσίας του Θεανθρώπου Κυρίου μας Ιησού Χριστού, είναι θυσία, είναι προσφορά, κυρίως του ίδιου μας του εαυτού προς τον άνθρωπο, την εικόνα του Θεού, και προς όλη την Κτίση με προορισμό τον Άκτιστο και Απερινόητο Κύριο. Διότι το Πάσχα δεν είναι απλώς μία ιστορική εορτή, μία ενθύμηση ενός ιερού γεγονότος. Το Πάσχα είναι η τελειοποίηση του ανθρώπου.
Πολλοί, παιδιά μου, αυτές τις ημέρες θα σας μιλήσουν με λόγια θεολογικά, με φιλοσοφικά νοήματα γύρω από το μεγάλο αυτό γεγονός της Αναστάσεως. Ο Πατριάρχης, όμως, της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας, της πόλεως των δεινών φιλοσόφων και ρητόρων, σας ομιλεί από το περίσσευμα της καρδιάς του και σας λέγει απερίφραστα: Γιορτάστε και φέτος αληθινό και γνήσιο Πάσχα! Ας μη μας εμποδίσει προς τούτο ούτε η πανδημία, ούτε η κακία του κόσμου, ούτε ο ατομισμός που τείνει να αλλοιώσει την ανθρώπινη υπόστασή μας. Στον εορτασμό του Πάσχα ας μη σταθεί κανείς και τίποτε εμπόδιο στην κοινωνία μας με το Εσφαγμένο Αρνίο, την Αλήθεια, το Φως, την Οδό και την Ανάστασή μας.
Για τον γνήσιο Χριστιανό, αγαπημένα μου παιδιά, η κάθε δυσκολία, ο κάθε πειρασμός ή ασθένεια, που επιτρέπει ο Θεός, είναι όχι τροχοπέδη, αλλά εφαλτήριο στον πνευματικό μας αγώνα, εάν τα αντιμετωπίσουμε στο δικό Του Όνομα και υπό το βλέμμα Του.
Μόνο στο δικό Του Όνομα όλες αυτές οι αγαθές φυσικές ροπές μεταμορφώνονται σε αρετές και μεταμορφώνουν με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος την κοινωνία μας. Αλλιώς, κάθε αρετολογία, κάθε φιλολογία περί καλού και δικαιωμάτων του ανθρώπου, δίχως Χριστό, παραμένει το πολύ μια απλώς καλή πράξη αλλά όχι αγία πράξη. Αγίους μόνον ο Χριστός της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας δημιουργεί δια της προοπτικής και ταυτόχρονα του γεγονότος της Αναστάσεως.
Αρετή εν Χριστώ σημαίνει θυσία, σημαίνει προσφορά του εαυτού μας εθελούσια και χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα. Πιστεύω στον Χριστό και στην Ανάστασή Του σημαίνει εν τη πράξει προσφέρω τον εαυτό μου χωρίς να σκέπτομαι ανταλλάγματα και απολαβές.
Κάνω τον Σταυρό μου και ρίχνομαι στον αγώνα, δίνομαι στον συνάνθρωπο, καίγεται η καρδία μου για όλη τη Δημιουργία, επειδή ακριβώς λατρεύω τον Ίδιο τον Δημιουργό.
Αυτήν την μοναδική και ανεκτίμητη διάσταση, την αληθινή διάσταση της Ορθοδόξου πίστεως, έχουμε ελεηθεί από τον Αναστημένο Κύριο να τη ζούμε καθημερινά εδώ στην Ήπειρο του μέλλοντος, στην Αφρική, στον τιμαλφέστατο Γολγοθά του γένους των ανθρώπων, στον κρανίου τόπο της ματαιοδοξίας και στον κενό Τάφο της ελπίδος. Όλα εδώ στην Αφρική γίνονται καινά! Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, θεμελιωμένη από τον Απόστολο Μάρκο και ακολουθώντας τα βήματά του με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, με παλμό αναστάσιμο, περιζώνεται το λέντιον, πάντα πρόθυμη να φασκιώσει τον πόνο, να ραντίσει με έλαιον και οίνον τις πληγές, να ξεπλύνει του Νείλου τα ελώδη με τα Ιορδάνεια ρείθρα, να μετατρέψει τις ερήμους σε οάσεις, να ραντίσει με το Αίμα Εκείνου τις θύρες των καρδιών, να δώσει το Σώμα Του ως τροφή, να ξεδιψάσει τους πόθους και τις ελπίδες.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας και στην Αφρική διακονεί τον Σταυρό και κηρύττει την Ανάσταση.Γι’ αυτό μένουμε και επιμένουμε να συμπάσχουμε, να θυσιαζόμαστε, να σταυρωνόμαστε, να ζούμε δια του ανθρώπου με τον Θεάνθρωπο. Επιμένουμε και αγωνιζόμαστε να εορτάζουμε το Πάσχα, ως διάβαση από την απελπισία στην ελπίδα, από την δυσκολία στην ελευθερία και στο φως, δίπλα στον ευλογημένο λαό του Κυρίου.
Από την Πόλη της σοφίας του κόσμου τούτου, την Αλεξάνδρεια, σας αποστέλλω το μήνυμα της υπερτάτης Σοφίας του Θεού και αναφωνώ προς όλους:
Χριστός Ανέστη, αδελφοί και τέκνα!
Ανέστη Χριστός και καμία προσδοκία μας δεν μπορεί να παραμένει νεκρή μέσα μας!
Ας είναι η απέραντη δόξα, η τιμή και η προσκύνηση, στο Όνομά Του!

Με αναστάσιμες ευχές
† Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ  Β΄
Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας
Άγιο Πάσχα 2021

Αρέσει σε %d bloggers: