Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια είχε την Πέμπτη 20 Μαϊου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, στον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Καΐρου.

Τον Υπουργό υποδέχθηκε η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ Χρυσάνθη Σκουφαρίδου η οποία του μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή και όλης της Διαχειριστικής Επιτροπής. Εκτός από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Θεόδωρο ο κ. Δένδιας ξεναγήθηκε στο «διαμάντι της Ορθοδοξίας», το οποίο αποκαταστάθηκε με δαπάνες της της Ε.Κ.Κ και της Μεγάλης Ευεργέτιδας κ. Αικατερίνης Μπελεφάντη – Σοφιανού.


Για την επίσκεψη του κ. Δένδια στον Κοινοτικό Ναό μίλησε και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ στο κήρυγμά του μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, αναφερόμενος παράλληλα στο καλό κλίμα στο οποίο έγινε νωρίτερα και η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.


Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως και στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος υποστηρίζει την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Μίλησε όμως και για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στους Παλαιστίνιους της Λωρίζας της Γάζας, τον οποίο και ευχαρίστησε.
Ευχήθηκε στον Έλληνα ΥΠΕΞ καλή επιτυχία στην περιοδεία που κάνει στα κράτη της Μέσης Ανατολής για να επικρατήσει η ειρήνη.


Πατριαρχικός Εσπερινός


O Iερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο ναός που έχει συνδέσει την ανεγέρσή του με τη δημιουργία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου γιορτάζει. Και μαζί με το ναό ολόκληρος ο Ελληνισμός του Καϊρου. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος τέλεσε την Πέμπτη 20 Μάϊου 2021 τον Πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο.


Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν στο ναό, όπως πάντα άλλωστε οι Πρόσκοποι του Καΐρου παιανίζοντας με τον μπάντα τους.


Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε για άλλη μια φορά την Μ. Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, για τη νέα προσφορά που έκανε στο Κοινοτικό Ναό. Μεταξύ άλλων ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Μαρία Ζήση, τον Πρόξενο κ. Αχιλλέα Μπική αλλά και την Γενική Γραμματέα της Ε.Κ.Κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.


Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε η Γενική Πρόξενος κ. Μαρία Ζήση και ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής. Την Ε.Κ.Κ εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

Από τα παροικιακά σωματεία ήταν ο κ. Αλέκος Καζαμίας, Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ ο οποίος εκπροσώπησε παράλληλα και την εν Καΐρω Κυπριακή Αδελφότητα. Επίσης, παραβρέθηκε ο κ. Λάμπρος Μπενοβίας Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας, η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, Πρόεδρος της Φιλοπτώχου και ο κ. Γιωργος Ζουμπουλίδης, Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου στη Σούμπρα.


Τον Πατριάρχη Θεόδωρο πλαισίωσε ο Μ.Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης, ιερείς του Πατριαρχείου, τους δε ύμνους έψαλλε ο Πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ κ. Ιωάννης Κούντριας.
Επίσης, παραβρέθηκε η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης B. Αφρικής και Μ. Ανατολής κ. Σωτηρία Μπέτα, η οικονομική διευθύντρια του ΕΠΚΚ κ. Κωνσταντίνα Γεδεών, η οποία δέχθηκε και τις ευχές για την ονομαστικής της εορτή καθώς και η υποδιευθύντρια της Αμπετείου κ. Μαρία Λιάκου.

Αρέσει σε %d bloggers: