Άντυ Ελ Άραμπυ: Η Ελλάδα είναι ένα μέρος από την ψυχή μου, ένα κομμάτι από την ταυτότητά μου.
18/09/2021
Διαβάστε το “Νέο Φως” που κυκλοφορεί σήμερα 20.9.2021
20/09/2021
Show all

Άνοιξε η αυλαία για το 14ο Φεστιβάλ πνευματικής μουσικής και ψαλτικής τέχνης στην Σιταντέλα του Καΐρου (εικόνες+βίντεο)

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε στις 18 Σεπτεμβρίου στο μεσαιωνικό κάστρο της Σιταντέλας, στην Ακρόπολη του Καΐρου το 14ο Φεστιβάλ πνευματικής μουσικής και ψαλτικής τέχνης.

Η επίσημη Ελληνική εκπροσώπηση στο Φεστιβάλ ήταν με το πολυμελές μουσικό  συγκρότημα της Δημοτικής Σχολής Μουσικής Σοφάδων, από το νομό Καρδίτσας το οποίο διηύθυνε ο μουσικός κ. Νίκος Γιαννέλος. Το τραγούδι που διάλεξαν και απέδωσαν εξαιρετικά καταχειροκροτούμενοι από το κοινό ήταν το “Μενεξέδες και ζουμπούλια”.

Μια ακόμα όμως Ελληνική συμμετοχή με θρησκευτικό χαρακτήρα ήταν και  του  Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Νίκου Κάτσικα, ο οποίος ερμήνευσε το  “Άξιον εστίν”, σε ήχο πλάγιο Δ΄ του Αθανασίου Καραμάνη και απέσπασε το ζωηρό χειροκρότημα του κοινού και τα ιδιαιτέρως επαινετικά λόγια του Δρ. Ιντεσάρ Αμπντέλ Φατάχ

Τα αντιπροσωπευτικά μουσικά και χορωδιακά συγκροτήματα ταξίδεψαν το ενθουσιώδες κοινό στις λαϊκές και θρησκευτικές  παραδόσεις χωρών, και πολιτισμών που οι ρίζες τους  χάνονται στον χρόνο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του Φεστιβάλ Δρ. Ιντεσάρ Αμπντέλ Φατάχ δημιούργησε ένα αριστουργηματικό  μουσικό υπερθέαμα, δίνοντας σε όλους ένα ισχυρό μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξής και αγαστής συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών λαών, θρησκειών και πολιτισμών, ενώνοντας επί σκηνής για πολλές ώρες θρησκευτικούς ύμνους, παραδοσιακά και λαϊκά μοτίβα και πασίγνωστα κλασικά κομμάτια όπως η «9η Συμφωνία του Μπετόβεν.»

Οι χώρες που συμμετείχαν πέραν φυσικά της Ελλάδας και της Αιγύπτου ήταν οι: Ρουμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ινδονησία, Σερβία, Σουδάν, Μπαγκλαντές, Νότιο Σουδάν, Λίβανος, Υεμένη, Πακιστάν και η Παλαιστίνη, η οποία στο τέλος του Φεστιβάλ έκλεψε την παράσταση με την μοναδική ερμηνεία του Μουστάφα Αλ Καφάρνα. Μετά το τέλος της ερμηνείας του ο Μουστάφα Αλ Καφάρνα και ο Δρ. Ιντεσάρ Αμπντέλ Φατάχ άνοιξαν από κοινού και κράτησαν επί σκηνής μαζί, τις σημαίες των δύο κρατών της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης δίνοντας με αυτόν τον τρόπο και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα. 

Την συναυλία που μεταδιδόταν από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου την παρακολούθησαν επίσης και πλήθος ξένων δημοσιογράφων και ανταποκριτών μεταφέροντας το πνεύμα αλλά και ουσία της διοργάνωσης που δεν ήταν άλλο από την ανάγκη και την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των λαών.

Το Φεστιβάλ που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Αιγύπτου σε συνεργασία με το Ταμείο πολιτιστικής Ανάπτυξης και της Διεύθυνσης Διεθνών Πολιτιστικών σχέσεων της Αιγύπτου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δρ. Σάμπρι Σάιντ Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα πολιτισμού, ο πρώην Υπουργός κ. Νάγκλα Ελ Αχουάνι, ο κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού κέντρου Καϊρου, καθώς και πλήθος διπλωματών ξένων χωρών όπως από: το Μπαγκλαντές, το Σουδάν, την Ιορδανία, την Υεμένη, την Ρουμανία και την Νότια Κορέα.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του πλούσιες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο από την έναρξη του Φεστιβάλ που τραγουδούν όλοι οι συμμετέχοντες απο κοινού υπο την διεύθυνση του Δρ. Ιντεσάρ Αμπντέλ Φατάχ. Ένα μοναδικό πάντρεμα θρησκευτικών ύμνων με το πασίγνωστη “9η συμφνωνία” του Μπετόβεν.

Αρέσει σε %d bloggers: