Σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Νοεμβρίου η Τακτική Γενική Συνέλευση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου.

Ο φιλόξενος και καλαίσθητος χώρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας επιμελημένος και στολισμένος γιορτινά καλοδέχτηκε τα τακτικά μέλη αλλά και τους επισκέπτες  που τίμησαν με την παρουσία τους τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αλλά και το αξιόλογο έργο αρωγής που επιτελεί όλο τον χρόνο το  Σωματείο προς  τους συνανθρώπους μας σε ανάγκη.

Την Συνέλευση τίμησαν μεταξύ άλλων  με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος , η Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Ολγα Τζωρτζάτου, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν , η Πρόεδρος της «Μαρίας της Αιγυπτίας» κα. Ευαγγελία Θηραίου, και η Ταμίας κα. Άννα Αυγερινού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, και τα μέλη της Αδελφότητας  κ. Μιχάλης Κουκίδης και η κα Αννα Γεωργαλλίδου , ο κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρος Μπενοβίας και η  Γραμματέας της Αδελφότητας κα Θεανώ Μπενοβία, ο Εκπρόσωπος του Σ.Α.Ε κ. Βασίλης Ζουές.

Το Προεδρείο του Σωματείου αποτελούσαν οι κυρίες: Χρυσάνθη Σκουφαρίδου στην θέση της Προέδρου, η Αντιπρόεδρος κα. Βάσω Γαζή, η Γραμματέας κα. Κάτια Καζακάκου, η Ταμίας και Γραμματέας του Ε.Ν.Ο.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ και το Μέλος  κα Τέρυ Άσουατ.

Η κα Σκουφαρίδου πήρε αρχικά τον λόγο καλωσορίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους, τα τακτικά μέλη και όλους τους παριστάμενους και προσκάλεσε όλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να μνημονεύσουν όπως είπε τα μέλη της παροικίας που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια κατά τα τελευταία χρόνια.

Στην συνέχεια  και αφού επικυρώθηκαν τα πρακτικά της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης η κα. Σκουφαρίδου έκανε μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στα 115 χρόνια αδιάληπτης δράσης του Σωματείου  αναφέροντας ότι « ο εθελοντισμός είναι μία πράξη αγάπης η οποία δεν μπορεί να έχει ούτε χρόνο ούτε περιορισμό. Είναι η επιθυμία του ανθρώπου στο να προσφέρει στα κοινά στο να βοηθάει στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής του συνανθρώπου του. Όλα αυτά τα αισθήματα και συναισθήματα ,πολύ έντονα μέσα τους, έχουν οι κυρίες που αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας.

Σκοπός τους είναι η διά παντός μέσου και όσο καλύτερα γίνεται ηθική και υλική υποστήριξη ομογενών απόρων και όσων αδυνατούν να εργαστούν λόγω νεαρής ηλικίας, γηρατειών, σωματικής αναπηρίας ή άλλης δικαιολογημένης αιτίας, να μεριμνούν ,να στηρίζουν και ανακουφίζουν κάθε αναξιοπαθούντα της παροικίας.»

Και ξεκίνησε την λογοδοσία πεπραγμένων της χρήσης 2019 και 2020 ενημερώνοντας την Γενική Συνέλευση ότι για  33 άτομα βοηθουμένων, τακτικά και έκτακτα βοηθήματα διατέθηκε για το 2019 και το 2020 το ποσό των 146.405 Λ.Αιγ. όπως επίσης καιγια 17 μαθητές σχολείων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) με δώρο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα 19.500 Λ.Αιγ. και για 9 φοιτητές  που σπουδάζουν στα Αιγυπτιακά Πανεπιστήμια 16.475Λ.Αιγ.

Όπως επίσης είπε η κα Σκουφαρίδου δύο φορές το χρόνο Χριστούγεννα και Πάσχα μοιράζονται τρόφιμα προσφορά Μεγάλου Ευεργέτη του Σωματείου όπως και γλυκά τα οποία είναι προσφορά του Σωματείου.

Σημαντική αναφορά έγινε και για τις επισκέψεις της Φιλοπτώχου Αδελφότητας  στον Οίκο Ευγηρίας που στεγάζεται στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου και για τα δώρα και την ζεστή συντροφιά που προσέφεραν στους τρόφιμους  του, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Οι επισκέψεις μας τόνισε η κα Σκουφαρίδου αυτές κάθε χρόνο μας δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα, χαράς και ικανοποίησης, γιατί έστω για λίγες ώρες προσφέρουμε αγάπη και συντροφιά σ’ αυτούς τους ηλικιωμένους που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη, αλλά και λύπης και προβληματισμό για το αύριο.

Στην συνέχεια εγκρίθηκε ο ισολογισμός για το 2019-2020 και ο προϋπολογισμός του 2020- 2021 και ανανεώθηκε με έγκριση της Συνέλευσης η  συνεργασία με τον λογιστή κ. Karim Maher και τον Ορκωτό Λογιστή κ. Amgad Samir Gendy.

Ακολούθησε η ανακήρυξη των Μεγάλων Ευεργετών του Σωματείου, οι οποίοι και εγκρίθηκαν από την Συνέλευση και είναι οι: Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, η κα. Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, η εταιρεία TRAVCO TOURS, ο κ. Δημήτριος Θεοφιλόπουλο ιδιοκτήτης της εταιρείας Financial & Advertising Services στην Αθήνα και η κα. Σούλα Παπαδοπούλου

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από την κα. Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ εκ μέρους όλων των κυριών του Δ.Σ στο πρόσωπο του κ Δημήτρη Σκουφαρίδη για την καθοριστική συμβολή του στην αναπροσαρμογή του Καταστατικού του Σωματείου σύμφωνα με τον νέο νόμο 149/2019

Και τέλος η κα Σκουφαρίδου ευχαρίστησε ονομαστικά ανθρώπους που στήριξαν και βοήθησαν το Σωματείο και διασφάλισαν με την ακάματη προσπάθειά τους την συνέχεια του θεάρεστου έργου του.

Μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόδημος ο οποίος είπε ότι όποιος ελεεί τον φτωχό δανείζει τον Θεό. Και ανάλογα με την ελεημοσύνη του θα λάβει εκ μέρους του Θεού ανταπόδοση. Εξήρε το έργο του Φιλόπτωχου Σωματείου που το χαρακτήρισε Θεάρεστο και προέτρεψε τις κυρίες να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγάπη για τον πλησίον. Μετέφερε τέλος τις ευχές και τις ευλογιές του Μακαριώτατου Πατριάρχη Θεόδωρου και την στήριξη της Εκκλησίας στις όποιες δράσεις ελεημοσύνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητας

Η κα Όλγα Τζωρτζάτου Πρόξενος της Ελλάδας απευθύνθηκε στους παριστάμενους λέγοντας ότι το Προξενείο και η Πρεσβεία  είναι εδώ για τον Ελληνισμό και δήλωσε ότι θέλει να γνωρίσει σε βάθος το έργο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας και να στηρίξει όσο γίνεται τις όποιες δράσεις΄.

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν  δήλωσε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι ότι  οι νέες γενιές δεν διαβάζουν ιστορία αναφερόμενος στην μακραίωνη δράση του Σωματείου και στην αδιάλειπτη δράση του για 115 χρόνια τώρα καταφέρνοντας ε΄πί πολλά έτη αναλογικά με τον αριθμό της παροικίας στο παρελθόν να συντηρεί εκατοντάδες οικογένειες, καθιστώντας την δράση του αναπόσπαστο κομμάτι της παροικίας. Και αναδεικνύοντας την μεγάλη δυναμική των εράνων πρότεινε να διοργανωθούν διάφορα «γκαλά» που να αποτελέσουν πόλο οικονομικής έλξης για το Ταμείο της Φιλοπτώχου.

Ο κ. Αλέκος Καζαμίας Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας πήρε τον λόγο στο τέλος και ανέδειξε το σημαντικό έργο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντική η πορεία ενός Σωματείου που μπορεί να δίνει κάθε χρόνο 150.000 Λίρες σε βοηθούμενους και αυτό όπως τόνισε ότι είναι Θεάρεστο έργο ζωής. Κλείνοντας προσέφερε ως Επιτροπή Καΐρου ένα αναμνηστικό ως ένδειξη αγάπης και ευχαρίστησης για ότι προσφέρει το Φιλόπτωχο Σωματείου σε Έλληνες και Κύπριους όλα αυτά τα χρόνια.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα το οποίο ξεχύλιζε από τρυφερά συναισθήματα γνοιαξίματος , ενδιαφέροντος και στοργής του ενός πρό τον άλλον και θύμιζε κατά πολύ μια τυπική οικογενειακή γιορτινή μάζωξη γεμάτη από χαμόγελα, πειράγματα και σπιτικά και εύγεστα καλομαγειρεμένα φαγητά με “άρωμα αλλα΄ και γεύση” από Ελλάδα τα οποία σε αυτό το γιορτινό τραπέζι επιμελήθηκαν με αγάπη η κυρίες Κ. Καζακάκου, Τ. Άσουατ και Χ. Σκουφαρίδου.

Δείτε φωτογραφίες από την Γενική Συνέλευση

Αρέσει σε %d bloggers: