24 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ, “ΦΩΣ” ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΞΟΔΟΥ  ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΩΝ ΚΙ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Γράφει ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Κα΅ιρου.

Το 1897 , σύμφωνα με τον Μανώλη Γιαλουράκη στο βιβλίο του “Η Αίγυπτος των Ελλήνων”, θα κυκλοφορήσει η μεγαλύτερη  εφημερίδα του Καϊρου ΦΩΣ. Συμφωνα με άλλες πηγές αυτό συνέβη ένα χρόνο νωρίτερα. Ιδρυτής της ο Στ. Ευσταθιάδης. Μετά απο έξι χρόνια η εφημερίδα περιήλθε στον Κ.Μεταξά που την πούλησε στη συνέχεια στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας “Χρόνος”, Ι. Πολίτη, το 1912.

Γι αυτο άλλωστε το 1916, χρονια που εκλεισε τον κύκλο του ο Χρόνος,  κυκλοφορουσε το φύλλο ως Χρόνος με υποτιτλο Φως και αντιθέτως. Μετά το θάνατο του Πολίτη, το 1936 αναλαμβάνουν την εφημερίδα οι ανιψιοί του Α.Κανάκης και Κ. Μπονάρος, που στο επιχειρηματικό τους πνεύμα οφείλεται η ακμή της εφημερίδας ΦΩΣ.

Το 1957 τη συνέχιση της έκδοσης  της εφημερίδας ανέλαβαν οι Σωκράτης Πατέρας, Γ. Λασκαρίδης και Μ. Παπαδάτος αλλά τελικά απο το 1963 επωμίστηκε την έκδοση της μόνος του ,ο αείμνηστος Σωκράτης Πατέρας.

«Ο Σωκράτης Πατέρας είχε αναλάβει την ευθύνη της έκδοσης του «ΦΩΤΟΣ» από το 1963 έως το 1997. Στις 10 Ιανουαρίου του 1998, στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, μάς άφησε για πάντα ο τελευταίος αυτός Αιγυπτιώτης Καϊρινός δημοσιογράφος.

Ο Σωκράτης Πατέρας αντιμετώπισε τη μεγάλη κρίση της παροικιακής διαρροής από το 1961 και μετά! Με απολύτως αντίστροφα επιχειρηματικά κριτήρια, συνέχισε τον δρόμο του «Φωτός» στο ορατό αδιέξοδο με καρτερία ιδεολόγου. Η σταδιοδρομία του «ΦΩΤΟΣ» είναι περγαμηνή στην ιστορία της Ελληνικής δημοσιογραφίας της Αιγύπτου και οι υπηρεσίες του στον Ελληνισμό της Αιγύπτου αποτελούν τα εύσημά του.

Στις 20 Νοεμβρίου του 1994, στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, ο τότε Πρέσβης Δ. Βιδούρης απένειμε εκ μέρους τους Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας τον ΧΡΥΣΟ ΣΤΑΥΡΟ του Τάγματος του Φοίνικα, ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης αυτού του τιτάνιου έργου, που συνέχισε μέχρι το 1997 με την στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και του πρώην Προέδρου της ΕΚΚ του αείμνηστου Χρήστου Αργυρίου».

Με τα παραπάνω λόγια που κατέθεσε μεταξύ άλλων σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, κ. Χρήστος Καβαλής, σε σχετική εκδήλωση,  θυμόμαστε σήμερα, 24 χρόνια μετά την αποδημία του και τιμούμε τον αγωνιστή  Αιγυπτιώτη δημοσιογράφο ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΑΤΕΡΑ , που σχεδόν για μισό αιώνα δημοσιογραφουσε στην εφημερίδα ΦΩΣ, την οποία και ανέλαβε στην πιο κομβικη στιγμή της Αιγυπτιώτικης ιστορίας , μέχρι περίπου το τέλος του αιώνα και του βίου του.

Ο  Σωκρατης Πατέρας βεβαια εργαζόταν σε υπεύθυνες θέσεις στην  ιστορική αιγυπτιώτικη εφημερίδας ΦΩΣ και πριν αναλάβει αποκλειστικά την ευθύνη της έκδοσης της το 1963, γεγονός που φαίνεται  άλλωστε και στα πρωτοσέλιδα που δημοσιεύουμε από το αρχείο μας. Η εφημερίδα, που σε όλη τη διάρκεια της έκδοσης της υπήρχε πολιτικά συντηρητική,  έκλεισε τον ιδιωτικό της κύκλο,με  τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έκδοση της.

  Η Ελληνική Κοινότητα Καϊρου, τιμώντας την προσφορά της και για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη της, ονόμασε την κοινοτική έκδοση  που πηρε τη σκυτάλη της ενημέρωσης της Καϊρινης Παροικίας, ΝΕΟ ΦΩΣ και το πρωτο του φύλλο εκδόθηκε  την 1 Οκτωβρίου 1999, λίγο πριν εκπνεύσει ο 20ος αιώνας που κυριάρχησε  το ΦΩΣ. και βέβαια δεν παραλείπει με κάθε ευκαιρία να αποδίδει τα εύσημα στους παλαιοτερους πρωτεργατες της ενημερωσης,όπως υπηρξε για δεκαετίες  ο Σωκράτης Πατέρας.

 Η ιστορία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού του χρωστάει πολλά, καθώς με την προσπάθεια του να διατηρήσει ζωντανό το έντυπο, το μεταμόρφωσε σε μια κιβωτό που διέσωσε ιστορικές στιγμές της ελληνικής παρουσίας στην Αίγυπτο, σε δύσκολες εποχές. Αιωνία του η μνήμη!

Αρέσει σε %d bloggers: