Το Σάββατο 19η Φεβρουαρίου στις 6:30 μ.μ, στην ιστορική έπαυλη της Αγγελικής Παναγιωτάτου, στο εντευκτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος ο Α’», πραγματοποιήθηκε η κοπή της πατροπαράδοτης Αγιοβασιλόπιτας γιὰ τὸ 2022.

Η πρόεδρος τους Συλλόγου Δρ. Λιλίκα Θλιβίτου, υποδέχθηκε θερμά τους παρευρισκομένους ευχαριστώντας για την παρουσία τους. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο «Πτολεμαίος» αντλεί δύναμή από την συμπαράστασή τους ώστε με αισιοδοξία να συνεχίζει το έργο του.

Ιδίως ευχαρίστησε προσωπικά τόσο την Θρησκευτική, και Κοινοτική Ηγεσία της Αλεξανδρινης Κοινότητας, όσο και την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό και το σύνολο της διπλωματικής εκπροσώπησης της Ελλάδος στην Αίγυπτο.

 Στην συνέχεια έκανε λόγο στο γεγονός ότι το 2022 αντιμετωπίζεται από όλα τα μέλη του Συλλόγου το 2022 ως μία νέα ιστορική αρχή, μετά την πρόσφατη επικαιροποίηση του καταστατικού του. Ο «Πτολεμαίος» ευρισκόμενος στην αρχή της 2ας εκατονταετίας του βίου του, θα μπορεί πλέον να ανταποκρίνεται πληρέστερα στους στόχους και τις υποχρεώσεις του ως προς τις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις. Το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας προβλέπεται να αυξήσει τις δυνατότητες και την δύναμη του Συλλόγου, κυρίως από την νέα παρουσία στις τάξεις του των αρωγῶν μελών του.

Πλέον όλοι οι εντός και εκτός Αιγύπτου φίλοι του Συλλόγου, θα μπορούν να συμβάλουν πολλαπλώς στούς στόχους, το έργο και την εν γένει σύγχρονη παρουσία του «Πτολεμαίου».

Η Πρόεδρος ολοκληρώνοντας το καλωσόρισμά της έδωσε ευχές για μία καλή χρονιά σε όλους από την πλευρά του Διοικητικού του Συμβουλίου οτου Συλλόγου, τονίζοντας τον σταθερό τους προσανατολισμό όχι μόνον σέ μία τοπική αλλά και στην διεθνή παρουσία του «Πτολεμαίου» ώστε με το έργο του να συνεχίσει, κατά τo δυνατόν, να διαδίδει τις ιστορικές αξίες της Αλεξανδρινής «Κοσμόπολης»· αξίες εξ αρχής προσανατολισμένες σε μία παράδοση που καλλιεργεί και διευρύνει τους προσωπικούς, κοινωνικούς και διεθνείς πνευματικούς ορίζοντες κάθε ανθρώπου, ως ελεύθερου και όχι χειραγωγούμενου όντος.

Τέλος, η Πρόεδρος διάβασε στους παρευρισκομένους τον χαιρετισμό που έστειλε για την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κύριος Ιωάννης Χρυσουλάκης ό οποίος τόνισε για τον “Πτολεμαίο” ότι καθ’΄ όλη τη μακρόχρονη πορεία του, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και καθηγητές συμμετείχαν σε σημαντικές επιστημονικές, φιλολογικές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και δράσεις του Συλλόγου.

Και συνεχίζοντας ανέφερε ότι και ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης υπήρξε μέλος του ιστορικου αυτού Συλλόγου των Ελλήνων Επιστημών της Αλεξανδρείας.

Κλείνοντας τον λόγο του τόνισε χαρακτηριστικά ότι ” Στις ημέρες μας, ο “Πτολεμαίος”, παραμένει το ίδιο δραστήριος και φιλόξενος στα μέλη του και στην επιστημονική, καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή της πόλης της Αλεξάνδρειας”

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν : ο Πατριαρχικός Επίτροπος Σεβασμιώτατος, Μητροπολίτης Πηλουσίου κύριος Νάρκισσος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρίου Θεοδώρου του Β΄, συνοδευόμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Πάνο Γαζή· ο Γενικός Πρόξενος κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο Αντιπρόεδρος της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδείας κύριος Ανδρέας Βαφειάδης, η Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Αλεξανδρείας, κυρία Γεωργία Μαστουρίδη, η Διευθύντρια στο Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, κυρία Σταυρούλα Σπανούδη. Παρευρέθηκαν επίσης Προέδροι και Εκπροσώποι των Ελληνικών Σωματείων της παροικίας, Εκπαιδευτικοί της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Μέλη του Σ΄ώματος των Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και Μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

 Μετά την κοπή και την διανομή της βασιλόπιτας, όλοι τραγούδησαν από κοινού  τα κάλαντα και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη δεξίωση προς τους παρευρισκομένους.

Κείμενο και φωτογραφίες εκ της Γραμματείας του Συλλόγου

Αρέσει σε %d bloggers: