Για μια ακόμα χρονιά στον Κοινοτικό Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και η Φιλόπτωχος  Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου τίμησαν όπως ορίζουν τα καταστατικά τους στις 20 Μαρτίου, την Β’ Κυριακή των Νηστειών, τους αποδημήσαντες Ευεργέτες που η ενεργή συμβολή τους έβαλε γερά τα θεμέλια του Ελληνισμού στην Αίγυπτο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος προεξήρχε στο ετήσιο μνημόσυνο πλαισιούμενος από τον Μεγά Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στεφάνο και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Θεόδωρο.

Στο λόγο του ο Σεβασμιώτος Μητροπολίτης είπε χαρακτηριστικά «εναποθέτουμε  φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους ανθρώπους πού κάποτε βρέθηκαν σε αυτόν εδώ τον τόπο και θέλησαν να κάνουν κάτι καλό δίνοντας κάποια από τα περιουσιακά τους στοιχεία για το καλό της Ελληνικής Παροικίας. Και είναι άξιο και δίκαιο αυτό που κάνουμε και τιμά τόσο εμάς αλλά και αυτούς που πάνω από την δική τους ωφέλεια  έβαλαν την ωφέλεια του Ελληνισμού στην Αίγυπτο.» Και προέτρεψε όλους τους παριστάμενους να βάζουν πάντοτε μπροστά το κοινό καλό και συμφέρον, όπως χαρακτηριστικά είπε και μετά το προσωπικό και ατομικό τους όφελος. Και κλείνοντας τον λόγο του ευχήθηκε να είναι αιωνία η μνήμη τους.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην σημερινή τελετή που τιμά την μνήμη των Ευεργετών και έθεσε το ρητορικό ερώτημα για το τι είναι οι Ευεργέτες. Και είπε χαρακτηριστικά απαντώντας ότι οι Ευεργέτες δεν είναι μόνο αυτοί οι άνθρωποι που στήριξαν οικονομικά αυτό που ονομάζουμε σήμερα Ελληνική Παροικία, αλλά είναι και αυτοί που κράτησαν όλα όσα ανήκουν στην Παροικία μέχρι σήμερα, και τα κράτησαν όπως είπε σε εποχές πολύ δυσκολότερες από αυτές που διανύουμε σήμερα. Οι Ευεργέτες είναι είπε μέ έμφαση ο κ. Γκρουνστέιν αυτοί που μας έδωσαν τα σχολεία, που μας έδωσαν τα Σωματεία, και ήταν αυτοί που δημιούργησαν αυτό που λέμε Ελληνική Παροικία της Αιγύπτου. Σήμερα τιμούμε τους Ευεργέτες από όλη την Αίγυπτο και όχι μόνο του Καΐρου. Τέλος ενημέρωσε όλους ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή η Ε.Κ.Κ. ενέκρινε την αναστήλωση του οικογενειακού τάφου του Γεωργίου και Δημητρίου Σπετσερόπουλου στο πρώτο νεκροταφείο στην Αθήνα.

Τον λόγο τέλος πήρε η  πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου η οποία ανέφερε ότι «όπως σε ατομικό επίπεδο ευγνωμονούμε τους γονείς μας που μας μεγάλωσαν, μας ανέθρεψαν, μας προσέφεραν αρχές και αξίες, όπως ευγνωμονούμε  τους καλούς μας δασκάλους και καθηγητές που φρόντισαν για την πνευματική μας καλλιέργεια και κάθε άνθρωπο που μας συμπαραστάθηκε σε δύσκολες στιγμές της ζωής μας, έτσι και εμείς σήμερα η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, έχουμε την υποχρέωση να εκδηλώσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους ευεργέτες μας διότι η αχαριστία και η αγνωμοσύνη μαρτυρούν αγενή ψυχή και ποταπά φρονήματα» .

Τιμούμε είπε χαρακτηριστικά αυτούς που με κοινωνική ευαισθησία διέθεσαν τα αγαθά που απέκτησαν για το καλό του συνόλου, το καλό της Αδελφότητας και της Κοινότητάς μας. Και κλείνοντας τον λόγο της ανέφερε ότι οι ανιδιοτελείς πράξεις τους μας αγκαλιάζουν, μας χαροποιούν, μας ενδυναμώνουν και μας προτρέπουν να συνεχίσουμε το κοινωφελές μας έργο με στόχο την αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας.  

Στο ετήσιο μνημόσυνο παρέστησαν μεταξύ άλλων: η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Μαρία Ζήση, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου κα.Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ. και Ταμίας της Φιλοπτώχου κ. Βίλλυ Πολιτη-Ζουέ η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου κα Βάσω Γαζή, η Γραμματέας της Φιλοπτώχου κα. Κάτια Καζακάκου ο Κοινοτικός Επιτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς. Επισης, παραβρέθηκε η Γενική Διευθύντρια της Ε.Κ.Κ κ. Γιάννα Καρδάση και οι υπάλληλοι των Γραφείων, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλης Λάγιος και οι εκπαιδευτικοί της Σχολής, ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών, η Πρόεδρος της «Μαρίας της Αιγυπτίας» κα Ευαγγελία Θηραίου και η Γραμματέας κα Άννα Γεωργαλλίδου, η Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου Καΐρου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου ο κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας 

Στην συνέχεια ακολούθησε κέρασμα στον κήπο του Προσκοπείου

Δείτε εικόνες από την ημέρα τιμής και μνήμης στους Ευεργέτες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού

Αρέσει σε %d bloggers: