Πανηγυρικές ημέρες για τον Κοινοτικό Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου. Το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιουλίου τελέστηκε με ιδιαίτερη ευλάβεια  και Εκκλησιαστική τάξη ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας  από τον Μέγα Εκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στέφανο. Το Ιερό Βήμα πλαισίωσαν επίσης ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμαδρίτης Θεόδωρος, ο πατέρας Παύλος και ο Αρχιδιάκονος Παρθένιος.

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.).

Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχούμενοι μεταξύ άλλων ο ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αντώνης  Ιορδανίδης, ο οποίος είναι και προϊστάμενος της Εφορίας Νοσοκομείου και η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του Γηροκομείου του Ελληνικού Νοσοκομείου.

Ο πατέρας Στέφανος στην ποιμαντική του ομιλία  ανέφερε ότι η Εκκλησία μας εύχεται και προσεύχεται όχι μόνο για την ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά και για την σωματική υγεία τους. Ο Άγιος και ιαματικός Παντελεήμων ήταν ένας Άγιος που θεράπευε τους ανθρώπους εκτός από την ιατρική του επιστήμη και με την μεγάλη του προσευχή προς τον Θεό. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να προσευχόμαστε συνεχώς όλοι μας για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου. Απευθυνόμενος  στον κ. Αντώνη Ιορδανιδη και την κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου επεσήμανε στο πρόσωπό τους την μεγάλη ευλογία που έχουν από τον Θεό επειδή διακονούνε μαζί με όλο το ιατρικό προσωπικό τους συνανθρώπους μας στους χώρους υγείας. Τέλος μοιράστηκε με τους παριστάμενους μια τρυφερή και διδακτική  ιστορία από το Άγιο Όρος που ένα γεροντάκι μετά από χρόνια πολλά χρειάστηκε ιατρική φροντίδα σε νοσοκομείο και βλέποντας τους ιατρούς και τους νοσοκόμους να τον περιποιούνται έκανε συνεχώς τον σταυρό του. Ο συνοδός του τον ρώτησε έκπληκτος για ποιο λόγο σταυροκοπιέται  και εκείνος απάντησε με βλέμμα καθαρό και καρδιά γεμάτη πίστη  ότι παντού γύρω του έβλεπε αγγέλους να τον διακονούν.

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου το πρωί τελέσθηκε στον φερώνυμο  Ιερό Ναό στο Ελληνικο Νοσοκομείο  ο  Όρθρος και  Θεία Λειτουργεία επί της εορτής του Αγίου Παντελεήμoνος. Το μυστήριο τέλεσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παύλος και ο Αρχιδιάκονος Παρθένιος. Στην Λειτουργιά παρέστη μεταξύ άλλων ο ταμίας της Ε.Κ.Κ. κ. Αντώνης Ιορδανίδης, όπως και η κα. Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του του Γηροκομείου του Ελληνικού Νοσοκομείου. Και στις δύο πανηγυρικές ημέρες ο νέος πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης έψαλε με την καλλικέλαδη φωνή του τους  ιερούς ύμνους.

Στο κήρυγμά του μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο πατέρας Παύλος φώτισε με τον ποιμαντικό του λόγο τα βήματα της ζωής και του Θεάρεστου έργου του μεγαλομάρτυρος Αγίου Παντελεήμονος  ο οποίος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ήταν παράδειγμα προσφοράς προς τον πάσχοντα και αναξιοπαθούντα  συνάνθρωπο θεραπεύοντας την ψυχή και το σώμα και στέκει έως τις μέρες μας άσβεστος φάρος ελπίδας και ακλόνητης πίστης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την Θεία Λειτουργία τέθηκε σε ιερό προσκύνημα το ιερό λείψανο του Αγίου Παντελεήμονος, από την Πατριαρχική Επιτροπεία στο Χαμζάουι όπου και φυλάσσεται.

Δείτε εικάνες από τις πανηγυρικές ημέρες (φωτ. Αλέξανδρος Ρηγάκης)

Αρέσει σε %d bloggers: