Η σπουδαία αυτή συνάντηση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζό Μπάιντεν ήταν το επιστέγασμα μιας λαμπρής επίσκεψης στην Αμερική. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης στην ολιγοήμερη παραμονή του στην Νέα Υόρκη βραβεύτηκε ως γνωστόν για το ανθρωπιστικό του έργο στην Αφρική σε μια συγκινητική τελετή στο ετήσιο δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η συνάντηση του Μακαριώτατου Πατριάρχη  με τον Αμερικάνο Πρόεδρο, η προσεκτική της προετοιμασία καθώς οι επιμέρους συναντήσεις του με υψηλόβαθμα στελέχη και συμβούλους του Τζο Μπάιντεν επιφορτισμένους με τα ζητήματα της Αφρικής και της Ρωσίας, έθεσαν τις βάσεις για να επικοινωνηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι θέσεις, αλλά και οι δυσχέρειές  του Αλεξανδρινού Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

Μεγάλο αγκάθι και κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας σε Μητροπόλεις της Αφρικής που μέσω παράνομων χρηματοδοτήσεων σε συνεργασία με τις τοπικές ρωσικές πρεσβείες προσβάλουν την δικαιοδοσία του Αλεξανδρινού Πατριαρχείο ως αντίποινα για την αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας.

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη πέραν των Ρωσικών ενεργειών και για το πλούσιο και κοπιώδες ανθρωπιστικό έργο του Αλεξανδρινού Πατριαρχείου στην Αφρική που συντελείται από ιερωμένους που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην υπηρεσία του ανθρώπου σε ανάγκη. Μέσα από τον συμπυκνωμένο το λόγο  κατάφερε να του μεταφέρει τις προσπάθειες, τις δυσκολίες, αλλά και τις χαρές που αποκομίζει ο ίδιος από αυτό το έργο.    Ο Αμερικάνος Πρόεδρος συνεχάρη από καρδιάς τον Μακαριώτατο και τον διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές του για την συνέχιση της μεγάλης Ιεραποστολικής του αποστολής.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, Στιβ Ρισσέτι , και  αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτείων , που χειρίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την Αφρική, την Ουκρανία και τη Ρωσία.  Η Πατριαρχική αποστολή απαρτιζόταν από τον Σεβασμιώτατο αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, τον πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, Άλεξ Καρλούτσο, τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Γουινέας, Γεώργιο, και Μέμφιδος, Νικόδημο, και τον πατέρα Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο.

Δείτε εικόνες από την συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Αρέσει σε %d bloggers: