Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποίησε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, προκειμένου να συμμετάσχει στην  τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Σκοπός της συνάντησης ήταν η  περεταίρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών σε θέματα που αφορούν την διασπορά. Την Κυπριακή πλευρά εκπροσώπησε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου, ενώ από την πλευρά της Αιγύπτου συμμετείχε η υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων κα Soha Gendi

Ο Έλληνας Υπουργός προσέρχεται στην τριμερή συνάντηση κομίζοντας στους συνομιλητές του την ακλόνητη πεποίθηση της Ελληνικής κυβέρνησης για τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και η ανταλλαγή εμπεριστατωμένων σχεδίων και προτάσεων αναφορικά με την συνέχιση του προγράμματος «Νόστος» για τις τρείς χώρες, αλλά και διερεύνηση των δυνατοτήτων ένταξης οργανώσεων Διασποράς της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου και σε τρίτες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Νότιο Αφρική, την Γαλλία

Μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης,  ο κ. Κατσανιώτης  δήλωσε ότι «μία ακόμα γόνιμη συνάντηση κατά την οποία ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση και τον εμπλουτισμό της ήδη εξαιρετικής τριμερούς συνεργασίας μας, με νέα έργα και πρωτοβουλίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι τρεις χώρες τον Οκτώβριο του 2021, και βρίσκεται σε συνέχεια του εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος μεταξύ των τριών χωρών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο. Επίσης, τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αλεξάνδρεια θα έχει σειρά επαφών με φορείς της ομογένειας.

Τέλος, θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κυβερνήτη Νοτίου Σινά.

Αρέσει σε %d bloggers: