Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος

Με την ευκαιρία των θυρανοιξίων του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης του Σουέζ, πολλοί ήταν οι επίσημοι επισκέπτες από την Ελλάδα κι όχι μόνο. Μεταξύ αυτών , η Μεγάλη ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,  κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, ο  ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,κ.  Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο οποίος  εξελέγη πρόσφατα νέο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην Έδρα της Γλωσσολογίας, ενώ από το 2018 είναι Άρχοντας του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας ,η σύζυγος του Δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και συγγραφέας κ. Ιωάννα Παπαβασιλείου-Χαραλαμπάκη και ο Ρουμάνος Ελληνιστής, Αν. καθηγητής του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου ,συγγραφέας και Άρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, κ. Tudor Dinu.

Οι ανωτέρω εκδήλωσαν την επιθυμία να επισκεφθούν κατά την παραμονή τους, εκτός προγράμματος,  το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καϊρου και τα Ελληνικά Σχολεία στην Ηλιούπολη, επιθυμία που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου. Τους υποδέχτηκαν στο προαύλιο του Σπετσεροπούλειου η συντονίστρια εκπαίδευσης, κ. Σωτηρία Μπέτα και ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καϊρου κ. Χρίστος  Γ. Παπαδόπουλος ο οποίος τους διηγήθηκε εν συντομία την ιστορία του κτηρίου που στεγάζει τα Ελληνικά σχολεία και το Ε.Π.Κ.Κ.

  Κατόπιν ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου και διάλεξαν να πάρουν θέσεις στα μαθητικά θρανία με τον διευθυντή του Ε.Π.Κ.Κ. στον πίνακα, να τους ενημερώνει για  το ιστορικό του Κέντρου, τις  δραστηριότητες του, τις ανάγκες του, καθώς και για τη λειτουργία του ως αναγνωρισμένου Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας.  Πριν αποχωρήσουν  οι επισκέπτες, τους προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα.

   Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Αχιλλοπούλειο Σχολή , το Δημοτικό Σχολείο δηλαδή της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, στο οποίο τρέφει ιδιαίτερη αγάπη η κ. Σοφιανού, αφού ως παιδί υπήρξε μαθήτρια του Αχιλλοπούλειου Παρθεναγωγείου, όταν στεγαζόταν στο πρώην ιδιόκτητο κτήριο της Πλατείας Ταχρίρ,  από το οποίο μάλιστα και αποφοίτησε. Τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Βασίλης Λάγιος, ο οποίος μαζί με τη Συντονίστρια εκπαίδευσης ενημέρωσαν τους επισκέπτες για τη λειτουργία των Σχολείων.

   Έπειτα ξεναγήθηκαν στο σχολείο, όπου κάθε τάξη ξεχωριστά επεφύλασσε μια έκπληξη στην Αιγυπτιώτισσα κ. Σοφιανού, καθώς οι μαθητές, με την υποστήριξη των δασκάλων τους,  τη γέμισαν με τα χειροποίητα δώρα τους, χριστουγεννιάτικες κάρτες και ζωγραφιές ως και ένα κουτί καραμέλες, χειρονομίες που προκάλεσαν βαθιά συγκίνηση στην κ. Σοφιανού.

  Η επίσκεψη συνεχίστηκε με ξενάγηση στο ιστορικό παρεκκλήσι του Σπετσεροπουλείου κτηρίου, αφιερωμένου στα Εισόδια της Θεοτόκου, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το πολύτιμο τέμπλο του, ζωγραφισμένο δια χειρός Φώτη Κόντογλου,  το 1932, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο  Κάιρο όπου εργαζόταν στο τμήμα συντήρησης του Κοπτικού Μουσείου.

     Στο τέλος της επίσκεψης, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Αχιλλοπουλείου, καθώς και οι επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν στο θεατράκι του Σχολείου όπου τα πρωτάκια προσέφεραν μια ανθοδέσμη στην Αιγυπτιώτισσα ευεργέτιδα . Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε με τον δικό του τρόπο τους επισκέπτες οι οποίοι στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα παιδιά, πριν τους ευχαριστήσουν δημοσίως τόσο ο Διευθυντής του Σχολείου, όσο και η Συντονίστρια εκπαίδευσης για την επίσκεψη τους και να συγχαρούν ιδιαιτέρως  την κ. Σοφιανού για το κοινωνικό της έργο, ως συνέχεια του παραδειγματικού Αιγυπτιώτικου ευεργετισμού. Αμέσως μετά όλοι μαζί, βγήκαν μια αναμνηστική φωτογραφία στην είσοδο του Σχολείου. Πριν αναχωρήσουν προσφέρθηκε ένα μικρό κέρασμα στο γραφείο του Διευθυντή.

Και η μεγάλη έκπληξη ήρθε λίγο μετά, αφού την ώρα την αναχώρησης ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου πρόσφερε στην κ. Σοφιανού ως αναμνηστικό δώρο, εκτυπωμένη την φωτογραφία που είχαν βγάλει μόλις πριν λίγη ώρα στην είσοδο, τοποθετημένη σε μια ωραία κορνίζα, προκαλώντας την έκπληξη όλων  για το τόσο γρήγορο αποτέλεσμα που συγκίνησε πολύ το τιμώμενο πρόσωπο.

Δείτε εικόνες απο την χαρούμενη ημέρα (φωτο: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος και διάφοροι εκπαιδευτικοί των Σχολείων)

Αρέσει σε %d bloggers: