Σε αυτό το τελευταίο φύλλο του ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ για το 2022, αποχαιρετούμε μια χρονιά που άφησε πολλές αναμνήσεις, άλλες καλές, άλλες κακές, πολλές όμως που θα μας συνοδεύουν για καιρό ακόμα.

Το 2022 ελπίζαμε πως θα μας βγάλει από τον φαύλο κύκλο της πανδημίας που μας συνοδεύει τα τρία τελευταία χρόνια, και που αναστάτωσε την ζωή μας. Τελικά οι ελπίδες μετατίθενται για την νέα χρονιά!

Το 2022 ευχηθήκαμε ειρήνη … ο Φλεβάρης του 22 όμως μας έφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία, και μια παγκόσμια αναστάτωση που μαζί με την πανδημία αποτέλεσαν ένα δυνατό «κοκτέιλ» αβεβαιότητας και αστάθειας. Ευχή μας λοιπόν είναι το 2023 να σημάνει το οριστικό τέλος της πανδημίας αλλά και του αδελφοκτόνου αυτού πολέμου.

Το 2022 θυμηθήκαμε την  τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής, μιας καταστροφής που για 100 χρόνια σημάδεψε και σημαδεύει γενιές Ελλήνων, όπου δυστυχώς οι βαθιές της ρίζες βρίσκονται στη μάστιγα του Εθνικού διχασμού μας, και η αδυναμία να βρεθεί συνεννόηση στα εντός του οίκου μας… με μακάβρια αποτελέσματα! Παρόλα αυτά δεν έλειψαν το 2022 τα παιγνίδια με την φωτιά από τους Έλληνες πολιτικούς μας, σαν να μην διδάχτηκαν από τα παλιά! Με τις εκλογές στην Ελλάδα το 2023 οι κίνδυνοι παραμένουν και εδώ χρειάζεται μια μεγάλη ευχή να μην διχαστούμε και πάλι! Με τις Τουρκικές εκλογές και αυτές να πλησιάζουν, με τις απειλές τους να βρίσκονται σε «κρεσέντο», ευχόμαστε το 2023 η Εθνική συνεννόηση να αποτελέσει πανοπλία και όχι κερκόπορτα.

Σαν αντίβαρο σε αυτό το κλίμα, το 2022 η Ελληνική παροικία της Αιγύπτου έζησε με ενθουσιασμό και ιδιαίτερη χαρά, την σύσφιξη των δεσμών Ελλάδος – Αιγύπτου που γίνονται ολοένα και ισχυρότεροι. Οι δύο χώρες έχοντας πάντα ως βάση το διεθνές δίκαιο, συνεργάζονται στενά γεωπολιτικά κτίζοντας φράγματα στον αναθεωρητισμό τρίτων. Παράλληλα η ενεργειακή γέφυρα που θα ενώσει τις δύο χώρες είναι άλλη μια διάσταση που φέρνει τις δύο χώρες και σε αυτόν τον τομέα πιο κοντά. Και εδώ ευχόμαστε το 2023 να επιστεγάσει την προσπάθεια που έγινε και να την αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο.

Το 2022 για την παροικία μας υπήρξε μια χρονιά σταθμός. Μετά από αρκετό διάστημα άρχισε δειλά – δειλά η κοινωνική επαφή και ζωή στην παροικία μας. Το 2022 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ – Σάιντ (ΕΚΠΣ) με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (Ε.Κ.Κ.), μια συγχώνευση που ποτέ δεν θεωρήσαμε ως το τέλος της ΕΚΠΣ αλλά ως ένα πρωτοπόρο βήμα της ένωσης των δυνάμεων μας για την αντιμετώπιση των  προκλήσεων του μέλλοντος. Το 2022 έγιναν και οι εκλογές για το 9μελές πλέον σχήμα για την Διαχειριστική Επιτροπή (Δ.Ε) της Ε.Κ.Κ. και που αποτέλεσε μια ψήφο εμπιστοσύνης στα 9 παλιά μέλη που αποτελούσαν την απερχόμενη Δ.Ε. Η νέα σύσταση δίνει την ευκαιρία για μια νέα 4ετία στην οποία οφείλουμε να θέσουμε πολλές δικλίδες ασφάλειας για την παροικία μας. Καλώ λοιπόν όλες τις εναπομείναντες Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου, να αναλογιστούν πως θα είναι τα πράγματα σε 20 χρόνια και να συμπράξουμε για τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό τους. Η ευχή λοιπόν για το 2023 είναι η παροικία μας να έρθει ακόμα πιο κοντά και να αποτελέσουμε σε αυτόν μας τον μικρόκοσμο ένα λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας και προνοητικότητας.

Κλείνοντας τέλος αυτές τις λίγες γραμμές να ευχηθώ προσωπικά αλλά και να μεταφέρω τις ευχές όλων των συναδέλφων μου της Δ.Ε, προς όλους σας και τις οικογένειές σας, αλλά και στους απανταχού Αιγυπτιώτες Καλά Χριστούγεννα και το Νέο έτος να είναι γεμάτο υγεία, ειρήνη, ενότητα και ευτυχία.

Χ.Θ.Καβαλής

Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ.

Αρέσει σε %d bloggers: