Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Πλημμύρισε με φως και ευωδιές η Χριστουγεννιάτικη ημέρα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι του Καΐρου. Μια Άνοιξη στην καρδιά του χειμώνα βιώσαμε όλοι μας που συντονισμένοι στο κάλεσμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β αφουγκραστήκαμε το μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου.  

Οι καμπάνες τους Ναού χτύπησαν ευφρόσυνα αγγέλλοντας την έναρξη της γιορτινής ημέρας με την άφιξη του Μακαριώτατου Πατριάρχη, τον οποίον υποδέχτηκε  στην είσοδο του Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος καθώς και πλήθος κληρικών και λαϊκών. Ο Αρχιδιάκονος Παρθένιος τον βοήθησε να ενδυθεί τον Επισκοπικό μανδύα και η Επίτροπος του Ναού κα Βάσω Γαζή του ενεχείρισε τα τρία κεριά της προσωπικής του προσευχής. Αφού προσκύνησε την εικόνα του Αγίου Νικολάου στον Πρόναο κατευθύνθηκε στον Δεσποτικό Θρόνο και χοροστάτησε του Όρθρου. Στην συνέχεια προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντος του Σεβασιώτατου Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου. Στο πλάι του ήταν επίσης και οι κληρικοί από όλες τις Εκκλησίες του Καΐρου.

Πλήθος πιστών από την Ελληνική Παροικία αλλά και το Αραβόφωνο Ορθόδοξο ποίμνιο κατέκλυσαν τον Ναό και ένωσαν τις καρδιές τους βιώνοντας την διαρκή παρουσία του Χριστού ως μια εμπειρία ύπαρξης και το μήνυμα της γέννησης Του ως την απαρχή της επικράτησης του φωτός επί του σκότους. Μια μέρα χαρμόσυνη  που η μυσταγωγία του Χριστιανικού τυπικού ανέδειξε με τον πιο φωτεινό τρόπο.

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου παρόντες συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό του Συστήματος κ. Χρήστο Αντωνίου και τους βαθμοφόρους τους παρατάχθηκαν αριστερά και δεξιά του κεντρικού διαδρόμου του Ναού  προσέφεραν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη την τελετουργική ημέρα.

Ο Μακαριώτατος αφού καλοσώρισε στον λόγο του όλους  τους επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και τον κάθε έναν ξεχωριστά για την παρουσία του στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανέφερε ότι: «Έχουμε ανάγκη να βλέπουμε ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Ζητάμε ένα χαμόγελο μια καλοσύνη της καρδιάς για να μπορούμε όλοι μαζί να πορευόμαστε στον δρόμο της αγάπης. Υψώνω τον νου μου και τα χέρια μου στον Ουρανό. Θεέ της αγάπης και της δικαιοσύνης, έλα κοντά μας, χάρισε ειρήνη υπομονή ελπίδα γιατί εσύ έπλασες τον κόσμο. Αμήν». Στην συνέχεια έδωσε αναμνηστικά δώρα στους επίσημους καλεσμένους.

Δείτε το λόγο του Μακαριωτατου Πατριάρχη Θεόδωρου

Η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του Αρχιδιακόνου Παρθενίου

Ξεχωριστή στιγμή για την γιορτινή ημέρα, αλλά και ορόσημο ζωής για την πορεία του Μεγάλου Αρχιδιακόνου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Παρθενίου ήταν η χειροτονία του σε Πρεσβύτερο και η απόδοση του οφικίου του Αρχιμανδρίτου. «Η ευλογία του Θεού θα είναι κοντά σου. Και οι γονείς σου που βρίσκονται στον ουρανό θα χαίρονται. Και όλοι σου οι αγαπημένοι.»  Με αυτά τα λόγια από καρδιάς ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τον προσκάλεσε να εισέλθει στο Ιερό.

Απόλυτη σιωπή και ιερή κατάνυξη μπροστά στο Ιερό Βήμα, με τον Ιερολογιώτατο διάκονο Παρθένιο να γονατίζει και να δέχεται το Άγιο Πνεύμα.  Ένας ακόμα χρυσός κρίκος στην αλυσίδα της ενεργειακής διαδοχής  σφυριλατήθηκε από τα χέρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β και μία ακόμα φωνή ελπίδας έρχεται να προστεθεί στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην μεγάλη ήπειρο της Αφρικής.

«Παρθένιέ μου θέλω να αγαπάς την Εκκλησία. Να τιμήσεις το όνομα του Παρθενίου που σου έδωσα και να αγαπάς όλον τον κόσμο. Μάθε Παρθένιε μου στην ζωή σου να συγχωρείς όλον τον κόσμο. Γιατί όταν συγχωρείς είσαι πραγματικά ευτυχισμένος. Η καρδούλα σου θα είναι γεμάτη από αγάπη και θα έχεις μέσα σου την ειρήνη του Θεού»  Με αυτά τα λόγια από καρδιάς που άκουσε από τα χείλη του Μακαριώτατου Πατριάρχη Θεόδωρου ο Πανοσιολογιώτατος πλέον Αρχιμανδρίτης Παρθένιος θα πορευτεί στο δρόμο της δικής του Πεντηκοστής κομίζοντας σε όλον τον κόσμο τον μήνυμα της αγάπης, αλλά και της αλληλοπεριχώρησης.

Η επίσκεψη του Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρου

Είναι έθιμο που τηρείται απαρέγκλιτα κάθε χρονιά την ημέρα των Χριστουγέννων, ο Πατριάρχης των Κοπτών Χριστιανών Θεόδωρος  να επισκέπτεται τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο για να του ευχηθεί χρόνια πολλά. Είναι αναντίρρητα όμως και μια κίνηση που ενώνει όλους τους Χριστιανούς και δείχνει με τον πιο έκδηλο τρόπο ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε εστιάζοντας με αγάπη σε όλα αυτά που μας φέρνουν πιο κοντά.

Ο Πατριάρχης  Αλεξανδρείας πήρε πρώτος τον λόγο και απευθυνόμενος στον υψηλό του καλεσμένο του είπε « Σε ευχαριστώ Μακαριώτατε που ήρθατε στο σπίτι μας. Είναι το δικό σου σπίτι γιατί είμαστε μια οικογένεια. Αγιώτατε Πατριάρχη Θεόδωρε, εσείς είστε αδελφός μας, η Εκκλησία σας είναι μαζί μας ως μία Εκκλησία.Όπου και αν πάω στην Αφρική η Κοπτική Εκκλησία με βοηθάει. Ευχαριστώ για την αγάπη σας.» Αναφερόμενος στην Ρωσική εισπήδηση στην Αφρική είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ Μακαριώτατε ποτέ δεν κάνω κακό σε άλλη Εκκλησία. Πάντα προσέχω να κάνω το καλό. Και στενοχωριέμαι όταν από την δική μας οικογένεια συμβαίνουν πράγματα άδικα.» Στην συνέχεια του προσέφερε έναν καλαίσθητο σταυρό ως δώρο για την τιμητική του επίσκεψη.

Ο προκαθήμενος της Κοπτικής Εκκλησίας πήρε στην συνέχεια τον λόγο ευχαριστώντας τον Πατριάρχη Θεόδωρο για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Όταν Μακαριώτατε μας διηγείστε τις ιεραποστολικές σας δραστηριότητες μας δίνετε ιδιαίτερη χαρά. Χαιρόμαστε αυτήν την ημέρα που είναι η εορτή της γεννήσεως του Χριστού που είναι η χαρά της σωτηρίας. Όταν μιλάτε Μακαριώτατε και λίαν αγαπημένε αδελφέ μας θυμίζετε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου για την αληθινή αγάπη μεταξύ των αδελφών, γιατί αυτό που μας ενώνει είναι η αληθινή αγάπη του Χριστού. Σας συγχαίρω για το μεγάλο ιεραποστολικό σας έργο και την αγάπη που δείχνετε στους φτωχούς αδελφούς μας στην Αφρική. Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή  όλα σας τα νέα και ιδίως την επίσκεψή σας στον Αμερικάνο Πρόεδρο Μπάιντεν και την συνάντηση σας με τους Κόπτες αδελφού μας.» Και κλείνοντας τον λόγο του ανέφερε ότι αυτή την ευλογημένη ημέρα των Χριστουγέννων εγώ προσωπικά μαζί με τους Επισκόπους μαζί με τους ιερείς μαζί με τους διακόνους και μαζί με το όλο το ποίμνιο, σας ευχόμαστε και προσευχόμαστε για  τις καλύτερες ευχές σε εσάς, στον κλήρο της Εκκλησίας σας , στον εξοχότατο  κ. Πρέσβη και σε όλο το ποίμνιο σας για να είναι τα έργα σας και αγαθά και πετυχημένα.

Τέλος ο Κόπτης Πατριάρχης δώρισε ένα ρολόι τοίχου στον Μακαριώτατο το οποίο ανέγραφε το μήνυμα «Γιατί ο Κύριο και Θεός σου σε αγαπάει»

Τους ύμνους της  Ακολουθίας έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης, με την αρωγή του κ. Παΐσιου Μπισόι και οι Αραβόφωνοι ιεροψάλτες κ.κ. Παύλος Χάνα και Μισέλ Μπάχρη.

Η εορταστική ημέρα έκλεισε στην Αίθουσα του Θρόνου όπου ο Μακαριώτατος αντάλλαξε ευχές και δέχτηκε δώρα από τους πιστούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Χριστουγεννιάτικη ημέρα έδειξαν και τα Αιγυπτιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κάλυψαν το γεγονός με πολυάριθμες ανταποκρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί επίσης  ότι όλη η δοξολογία μεταδιδόταν σε πραγματικό χρόνο από τον «Φάρο της Ομογένειας».   

Την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αίγυπτο κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.  Τις άριστες σχέσεις του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με τις πολιτειακές και θρησκευτικές αρχές της Αιγύπτου κατέδειξε και η παρουσία εκπροσώπων του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσσυ, του στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας καθώς και του Ιερού Άζχαρ. Ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας τίμησε επίσης συμπροσευχούμενος μετά της συνοδείας του το κάλεσμα του Πατριάρχη.

Παρέστησαν επίσης από τα μέλη της διπλωματικής μας αποστολής στο Κάιρο , η Σύμβουλος Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή, ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας Πρεσβείας Β, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, ο βοηθός του ΑΚ.ΑΜ  Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης.

Οι Αραβόφωνοι της Εκκλησίας των Αρχαγγέλων του Ντάχερ έδωσαν επίσης το παρών με τον Πρόεδρό τους κ. Σαλέμ Κασίς τον κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρο των Αραβόφωνων Ορθοδόξων, και πλήθος πιστών από όλο το Ορθόδοξο Αραβόφωνο ποίμνιο των Εκκλησιών του Καΐρου.

Τα σωματεία και τους Οργανισμούς της Καϊρινής Παροικίας εκπροσώπησαν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης, , ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, καθώς και  ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης.

Η παροικία γιόρτασε τα Χριστούγεννα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο του Καΐρου

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πολλοί ήταν οι πάροικοι που επέλεξαν την ειδυλλιακή τοποθεσία του Ελληνικού  Ναυτικού Ομίλου του Καΐρου για να γιορτάσουν την Χριστουγεννιάτικη ημέρα. Τα τραπέζια γέμισαν από νωρίς το μεσημέρι και όλοι απόλαυσαν τις γαστριμαργικές εορταστικές προτάσεις  του Ομίλου. Ήταν μια ακόμα γιορτινή ευκαιρία και ένα αντάμωμα της παροικίας του Καΐρου που όλοι τελικά έχουμε ανάγκη.

Δείτε εικόνες από την γιορτινή ημέρα στον Ε.Ν.Ο.Κ.(επιμέλεια εικόνων Γιώργος Ρεκτσίνης)

Αρέσει σε %d bloggers: