Πριν λίγες ημέρες η 54η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου έριξε αυλαία. Το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός της Αιγυπτιακής μεγαλούπολης υποδέχτηκε εκατομμύρια  επισκέπτες, χιλιάδες συγγραφείς και εκδότες που είδαν τα έργα τους να προβάλλονται και να γίνονται γνωστά σε όλον τον κόσμο.

Μέσα από αυτήν την ασταμάτητη ροή των νέων τίτλων ξεχωρίσαμε  το πρώτο μυθιστόρημα στα αραβικά της νεαρής Άντυ Ελ Άραμπι  το οποίο τιτλοφορείται « Οι οπτασίες του Βασιλείου της Άλμπα» και είναι των εκδόσεων Ντάρ Νάσρ.

Η Άντυ είναι γνωστή και ιδιαιτέρως αγαπητή στην Ελληνική παροικία της Αιγύπτου, αλλά και στην Ελλάδα, αφού κατάφερε παρόλο το σοβαρό πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει  να κατακτήσει το ανώτατο πτυχίο Ελληνομάθειας, να βραβευτεί από τον Έλληνα Υπουργό που είχε επισκεφτεί τότε το Κάιρο στην ειδική εκδήλωση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, να σπουδάσει στο τμήμα Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Καΐρου και να αναπνέει την γλώσσα την Ελληνική όπως η ίδια λέει.

Η Άντυ Ελ Άραμπι είναι η Αιγύπτια πρέσβης και λάτρης της Ελληνικής γλώσσας, η οποία σήμερα 9 Φεβουαρίου τιμάται από όλο τον κόσμο. Η χαρισματική αυτή νεαρή κοπέλα με το πρώτο της μυθιστόρημα στα αραβικά, έκανε εντύπωση σε όλους για την πρωτότυπη σκέψη της, αλλά και για το φλογερό της αρχικό κίνητρο.

Ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια την ερευνά της, με ένα φιλικό σκούντημά στην πλάτη του Σαίξπηρ λέγοντάς του  με ύψος περιπαικτικό «Συγνώμη Σάιξπηρ, αλλά δεν μας είπες την αλήθεια».

Μέσα από την γλαφυρή μυθιστορηματική της πλοκή καταπιάνεται με την αληθινή ιστορία που κρύβεται πίσω από τον Μάκβεθ, το πασίγνωστο αυτό θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Η Άντυ βάζει τους πρωταγνωιστές της εποχής να μιλήσουν για την δική τους αλήθεια και όχι για την διαστρεβλωμένη ιστορία που όπως μας λέει η ίδια παρουσιάστηκε μετέπειτα στο βασίλεια αυτό της Σκωτίας.

«Με ενδιέφερε να ακουστεί η φωνή αυτών των ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια ζούνε μέσα στην λήθη. Φυσικά δεν θέλω να παρεξηγηθώ από τους φίλους και θαυμαστές αυτού του μεγάλου θεατρικού έργου, αλλά κάποιος πρέπει επιτέλους να πει την αλήθεια για αυτήν την ιστορία (γέλια). Αποφάσισα λοιπόν να την πω εγώ και νομίζω ότι θα υπάρξει πολύς κόσμος που θα ενδιαφερθεί να την ακούσει»

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε  την συγγραφική πρόθεση της Αντυ αλλά και την συνολική πλοκή του μυθιστορήματος.

«Τα γεγονότα διαδραματίζονται στο πλαίσιο μιας ρομαντικής ιστορίας που εκτυλίσσεται κατά τον 11ο αιώνα μ.Χ. και επισκιάζεται από αιματοχυσίες και διαμάχες γύρω από τον θρόνο της βασιλείας της Αρχαίας Αλμπα (σημερινής Σκωτίας). Τα φαντάσματα του Βασιλιά Μάκβεθ και της λαίδης Μάκβεθ -πρωταγωνιστές του διάσημου θεατρικού έργου του Σαίξπηρ- διηγούνται τα γεγονότα, βασιζόμενοι σε ιστορικά ντοκουμέντα και πρωτότυπα έγγραφα που εξιστορούν την αλήθεια από ιστορικής άποψης, μέσα από ένα ερευνητικό ταξίδι που διήρκησε μια δεκαετία σοβαρής μελέτης και εντρύφησης, η οποία τελικά αναιρεί τις απόψεις του Σαίξπηρ. Τα γεγονότα ξεκινούν από την γέννηση του Μάκβεθ και της Τζέρουιντ (λαίδης Μακμπεθ) εξιστορώντας τα στάδια τις ζωής τους και τις προσπάθειές τους να μην εμπλακούν ή να κρατήσουν τις αποστάσεις τους- όσο ήταν δυνατό- από την διαμάχη που υπήρχε ανάμεσα στις οικογένειες τους γύρω από τον θρόνο και άλλοτε να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ίντριγκες με το λιγότερο δυνατό κόστος, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα το δικαίωμά τους στην κτήση του θρόνου, ένα δικαίωμα που επιθυμούν πάραυτα να ανακτήσουν.

 Το γεγονός αυτό τους φέρνει αναγκαστικά αντιμέτωπους με μια σειρά από ίντριγκες, πλεκτάνες και συνομωσίες δίχως τελειωμό, προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους αυτό, να παραμείνουν εν ζωή και να ανέλθουν στον θρόνο των Αλμπα, με την Τζερουιντ ως την πρώτη επίσημη βασίλισσα του Βασιλείου.

Έτσι, το βασίλειο των Αλμπα την εποχή της βασιλείας τους μεταμορφώνεται σε ένα από τα ισχυρότερα βασίλεια έως της στιγμής που δολοφονείται ο Μακβεθ από τους εχθρούς του και ζει η Τζερουιντ το υπόλοιπο της ζωής της να τον θρηνεί, έως ότου πέφτει και η ίδια αιχμάλωτη, φυλακίζεται και στην συνέχεια θανατώνεται.

Η πλοκή συνεχίζει με αναφορές στο πώς οι εχθροί του ζεύγους, διαστρέβλωσαν την Ιστορία και αρνήθηκαν την προσφορά του ζεύγους προς το βασίλειο των Αλμπα και πώς εσκεμμένα αμαύρωσαν την εικόνα τους στα μάτια των λαών, στο διάβα της Ιστορίας.»

Ευχόμαστε στην Άντυ Ελ Άραμπι καλή επιτυχία στην πρώτη της συγγραφική προσπάθεια και ενημερώνουμε τους αναγνώστες που συγκινήθηκαν από την παρακάτω πλοκή και θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους βιβλίο ότι μπορούν το κάνουν, καλώντας τον εκδοτικό Οίκο Ντάρ Νάσρ στο τηλέφωνο 01064637781.

Δείτε εικόνες που μας έστειλε η συγγραφέας από την παρουσία της ίδιας και του νέου της βιβλίου στην Διεθνή Έκθεση

Αρέσει σε %d bloggers: