Ν. Νικηταρίδης

Στ΄ αρχίνημα του Μαγιού έφυγε για να συναντήσει τον Μανώλη της η Σοφία Γιαλουράκη. Είχε γεννηθεί στο Κάιρο, αλλά έζησε στην Αλεξάνδρεια. Σπούδασε αρχαιολογία στην Πόλη του Αλέξανδρου, παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ψυχολογία, θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθέατρο στη Γενεύη. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και δημιούργησε το δικό της σχολείο στην Αθήνα, διδάσκοντας πολλές γενιές μαθητών. Έκανε σεμινάρια με θέμα ¨Η Τέχνη στην Παιδεία¨ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο, μάλιστα τη μέθοδο της την είχαν υιοθετήσει πολλά σχολεία ως ¨Μέθοδο Γιαλουράκη¨.

Πήρε επίσης μέρος, στη Βαλτιμόρη, στο σεμινάριο ¨Το παιδί του 21ου αιώνα¨, στο Παρίσι, στο Διεθνές Συνέδριο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ενώ ήταν μέλος του ICOM. Από το 1983 ως το 1986 είχε στο κρατικό ραδιόφωνο την εκπομπή ¨Παίζουμε θέατρο ;¨, ενώ την περίοδο 1987-2010 έκανε το πρόγραμμα για παιδιά ¨Μαθαίνω παίζοντας¨ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή.

Επί 10 χρόνια οργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο ¨Χώρος¨ συγκεντρώσεις και συζητήσεις με παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, όπως οργάνωσε και μία ομάδα αρίστων εκπαιδευτικών που λειτουργούσε από το 1987 και για πολλά χρόνια.

Είχε γράψει πολλά βιβλία για παιδιά, όπως τα : ¨Τα Νηπιαγωγεία¨, ¨Παίζουμε Κουκλοθέατρο¨, ¨Ταξιδεύοντας με τον Ιάσωνα¨, ¨Χρυσές Μυκήνες¨, ¨Μινωική Κρήτη μας¨, κ.ά. Μάλιστα το βιβλίο της ¨Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια¨ βραβεύτηκε το 2008 με το κρατικό βραβείο γνώσεων για παιδιά.

Δίδασκε επίσης Μουσειακή Αγωγή σε ιδιωτικές ανώτερες σχολές και από το 2009 έκανε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου. Μεταξύ των διακρίσεων της : Το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα επαινέθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έλαβε σχετικό έπαινο στο Άμστερνταμ (1988), πήρε τιμητικό βραβείο από τις Σχολές Ξυνή (2006), τιμητική πλακέτα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (2007), Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2008), κ.ά.

Αρέσει σε %d bloggers: