Ψυχοσάββατο στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου
02/06/2023
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Ρ/Καθολική κοινότητα Αλεξανδρείας
03/06/2023
Show all

Μια επίσκεψη στο «Παιδικό Μουσείο» της Ηλιούπολης μέσα από την διαδραστική παρουσίαση της Δρ. Αγγελικής Τσιαδήμη

Στην καρδιά της πολύβουης και πυκνοκατοικημένης περιοχής της Ηλιούπολης του Καΐρου πολύ κοντά στην στάση Χαρούν του Μετρό βρίσκεται ένα πραγματικό διαμάντι που κοσμεί το αστικό τοπίο.

Ο λόγος για το «Παιδικό Μουσείο», οι χώροι του οποίου εκτείνονται σε ένα καταπράσινο κήπο δεκάδων στρεμμάτων σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.  Το «Παιδικό Μουσείο» της Ηλιούπολης αποτελεί ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο δημιουργικότητας, ψυχοκινητικής αλληλεπίδρασης και εκπαίδευσης αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους.

Αφορμή για την επίσκεψή μας στον ενδιαφέροντα αυτό χώρο πολιτισμού ήταν η πρόσκλησή της Δρ. Αγγελικής Τσιαδήμη, αποσπασμένης εκπαιδευτικού του Υπουργείου Παιδείας, η οποία μας κάλεσε να παρακολουθήσουμε την διαδραστική παρουσίαση μιας διαφορετικής εκδοχής της αρπαγής της Ωραίας Ελένης, η οποία όπως μας έδειξε μέσα από ιστορικά στοιχεία και πηγές κατέληξε τελικά αντί για την Τροία στην Αίγυπτο.

Η παρουσίαση έγινε στην Αγγλική γλώσσα με τους μικρούς μαθητές να δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την αφήγηση της Δρ. Τσιαδήμη, θέτοντας συνεχώς επίμονες ερωτήσεις σχετικά με όλους τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Φυσικά το κερασάκι της τούρτας της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης που έκανε τους μικρούς μαθητές να μην θέλουν να φύγουν, ήταν η δημιουργία ενός μικρού θεατρικού έργου που είχε ετοιμάσει η Δρ. Τσιαδήμη με τους ρόλους των μυθικών προσώπων  να διανέμονται σε όλους και τους ευφάνταστους διαλόγους να δυναμιτίζουν την παιδική φαντασία φωτίζοντας τα παιδικά προσωπάκια με απίστευτη χαρά.

Είναι μια ιδιαίτερη και ευτυχής συγκύριά για εμένα η συνεργασία μου σε εθελοντική βάση με το «Παιδικό Μουσείο» μας είπε η Δρ Τσιαδήμη. «Δέχτηκα με χαρά την τιμητική πρόταση του Διευθυντή  του Μουσείου Δρ. Οσάμα Αμπντελμεγίντ, για την δημιουργία ενός κύκλου παρουσιάσεων για τους μικρούς μαθητές που θα προβάλει τον Ελληνικό πολιτισμό και την οικουμενική του επίδραση. Ξεκινήσαμε με τους Θεούς των Αρχαίων Ελλήνων, συνεχίσαμε με την Ιλιάδα και στην επόμενη μας παρουσίαση θα μιλήσουμε για το μαγικό ταξίδι του Οδυσσέα στην Ιθάκη»

Μετά το τέλος της παρουσίασης η συνοδός των παιδιών κα Έια Χουσεΐν μας ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου λέγοντάς μας ότι  «Βασικός εκπαιδευτικός μας άξονας είναι η βιωματική επαφή των παιδιών με τις ιστορικές φάσεις του Αιγυπτιακού πολιτισμού. Προσομοιώνουμε με δημιουργικό τρόπο την ιστορία μας, ενεργοποιώντας την φαντασία των παιδιών μέσα από διαδραστικά παιχνίδια.»

Η ενδιαφέρουσα επίσκεψη του ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ και της ekkairo.org στο Παιδικό Μουσείο ολοκληρώθηκε με την γνωριμία μας με τον Δρ. Οσάμα Αμπντελμεγίντ, πρόεδρο του Αιγυπτιακού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), ο οποίος εξήρε την συνεργασία του Μουσείου με την Δρ.Τσιαδήμη  για την δημιουργία όπως χαρακτηριστικά είπε, στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ενισχύουν την διαπολιτισμική συνεργασία της Αιγύπτου και της Ελλάδας, δύο λαών με πλούσια ιστορία, που άφησαν ανεξίτηλο στον χρόνο το  πολιτιστικό τους αποτύπωμα.

Μάθετε περισσότερα για το “Παιδικό Μουσείο” της Ηλιούπολης μέσα από την σελίδα τους στο Facebook

https://www.facebook.com/childmuseum.eg/?paipv=0&eav=AfbROjRn1x5VANrN5-bN7GgSfyAD3Bk7CaiNHtpYIpOMZ_oYhK4J0-XG-s16IePlsuk&_rdr

Αρέσει σε %d bloggers: