ΑΡΑΤΕ ΠΥΛΑΣ. Μια ρωγμή στον χρόνο. Το ντοκιμαντέρ μιας φωτόμορφης ημέρας στο Σουέζ
02/07/2023
Αιωνία σου η μνήμη Ζάν Έντουαρτ Ιμπραχίμ-Ψήφισμα του Φιλανθρωπικού Σωματείου “Μαρία η Αιγυπτία”
13/07/2023
Show all

Ορκίστηκαν σήμερα το πρωί οι 300 της νέας Βουλής. Δρ.Αλέξανδρος Καζαμίας. Ο πρώτος Καϊρινός Αιγυπτιώτης βουλευτής των Ελλήνων

Σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης ολοκληρώθηκε σήμερα λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι η ορκωμοσία των 300 βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου οι οποίοι αναδείχθηκαν από την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής ξεκίνησε με τον καθιερωμένο Αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στην συνέχεια ακολούθησε όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα ο Όρκος του κάθε Βουλευτή που πραγματοποιήθηκε είτε σύμφωνα με το Θρησκευτικό Τυπικό, είτε με την άσκηση του δικαιώματος του «Πολιτικού Όρκου» από τους Βουλευτές που το επιθυμούσαν.

Μια ευχάριστή είδηση των εκλογών με Αιγυπτιώτικο άρωμα , ήταν ότι στην νέα Βουλή θα συμμετέχει από τα έδρανα της Πλεύσης Ελευθερίας  και ο Αιγυπτιώτης Δρ. Αλέξανδρος Καζαμίας δίνοντας τον δικό του αγώνα για τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού της Διασποράς στην προσεχή τετραετία.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Καζαμίας γεννήθηκε στο Κάιρο το 1969 και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη ακολουθώντας πιστά την σχολική πορεία που ενώνει και νοηματοδοτεί όλον τον Αιγυπτιωτή Ελληνισμό. Δημοτικό στην Αχιλλοπούλειο Ελληνική Σχολή, Γυμνάσιο – Λύκειο στην Αμπέτειο Σχολή από την οποία αποφοίτησέ το 1986, παίρνοντας στην συνέχεια τον δρόμο του για σπουδές στην Αγγλία. Η Ακαδημαϊκή του πορεία ήταν γόνιμη όλα αυτά τα χρόνια, με τελευταίο σταθμό το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι στο οποίο είναι ένας διακεκριμένος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.

Ο Δρ. Καζαμίας έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στο ενεργητικό του, ενώ έχει υπάρξει επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Εδιμβούργου και του Άμστερνταμ καθώς και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Warwick.

Ο Δρ Αλέξανδρος Καζαμίας παρά τα πολλά χρόνια που ζει στο εξωτερικό δεν αποκόπηκε ποτέ από τις ρίζες του και με κάθε ευκαιρία συμμετέχει ενεργά σε δράσεις πολιτισμού. Υπήρξε Γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Στρατή Τσίρκα με ενεργή συμμετοχή και πλούσιες δράσεις για την διάδοση του έργου του μεγάλου μας Καϊρινού λογοτέχνη.

Πατέρας του ήταν ο αείμνηστος Στέφανος Καζαμίας αγαπητό και δραστήριο στέλεχος της παροικίας του Καΐρου, ο οποίος και διετέλεσε για πολλά χρόνια Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας.

Με αφορμή μια πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Πυραμίς» σχετικά με τις  θέσεις του για την Ομογένεια, τον Ελληνισμό της Διασποράς, αλλά και ένα ισχυρό και ανεξάρτητο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, επικοινωνήσαμε μαζί του για μια πρώτη δήλωση λίγο πριν την ορκωμοσία του ως βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου

«Προσέρχομαι σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Βουλής με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Σκοπός μου είναι να εκπροσωπήσω όχι μόνο τους πολίτες που μας ψήφισαν, αλλά και κάθε Έλληνα και Ελληνίδα εντός και εκτός Ελλάδας. Όσα χρόνια κι αν έζησα μακριά από τη γενέτειρα μου, παραμένω πάνω από όλα Έλληνας της Αίγυπτου, διότι από εκεί ξεκίνησα  λόγω της οικογενειακής μου καταγωγής. Στη διάρκεια της θητείας μου θα με απασχολήσουν ιδιαίτερα τα ζητήματα του Απόδημου Ελληνισμού, του οποίου είμαι αναπόσπαστο κομμάτι».

Με την βοήθεια του πρώην Αρχηγού των Προσκόπων του Καΐρου κύριου Γιάννη Μελαχροινούδη ανασύραμε μια εικόνα του βουλευτή Δρ. Αλέξανδρου Καζαμία από την ξέγνοιαστη εποχή της Προσκοπικής του νιότης στο Κάιρο την οποία και δημοσιεύουμε ως δώρο προς τον ίδιο για την σημαντική πρώτη του μέρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

(φωτ. intime)

Αρέσει σε %d bloggers: