Με βαθιά κατάνυξη και πίστη το ευσεβές ποίμνιο της Καΐρινης Παροικίας προσήλθε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Χελουάν για να τιμήσει για ακόμα μια φορά την εικόνα της Παναγίας. Τιμήθηκε η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, όπως την ονόμασε ο θυμόσοφος λαός μας όταν στις 24 Σεπτεμβρίου σαράντα ημέρες μετά την Κοίμηση της εμφανίστηκε στον ύπνο ενός βοσκού στα Κύθηρα και του υπέδειξε το σημείο ανάμεσα σε κλαδιά Μυρτιάς που θα έβρισκε την ιερή της εικόνα στην χάρη της οποίας ανεγέρθηκε Ιερός Ναός στον πανέμορφο αυτό Ελληνικό νησί.

Ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παρθένιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος παρέστεστη συμπροσευχούμενος στην λαμπερή τελετή η οποία ολοκληρώθηκε με την αρτοκλασία.

Ο πατέρας Στέφανος στον ποιμαντικό του λόγο αναφέρθηκε στην σημασία της ημέρας λέγοντας «Τιμούμε σήμερα την υπερευλογημένη μας Παναγία, μητέρα του Κυρίου μας και όλου του γένους των Ορθοδόξων. Αιτία και αφορμή της σημερινής εορτής είναι η εύρεση μιας ιεράς εικόνας της στην νήσο των Κυθήρων.Πριν από μερικούς αιώνες, ένας βοσκός είδε από μακριά ένα φως. Το εκτυφλωτικό αυτό φως το είδε κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά και το βράδυ παρατήρησε ότι αυτό το φως ήταν πιο έντονο.

Το είδε μια και δύο και τρείς νύχτες. Έκανε τον σταυρό του και ώ του θαύματος, είδε μέσα στην καρδιά μιας μυρτιάς, μια όμορφη εικόνα της Θεοτόκου. Γονάτισε με ευλάβεια και πήρε το ιερό εικόνισμα και το ασπάστηκε. Το θεώρησε πολύ μεγάλο σημάδι για τον ίδιο, την οικογένειά του και το κοπάδι του. Αρχικά το μετέφερε στην στάνη του. Το πρωί όμως με έκπληξη διαπίστωσε ότι η ιερά εικόνα βρισκόταν στο ίδιο σημείο που την είχε πρωτοβρεί . Οι κάτοικοι της περιοχής έκτισαν στο σημείο αυτό έναν ταπεινό ναΐσκο για να στεγάσουν την θαυματουργή εικόνα. Το νέο της ευρέσεως της εικόνας διαδόθηκε αστραπιαία σε όλη την γύρο περιοχή, αλλά και στην Πελοπόννησο . Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που συνέρρεαν για να προσκυνήσουν την χάρη της και σιγά σιγά καταγράφηκε και το πρώτο θαύμα, με την θεραπεία ενός παραλυτικού, όπως μας το μεταφέρει ο υμνογράφος, στο Απολυτίκιο της εορτής. Συνέχιζε να κάνει θαύματα η Παναγία μας, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Παναγία  ως φιλόστοργος μητέρα φροντίζει όλα τα παιδιά της να τα αναπαύει και σωματικά και πνευματικά. Γνωρίζετε ότι η Παναγία είναι η πηγή της χαράς.  Σήμερα με την ευχή του Πατριάρχη μας αλλά και με την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μέμφιδος ήρθαμε όλοι οι ιερείς για να τιμήσουμε την Παναγία μας , η οποία προσεύχεται για όλους εμάς για να μπορέσουμε να βρούμε τον σωστό και αγαθό δρόμο που θα μας οδηγήσει στην Αγιότητα.» 

Στην συνέχεια στην είσοδο του Ναού τελέστηκε Αρτοκλασία και οι πιστοί ασπάστηκαν με ευλάβεια την εικόνα της Παναγίας, την οποία κρατούσε η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Καΐρου κα Βάσω Γαζή. Ακολούθησε κέρασμα στον προαύλιο και καλαίσθητο χώρο του Ναού. Στην Λειτουργία παρέστησαν μέλη της παροικίας, αλλά και εκπαιδευτικοί από τα Ελληνικά Σχολεία του Καΐρου.

Αρέσει σε %d bloggers: