Σε μια λαμπερή τελετή την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου κ. Μουσταφά Μαγκμπούλι και η Αιγύπτια Υπουργός Πολιτισμού κα Νεβίλ Ελ Κιλάνι έκοψαν την κορδέλα της 55ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου του Καΐρου, εγκαινιάζοντας την σημαντικότερη και μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου της Μέσης Ανατολής.

Ήδη από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας της έκθεσης περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κατέκλυσαν το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο στο Νέο Κάιρο, αναζητώντας ανάμεσα στα 1200 περίπτερα και τους 5250 εκθέτες από τις 70 χώρες που συμμετέχουν, τα βιβλία και τους εκδότες, που θα ξεχωρίσουν και θα αναδειχτούν έως τις 6 Φεβρουαρίου από την μεγάλη αυτή πολιτιστική διοργάνωση της χώρας του Νείλου.

«Δημιουργώντας γνώση… διαφυλάττουμε τον Λόγο» Ήταν το κεντρικό σύνθημα της Έκθεσης, το οποίο έδωσε το χαρακτηριστικό τόνο, αλλά και το όραμα μιας ολόκληρης χώρας.

Τιμώμενη χώρα για φέτος η Νορβηγία, με πλείστες εκδηλώσεις να έχουν προγραμματιστεί, ευελπιστώντας, όπως δήλωσε η Πρέσβης της χώρας στην Άιγυπτο κα Χίλντε Κλέμετσναλ, να έρθει σε επαφή το ευρύ αναγνωστικό κοινό της Αιγύπτου με τον πολιτιστικό πλούτο και τις παραδόσεις της Νορβηγίας.

Πρόσωπο της χρονιάς αναδείχτηκε για το 2024 ο διάσημος Αιγυπτιολόγος κ. Σελίμ Χασάν , ενώ ο αξιόλογος και πολυγραφότατος Αιγύπτιος συγγραφέας κ. Γιακούμπ Ελ Σαρόνι, πρωτοπόρος στην παιδική λογοτεχνία σε όλο τον αραβικό κόσμο, τιμήθηκε στην παράλληλη παιδική έκθεση.

Η χώρα μας όπως κάθε χρόνο εκπροσωπήθηκε στην Διεθνή έκθεση με το περίπτερο της να εγκαινιάζει ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την λογοτεχνική παραγωγή Ελλήνων δημιουργών με σκοπό, όπως δήλωσε η κα Σταυρούλα Σπανούδη υπεύθυνη του περιπτέρου μας και Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παραρτήματος Αλεξανδρείας, να δημιουργηθεί και να εδραιωθεί μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, φέρνοντας τους Έλληνες λογοτέχνες πιο κοντά στο πολυπληθές αναγνωστικό κοινό μέσα από τις Αραβικές μεταφράσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στο Ελληνικό μας Περίπτερο προβάλλονται και όλες οι εκδόσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Το Ελληνικό Περίπτερο για όσους επιθυμούν να το επισκεφτούν είναι το Β24 και βρίσκεται στο τρίτο κτήριο της Διεθνούς Έκθεσης.

Δείτε παρακάτω την επίσημη ιστοσελίδα της 55ης Διεθνούς έκθεσης

https://cairobookfair.gebo.gov.eg/vistor

(φώτο: Ε.Ι.Π Παρ/μα Αλεξανδρείας, Γρ. Τύπου 55ης Διεθνούς Έκθεσης)

Αρέσει σε %d bloggers: