Κατάμεστος ο Ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός της Παναγίας στην Ηλιούπολη την Παρασκευή 5 Απριλίου από το μέγα πλήθος των πιστών που συνέρρευσε αθρόα για να βιώσει την καθηλωτική μυθωδία της  τρίτης στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ έδωσε για ακόμα μια φορά τον μυσταγωγικό τόνο χοροστατώντας της Ιερής Ακολουθίας. Στο πλευρό του είχε τον οικείο Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ιππώνος Στέφανο, καθώς και τους Πατέρες του Ναού. Στην είσοδο τον περίμενε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, ο οποίος του ενεχείρισε με ταπεινότητα τα τρία κεριά της προσευχής του.

Οι Αιγύπτιοι Πρόσκοποι παρατεταγμένοι εν τάξη επεφύλαξαν στον Μακαριώτατο μια μοναδική υποδοχή με τους πανηγυρικούς παιάνες να αντηχούν χαρμόσυνα στον αέρα, γεμίζοντας με χαμόγελα το πρόσωπο του Πηδαλιούχου του Αλεξανδρινού Θρόνου, αλλά και τις καρδιές όλων των παρισταμένων.

Μπαίνοντας στο Ναό η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική. Οι Ελληνικοί ύμνοι και η Αραβική τους απόδοση περιπλέκονταν ταιριαστά στα στόματα όλων των πιστών, απογειώνοντας την ένταση της στιγμής. Από το Ιερό Ψαλτήρι αντηχούσε την Ελληνική λαλιά η καλλικέλαδη φωνή του Πρωτοψάλτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρου Ρηγάκη, και στα Αραβικά του Άρχοντα Λαμπαδάριου Τόνυ Ατάλα. Πλάι τους ένα σμάρι πιστών που κρατούσαν αρμονικά τον τόνο και συνέβαλαν τα μέγιστα εν χορώ.

Μια ψαλμωδία κοινή, με τα χέρια των πιστών υψωμένα να αποζητούν την σύνδεση με το Θείο και τις καρδίες συντονισμένες στον βηματισμό του Πατριάρχη, που κοιτώντας την Παναγία στα μάτια, της έλεγε με κατάνυξη: Χαῖρε, τὸ ἄνθος τῆς ἀφθαρσίας, Χαῖρε, τὸ στέφος τῆς ἐγκρατείας, Χαῖρε, Αναστάσεως τύπον ἐκλάμπουσα, Χαῖρε, τῶν Ἀγγέλων τὸν βίον ἐμφαίνουσα.

Μετά την απόλυση της Θείας Ακολουθίας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μίλησε από καρδιάς για τις γεμάτες συγκίνηση ημέρες που έζησε κοντά στους Αφρικανούς αδελφούς μας. Μοιράστηκε τις εμπειρίες και τις δυσκολίες που συνάντησε στο ταξίδι του, αλλά και την χαρά που ένιωσε όταν εγκαινίασε σχολεία για Αφρικανόπουλα που δεν γνώρισαν την αγκαλιά της μάνας. Έστρεψε επίσης την προσοχή μας και την προσευχή μας στο έγκλημα που συντελείται στην Γάζα και στην μεγάλη αδικία που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι. Και τέλος κοιτώντας όλους τους πιστούς βαθιά στα μάτια, τους ευχαρίστησε από καρδιάς για την πίστη τους και για την έμπρακτη αγάπη που δείχνουν στην Εκκλησία τους.

Με έναν ακόμα προσκοπικό παιάνα να τον ξεπροβοδίζει, ακολουθήσαμε τον Μακαριώτατο στην αυλή του Ναού, όπου μας περίμενε το κέρασμα που είχε  επιμεληθεί ο Επίτροπος κ. Ζαχαρίας Φούμελης.

Την Ακολουθία τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Επιτετραμμένος της  Κυπριακής Πρεσβείας κ.  Ονούφριος Οικονομίδης,  ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα  Ευαγγελία Θηραίου, ο κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων, η κα Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C.

Αξίζει να αναφέρουμε κλείνοντας το παρόν άρθρο για τις εργασίες ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων του Ναού, οι οποίες βαίνουν προς την τελική τους φάση και σε λίγο καιρό, όπως μας διαβεβαίωσε ο Πρωτοσύγκελος του Ιερού Ναού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ, θα αντικρίσουμε έναν φωτεινό και λαμπερό Ναό που θα στεγάζει όπως αρμόζει στην μακραίωνη ιστορία του, τις Ιερές μας Ακολουθίες.

Δείτε τον Λόγο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου

Αρέσει σε %d bloggers: