Την Παρασκευή 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και απαρτία μελών η Τακτική Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, ενός σημαντικού και ιστορικού Καϊρινού Σωματείου το οποίο για 131 συναπτά έτη αποτελεί σημείο αναφοράς της Παροικίας μας, αλλά και ένα αναγνωρίσιμο τοπόσημο του κέντρου της πόλης του Καΐρου.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική σάλα του Σωματείου. Όλα τα τραπέζια ήταν στρωμένα με κατάλευκα τραπεζομάντηλα και διακοσμημένα με πολύχρωμα άνθη.

Αναδιδόταν μια ευχάριστη αίσθηση και μια  ατμόσφαιρα μεγαλοπρέπειας, που απομάκρυνε την λήθη και υποχρέωνε την καρδιά του καθενός να χτυπάει στον ρυθμό μιας μνήμης γόνιμης που γεφύρωνε αρμονικά το χθες με το σήμερα.

Στην συνείδηση όλων, αλλά και στις κουβέντες λίγο πριν ξεκινήσει η συνέλευση έρχονταν οι  λαμπερές εκδηλώσεις του παρελθόντος, που αποτύπωναν εναργώς το άσβεστο σφρίγος του Ελληνισμού του Καΐρου, αλλά και την συνεχώς ανοδική και προσοδοφόρα πορεία του Κέντρου στο σήμερα. Μια πορεία που αναπτύχθηκε πλήρως από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τις εργασίες της Συνέλευσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούσαν ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Βαδής, ο Γραμματέας κ. Αντώνης Διαμαντίδης και ο Ταμίας κ. Άγγελος Αθανασούλης

Ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Βαδής κατά την έναρξη των εργασιών προσκάλεσε όλους τους παριστάμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη όσον έφυγαν κατά το τελευταίο διάστημα από την ζωή.

Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Διαμαντίδη, ο οποίος πραγματοποίησε μια διεξοδική ενημέρωση αναφορικά με τις πολλαπλές εκδηλώσεις, δεξιώσεις και δράσεις,  που το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου διοργάνωσε με επιτυχία  κατά την διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου 2019 – 2023.  

Ο Ταμίας του Κέντρου κ. Άγγελος Αθανασούλης πήρε στην συνέχεια τον λόγο ενημερώνοντας τα μέλη για την συνεχώς ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών του Κέντρου.

Μίλησε επίσης και για τις συντονισμένες προσπάθειες του Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια που απέφεραν, πλούσιους καρπούς, με το Ταμείο, όπως ανέφερε με χαρά να διαθέτει πλέον 3.000.000 Λίρες, εναρμονίζοντας παράλληλα το Ελληνικό Κέντρο με τις απαιτήσεις του Αιγυπτιακού κράτους σε φορολογικό και διοικητικό επίπεδο.

Κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Αθανασούλης ευχαρίστησε εκ μέρους όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Διευθυντή του Κέντρου κ. Σάμεχ Μπασάντι, αλλά και το πολυάριθμο προσωπικό για την αγάπη και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν καθημερινά  στην εργασία τους.

Έγινε επίσης εκτενής αναφορά και για τις πολλαπλές εργασίες ανακαίνισης του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, αλλά και για την απόφαση του Δ.Σ να λειτουργεί καθημερινά το «Κέντρο» από νωρίς το πρωί, ανοίγοντας στο κοινό και το εμβληματικό μπαλκόνι που έχει θέα στην πλατεία Ταλάντ Χάρμπ. Μια απόφαση, που όπως ανέφερε ο κ. Αθανασούλης «εκτόξευσε» το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου στα τεσσεράμισι αστέρια της τουριστικής κατάταξης, με βάση τα πολυάριθμα και ευμενή σχόλια των επισκεπτών στο διαδίκτυο.

Το λόγο στις εργασίες της Συνέλευσης πήρε και ο κ. Αλέξανδρος Κακαρούντας, μέλος της συντακτικής ομάδας του Νέου Κάδμου, του ιστορικού αυτού περιοδικού των μαθητών της  Αμπετείου Σχολής του οποίου την ευθύνη και την χορηγία της της παραγωγής έχει αναλάβει το Ελληνικό Κέντρο.

Ο κ. Κακαρούντας έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πολύχρονη πορεία του περιοδικού, ενημερώνοντας τα μέλη της συνέλευσης και για την ελπιδοφόρα σελίδα του Νέου Κάδμου, που με την βοήθεια, όπως είπε του «Κέντρου» και το πάθος των συντακτών του, θα αποτελέσει σταθμό και πολιτιστικό ορόσημο στην Καϊρινή παροικία.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και η αναφορά του Προέδρου κ. Νικόλαου Βαδή, στις σκέψεις του Συμβουλίου για την δημιουργία στο άμεσο μέλλον δύο νέων, όπως είπε, Ελληνικών Κέντρων, στην χερσόνησο του Σινά και συγκεκριμένα στις πόλεις Σάρμ Ελ Σεΐχ και Ντάχαμπ, ενώ κλείνοντας τις εργασίες της Συνέλευσης προσκάλεσε όλα τα Σωματεία της Παροικίας να διοργανώνουν στο «Κέντρο» μια εκδήλωσή τους κάθε χρόνο, το γεύμα της οποίας θα προσφέρει με χαρά  το Ελληνικό Κέντρο του Καΐρου.

Στους χαιρετισμούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος, συνεχάρη τα μέλη του Συμβουλίου για τις άξιες δράσεις τους, αλλά και τις ανακαινίσεις σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά καθιστούν το Ελληνικό Κέντρο, έναν φιλόξενο χώρο, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλους όσους τον επισκέπτονται. Τέλος μετέφερε τις ευχές και την αγάπη προς όλους, της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου.

«Ήρθαμε και σε μια Συνέλευση που δεν είναι μίζερη» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής στην αρχή του δικού του χαιρετισμού, συγχαίροντας το Συμβούλιο για τις δράσεις του, που όπως είπε ακολουθούνε και προσαρμόζονται με «ανοιχτό μυαλό» στα κελεύσματα της εποχής, αποκομίζοντας τα μέγιστα οφέλη, δίχως όμως να χάνουν το «χρώμα», αλλά και την Ελληνικότητα του «Κέντρου»

Ανακοινώθηκε επίσης και η κάλυψη των δύο θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου με τον κ. Αντώνη Καζαμία και την κα Βάσω Χαραλάμπους να αποτελούν τα δύο νέα μέλη, για τα οποία, θα ανακοινώσουμε σε επόμενη δημοσίευση, μετά την σύγκληση του Δ.Σ, την θέση που θα καταλάβουν.

Μετά το πέρας των εργασιών ακολούθησε πλούσιο γεύμα το οποίο άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στην Συνέλευση παρέστησαν πέραν των αναφερθέντων η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ,η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα  Ευαγγελία Θηραίου, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης. Παρέστη επίσης και ο Κοινοτικός Επίτροπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Βασίλης Ζουές.

Δείτε εικόνες από την Γενική Συνέλευση

Δείτο το βίντεο από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: