Αναμφίβολα, το διεθνές τριήμερο συμπόσιο «Καβάφεια 2017» που πραγματοποιήθηκε από 13 έως 15 Οκτωβρίου στο Κάιρο και παράλληλα στην Αλεξάνδρεια, μονοπώλησε την προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης σε Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά και των Ελλήνων Αιγυπτιωτών που έσπευσαν να το αγκαλιάσουν, σε κάθε εκδήλωση του!

Το τριήμερο όσο και οι επί μέρους εκδηλώσεις του, πραγματοποιήθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα των, Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού Αιγύπτου – Ελλάδος, της Όπερας του Καΐρου, του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και τελούσαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε σε επιβλητική αίθουσα της Όπερας του Καΐρου με τις ομιλίες του Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο, κ. Μιχάλη Διάμεση, όπως και του Υφυπουργού Διεθνών Πολιτιστικών Σχέσεων της Αιγύπτου κ. Χισάμ Μουράντ, οι οποίοι ανέδειξαν τη φιλία των λαών Ελλάδας- Αιγύπτου που ανάγεται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τόνισαν την διάθεση τους να τη διευρύνουν ακόμη περισσότερο, μέσω του Πολιτισμού, σε όλους τους τομείς.

Αμέσως μετά στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε η κ. Σούλα Σκουφαρίδου, εκπροσωπώντας με την ιδιότητα της Γενικής Γραμματέως, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και τον πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή. Στον χαιρετισμό της  η κ. Σ. Σκουφαρίδου ανέφερε χαρακτηριστικά :

“Εξοχότατοι, αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά να σας καλωσορίζω εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου στη 14η διοργάνωση των Καβαφείων. Το διεθνές λογοτεχνικό συμπόσιό μας έχει καταξιωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός: Μία γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Όλοι εμείς οι Έλληνες Αιγυπτιώτες, είμαστε περήφανοι για τον σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή μας, τον παγκόσμιο Καβάφη, όπως και για όλες τις άλλες σημαντικές προσωπικότητες  των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και των ευεργετών που ανέδειξε και αναδεικνύει ακόμα ο Ελληνισμός της Αιγύπτου. Όλοι μας εδώ προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό το Ελληνικό Πνεύμα και να το μεταφέρουμε στους Αιγύπτιους φίλους μας μέσα από τις δραστηριότητες του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και καλή διαμονή στο Κάιρο.

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: