Οι πρώτοι και οι…τελευταίοι που υποδέχθηκαν το 2018!
01/01/2018
Δείτε σε λίγο…
01/01/2018
Show all

Ζεστασιά και αγαλλίαση στην πρωινή Θεία Λειτουργία Πρωτοχρονιάς στην εκκλησία της Θεοτόκου

Δεν ξέρω αν ήταν το πρωινό ψυχρό αεράκι που φυσούσε σήμερα το πρωί στο συννεφιασμένο Κάιρο, αν ήταν η κούραση και η αϋπνία από την χθεσινοβραδινή γιορτή υποδοχής του 2018, ότι κι αν συνέβαινε πάντως, μπαίνοντας στην εκκλησία “Η φυγή εις Αίγυπτο” της Θεοτόκου, στην Ηλιούπολη, για την Θεία Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς, μετά αρτοκλασίας, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ένιωσα αμέσως μια πρωτόγνωρη ηρεμία και αγαλλίαση.

Συνέβαλλαν πιθανότατα ότι η εκκλησία ήταν σχεδόν, γεμάτη από πιστούς, κάθε ηλικίας, αραβόφωνες και μη, ότι στην λειτουργία χοροστατούσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδας κ.κ. Νικόδημος, το εξαιρετικό εσωτερικό αυτής της εκκλησίας που πήγαινα για πρώτη φορά, οι καλαίσθητες παραστάσεις και εικόνες Αγίων και της Παναγίας, ίσως ακόμα και τα βιτρώ, δηλαδή τα ζωγραφισμένα τζάμια στα παράθυρά της, με χρώματα που προκαλούσαν αυτό το μοναδικό συναίσθημα.
Η υποβλητική Θεία Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς που γίνονταν σε δύο γλώσσες, Ελληνική και Αραβική, σου έδινε την δυνατότητα να δεις και κυρίως να νιώσεις την πίστη όλων αυτών των απλών ανθρώπων, αλλά και την προσήλωση επισήμων όπως για παράδειγμα, του Έλληνα Γενικού Προξένου στο Κάιρο κ.Γιώργου Δασκαλόπουλου ο οποίος βρίσκονταν εκεί, πως η σημερινή πράγματι, ήταν μια ξεχωριστή χριστιανική συνάντηση…
Το κήρυγμα του Μητροπολίτη κ.κ. Νικόδημου, περί μιας καλύτερης χρονιάς και εκπλήρωσης μικρών και μεγάλων επιθυμιών που δεν ευοδώθηκαν την χρονιά που έφυγε, αλλά και για την πίστη, την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων σε όλη την Γη ζέστανε ακόμα πιο πολύ τις ψυχές ολων.
Αμέσως μετά η ζεστασιά αυτή μεταδόθηκε σε διπλανό χώρο της εκκλησίας, όπου Μητροπολίτης και ιερείς έψαλλαν μαζί τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στους παρευρισκόμενους, έκοψαν και μοίρασαν την Βασιλόπιτα, ενώ τα μικρότερα παιδάκια είχαν και ένα απρόσμενο δωράκι από τον Μητροπολίτη, μια θήκη με κηρομπογιές και χαρτί για να ζωγραφίσουν στην όμορφη αυλή.
Άλλωστε ο ήλιος άρχισε να εμφανίζεται δειλά-δειλά ανάμεσα στα φύλλα των αναρριχώμενων φυτών στον τοίχο της εκκλησίας και να τα ζεσταίνει πάλι όλα γύρω… Καλή Χρονιά!
Αρέσει σε %d bloggers: