«Ανοικτή γραμμή» για θέματα που απασχολούν την Ελληνική Εκπαίδευση στην Παροικία και συντονισμένες ενέργειες για επίκαιρα εκπαιδευτικά ζητήματα, αποφασίσθηκαν, προ ημερών, μεταξύ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, κατά την διάρκεια συναντήσεών του στην Αθήνα παρουσία και του Κοινοτικού Επιτρόπου κ. Ανδρέα Ρούσσου.
Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου με την ηγεσία της ΔΟΕ και συγκεκριμένα με τους κ.κ. Θανάση Κικινή Πρόεδρο, τον Ειδικό Γραμματέα για θέματα ΔΙΠΟΔΕ Θανάση Γκούμα και την απερχόμενη Ειδική Γραμματέα Γιώτα Βενετοπούλου. Ενώ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 με την αντίστοιχη ηγεσία της ΟΛΜΕ τους κ.κ.Νικόλαο Παπαχρήστο Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο Βαγγέλη Μπουντουλούλη, τους Γραμματείς Θεόδωρο Μαλαγάρη και Ανδρέα Παπαδαντωνάκη και τα μέλη του Δ.Σ. Νικηφόρου Κωνσταντίνο και Μαρία Δανιήλ.
Στον πυρήνα αυτών των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. και αφορούν σήμερα την Ελληνόφωνη παιδεία, όπως: οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, κατά συνέπεια και σε Ελληνικά σχολεία της Παροικίας, εξετάσθηκε η ακαμψία του υφιστάμενου σχετικού Νόμου και οι δυνατότητες βελτίωσής του, η συνδρομή της Ε.Κ.Κ. στην διαμονή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, και μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών, που θα αναδείξουν και θα τονώσουν την Ελληνική γλώσσα όχι μόνο σε σχολεία της Παροικίας αλλά και σε Ελληνικά σχολεία σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Στόχος είναι να βρεθεί μια κοινή πρόταση που να λύνει το πρόβλημα γενικά στην ομογένεια σε περιφερειακή βάση.
Η εκστρατεία ενημέρωσης της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, εντάσσεται σε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό της Ε.Κ.Κ. που αποσκοπεί να βελτιώσει το παραγόμενο εκπαιδευτικό έργο των δασκάλων, των συνθηκών της διαμονής των αποσπασμένων δασκάλων και, παράλληλα, να αναβιώσει την ποικιλία, την ομορφιά και την ιστορικότητα της Ελληνικής γλώσσας.
Μιλώντας στο ekkairo.org για την προτεραιότητα του να θέσει ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του την αναβάθμιση της Ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Παροικίας, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστος Καβαλής τόνισε:
«Δεν θέλουμε να σταθούμε στην 9η Φεβρουαρίου 2018 μόνο ως μια επέτειο εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής γλώσσας», αλλά να κάνουμε ότι καλύτερο περνά από το χέρι μας, ώστε με συστηματικό τρόπο και ποιοτικά αναβαθμισμένο έργο των δασκάλων μας, να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας την συνέχεια και την ενίσχυση της Ελληνικής γλώσσας.»
Άμεσα τα αποτελέσματα:
Το κλίμα των παραπάνω συναντήσεων, όπως αποδείχθηκε από τις συζητήσεις ήταν κάτι παραπάνω από ουσιαστικό και αποδοτικό, αφού, μεταξύ άλλων, η επίσημη ενημέρωση του Προέδρου της Ε.Κ.Κ. στις ηγεσίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, επικεντρώθηκε και συνέβαλε ώστε:
– να δοθούν απαραίτητες και επίσημες διευκρινήσεις σε καίρια ζητήματα, εκεί όπου διαπιστώθηκε έλλειψη ενημέρωσης και από τις δύο πλευρές
– να συζητηθούν προτάσεις μόνιμης και αναβαθμισμένης συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ της Ε.Κ.Κ. και ΔΟΕ-ΟΛΜΕ
– να τεθούν προς αξιολόγηση μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου των δασκάλων
– και, να τεθούν σε προτεραιότητα μια σειρά ενημερωτικών ενεργειών, τις οποίες προτίθεται να πραγματοποιήσει η Ε.Κ.Κ. στην Αθήνα και ενδεχομένως στο Κάιρο σε συνεργασία με την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ενδεικτικά, μια τέτοια πρόταση του Προέδρου του κ. Χρήστου Καβαλή που κατέθεσε στην ηγεσία της ΔΟΕ και έτυχε θετικής ανταπόκρισης ήταν αυτή η οποία αφορούσε την διοργάνωση μιας, τουλάχιστον, ειδικής ενημερωτικής ημερίδας στην Αθήνα.
Στόχος αυτής της ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Ε.Κ.Κ, είναι να ενημερωθούν οι δάσκαλοι-μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η επίσημη Ελληνική Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς, για το παρελθόν και την ιστορική ευθύνη να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους τα Ελληνικά σχολεία της Παροικίας.
Ένας ακόμα παράλληλος στόχος της ίδιας ημερίδας είναι αυτός που θέλει την διάσωση της Ελληνικής γλώσσας, ως εθνική, πλέον, υπόθεση, η οποία χωρίς καμία αμφιβολία είναι άλλωστε και λόγος ύπαρξης των Ελληνικών σχολείων στην Αίγυπτο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.