Καθαρά Δευτέρα στη Στέγη Ηλιουπόλεως
15/02/2018
Αφιέρωμα στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό σήμερα το βράδυ στο Epsilon T.V.
15/02/2018
Show all

Παγκόσμια ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνική συμμετοχή στην 49η Διεθνή Έκθεση βιβλίου

Στις 9 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο της 49ης  Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου πραγματοποιήθηκε σημαντική εκδήλωση εκ μέρους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αλεξάνδρειας και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο, για την Ελληνική Γλώσσα. Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο μέρη με το πρώτο να είναι αφιερωμένο στην ελληνική γλώσσα και το δεύτερο στην μεταφράστρια – συγγραφέα Πέρσα Κουμούτση.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γεώργιος Δασκαλόπουλος ανέγνωσε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, στο οποίο μεταξύ άλλων ο κ. Υφυπουργός αναφέρεται στην διά μέσου των αιώνων ύπαρξη και προφορά της Ελληνικής γλώσσας για  να  καταλήξει:  «Η  ελληνική  γλώσσα  έχει  τα  προνόμια  της  αόρατης γραμμής που ενώνει τους ανθρώπους χωρίς να περιορίζεται από σύνορα. Αναρίθμητες είναι οι ελληνικές λέξεις που εμπλουτίζουν άλλες γλώσσες με αποκορύφωμα την διεθνή ιατρική ορολογία στην οποία το 80% των επιστημονικών όρων έχουν ελληνική ρίζα και προέλευση. Η αόρατη αυτή γραμμή έχει παγκόσμια αναγνώριση προς όφελος όχι μόνον των Ελλήνων αλλά και όλων των λαών που επιθυμούν να ζήσουν και να προκόψουν ειρηνικά».

 

Εν συνεχεία ο κ. Γιάννης Μελαχροινούδης εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας μετέφερε το μήνυμα του Έλληνα Πρέσβη κ. Μιχαήλ – Χρήστου Διάμεση, που για υπηρεσιακούς λόγους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, και στο οποίο αφού αναφέρεται στην διαχρονική αξία της Ελληνικής γλώσσας καταλήγει: «πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες.  Επί  28  αιώνες  γράφεται  με  την  ίδια γραφή  και  το  ίδιο  ελληνικό αλφάβητο και επί 24 αιώνες γράφεται με την ίδια ορθογραφία! Είναι η γλώσσα μέσα από την οποία μας άφησαν τα έργα τους σπουδαίοι φιλόσοφοι ποιητές συγγραφείς και επιστήμονες όπως ο Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης και τόσοι άλλοι. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της Επιστήμης».

Ενώ στο μήνυμα που απέστειλε για την ίδια εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ότι η ελληνική γλώσσα είναι η ψυχή του πολιτισμού και τονίζει χαρακτηριστικά ότι σε αυτήν τραγούδησε ο Όμηρος, σε αυτήν δίδαξαν οι αρχαίοι τραγικοί, σε αυτήν ανέπτυξε ο άνθρωπος την φιλοσοφία, την επιστήμη και τις τέχνες.

Τέλος ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος στην ομιλία του μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «η ελληνική γλώσσα διδάσκονται σήμερα στα περισσότερα μεγάλα Πανεπιστήμια της Αιγύπτου καθώς και σε πολλά Πανεπιστήμια του κόσμου. Υπολογίζεται ότι ομιλείται σήμερα  ως  πρώτη  ή  δεύτερη  γλώσσα  από  περίπου  25  εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ελληνική Διασπορά», ενώ ο Καθηγητής Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά κ. Γαβριήλ Διαμαντής αναφέρθηκε στην αξία της Ελληνικής και στην χρήση της σήμερα σε όλους τους επιστημονικούς τομείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αλ Άζχαρ απήγγειλαν Καβάφη και το Άξιον Εστί του Ελύτη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένο στην μεταφράστρια – συγγραφέα Πέτρα Κουμούτση μετά την ομιλία της η συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις του γνωστού δημοσιογράφου  Χάλεντ Μανσούρ παρουσιαστή της πολιτιστικής εκπομπής «Βραδιά με ένα μυθιστόρημα» της αιγυπτιακής τηλεόρασης. Η αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη Πέρσα Κουμούστη  είναι ένα από τα πρώτα ονόματα στο χώρο των μεταφρασμένων στα ελληνικά, αραβικών λογοτεχνικών έργων, έχοντας ήδη μεταφράσει περί τα 50 λογοτεχνικά βιβλία, ενώ εόρτασε μαζί μας την εικοσιπενταετία του μεταφραστικού έργου της, αλλά και την δεκαπενταετία του πολυβραβευμένου συγγραφικού της έργου.