Στην βαθιά εκτίμηση και τη φιλική σχέση που τον συνδέει με το Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι αναφέρεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο εβδομαδιαίο Aιγυπτιακό περιοδικό Al-Ahram Al-Arabi το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα, Παρασκευή 20 Απριλίου 2018.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του περιοδικού “Πώς θα περιγράφατε τη σχέση σας με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι;” ο κ. Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε τα εξής:
“Τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος Ελ-Σίσι και εγώ έχουμε σχηματίσει μια σχέση βαθιάς φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Αυτό μας βοήθησε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές, όσο και σε τριμερές επίπεδο (με την Ελλάδα) στηριζόμενοι στα στέρεα θεμέλια, που βασίζεται ήδη η σχέση μας.
Η ενδυνάμωση των σχέσεων μας, συνεχίζει ο Κύπριος Πρόεδρος στη συνέντευξη του, χαρακτηρίζεται από την αύξηση των διμερών επισκέψεων στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Προέδρου Αλ Σίσι, το Νοέμβριο του 2017, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στην Κύπρο, μετά την καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεων μας.
Ανυπομονώ, τονίζει στο περιοδικό Al-Ahram Al-Arabi, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης θητείας του, για να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας, καθώς και για την προώθηση των κοινών μας στόχων, για ευημερία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας.”
Στην αμέσως επόμενη ερώτηση του περιοδικού “Ποιές είναι οι προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία, μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου κατά την προσεχή περίοδο;” ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε τα εξής:
“Όπως ανέφερα τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη συνεργασία μας και αυτό αντικατοπτρίζεται τόσο σε διμερές όσο και τριμερές επίπεδο.
Στην πραγματικότητα διευρύνουμε με επιτυχία το νομικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων μας, συνάπτοντας σημαντικές συμφωνίες που ενισχύουν την ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μας.
Και με χαρά μπορώ να δηλώσω, ότι τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε την ανταμοιβή της ενίσχυσης των σχέσεων μας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η οικονομία και το εμπόριο, η ασφάλεια και η άμυνα.
Η Κύπρος ανέκαθεν υποστήριζε την στρατηγική σημασία της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.
Επιπλέον, τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης, η τρέχουσα τριμερής εταιρική σχέση μεταξύ Αιγύπτου-Ελλάδας και Κύπρου χρησιμεύει ως πρότυπο για την προώθηση του διαλόγου και την προώθηση μιας ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας.
Είμαστε έτοιμοι, να επεκτείνουμε, να εμβαθύνουμε και να εμπλουτίσουμε αυτή την εταιρική σχέση και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ευεργετικά για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή και προς την προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας και της ευημερίας στη Μεσόγειο.
Δεδομένης της ευκαιρίας, αξίζει να αναφέρουμε ότι, στις 30 Απριλίου 2018 θα παρευρεθώ στα εγκαίνια του Προγράμματος “Νόστος-Η Επιστροφή” στην Αλεξάνδρεια, μια εξαιρετική Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τις κοινές προσπάθειες μας, να οικοδομήσουμε δεσμούς σε θέματα διασποράς που θα αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία, να διευρύνουμε περαιτέρω την τριμερή συνεργασία μας.”
Στην ίδια συνέντευξη του ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρεται, επίσης, στη συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο για την αγορά φυσικού αερίου και την Αίγυπτο να καθίσταται στρατηγικό κέντρο διανομής στη Νότια Μεσόγειο, στη στάση της Τουρκίας απέναντι στο Κυπριακό, την συμπεριφορά και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε γεωτρήσεις σε Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και μια σειρά άλλα επίκαιρα θέματα, καθιστώντας την συνέντευξη του κ. Νίκου Αναστασιάδη, στο περιοδικό Al-Ahram Al-Arabia άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική για πολλούς λόγους.

Αρέσει σε %d bloggers: