Ένα ευρύ όσο και φιλόδοξο σχέδιο ανακαίνισης και αναστήλωσης τουλάχιστον 500 κτιρίων στο ιστορικό κέντρο του Καΐρου, που καλύπτουν συνολικά 2 εκ. τετραγωνικά μέτρα αλλά και αναπλάσεις πεζοδρομίων, σε παλιούς κινηματογράφους, παραδοσιακά καφενεία, ρυθμίσεις κυκλοφορίας και νέος φωτισμός, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 450 εκ. λιρών Αιγύτπτου, περιλαμβάνονται στα άμεσα σχέδια της Επιτροπής Ανάπτυξης Κληρονομιάς του Καΐρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, προ ημερών, η ίδια στα Μέσα Ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τα σχέδια του προγράμματος, που είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια αλλά φαίνεται ότι κάνει μια εντυπωσιακή επανεκκίνηση το τελευταίο διάστημα, θα εξελιχθούν σε τρείς διαδοχικές φάσεις. Αρχικά στην πρώτη και δεύτερη φάση τους προβλέπουν την απομάκρυνση υπαίθριων μικροπωλητών, την καλύτερη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας, την ανακαίνιση και βελτίωση πεζοδρομίων και την αποκατάσταση τουλάχιστον 100 κτιρίων, με συνολικό κόστος 100 εκ. λίρες.
Οι δρόμοι Al-Alfi και Al-Borsa, πεζοδρομούνται και ανακαινίζονται ως πιλοτικά έργα, με χαρακτήρα ενός μελλοντικού κέντρου γειτονιάς φιλικό για τους πεζούς, τους επισκέπτες αλλά και για τους μόνιμους κάτοικους σε αυτή την περιοχή.
Στην τρίτη φάση του προγράμματος, προβλέπεται, σύμφωνα πάντα με τα όσα έχει δημοσιοποιήσει η Επιτροπή Ανάπτυξης Κληρονομιας του Καΐρου, η βελτίωση, ανακαίνιση και αναστήλωση σε περισσότερα από 300 κτίρια και την ανάκτηση έξι οικοδομικών τετραγώνων, με συνολικό κόστος προϋπολογισμού 350 εκ. Λίρες.
Δείγμα της προσπάθειας που καταβάλ λει η εν λόγω Επιτροπή, αποτελεί η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα τα ιστορικά κτίρια στο κέντρο της πόλης του Καΐρου, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, μια περιοχή πλούσια σε ποικιλία αρχιτεκτονικών στυλ και η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως Khedival Cairo…
Όνομα που αποδίδεται στον Khediv Ismail έναν αριστοκράτη Αιγύπτιο πασά με σπουδές στη Γαλλία, ο οποίος έγινε κυβερνήτης το 1863 ονειρεύθηκε και έθεσε ως στόχο της ζωής του να μετατρέψει το τρίγωνο ανάμεσα στη σημερινή πλατεία Tahrir το Bab Al-Hadid και την πλατεία Abdine σε “τμήμα της Ευρώπης” προκειμένου να καταπλήξει τους διάσημους φιλοξενούμενους που ήρθαν από όλο τον κόσμο,για να παρακολουθήσουν τα λαμπερά εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ, το 1869…
Η ιδέα και η δημιουργία αυτής της νέας και κοσμοπολίτικης πόλης προσέλκυσε την εποχή εκείνη πολλούς ενθουσιώδεις αρχιτέκτονες ιδιαίτερα από τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίοι έχοντας εξασφαλίσει άφθονα χρήματα αλλά και την πλήρη ελευθερία να ασκήσουν την τεχνογνωσία και την φαντασία τους, δημιούργησαν ένα θαυμάσιο συνδυασμό art deco, art nouveau, μπαρόκ και λίγο αργότερα ένα νέο νεοιϊσλαμικό στυλ, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα αστικό αριστούργημα που προσέλκυσε πλούσιους ενοικιαστές και επιχειρήσεις, από την τότε κοσμοπολίτικη ελίτ της Αιγύπτου!
“Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα συνειδητοποιούν ότι καθόμαστε πάνω από έναν θησαυρό και όλο πιο περισσότεροι από αυτούς σκέπτονται τρόπους να τον αξιοποιήσουν…Η κληρονομιά είναι η ισχυρότερη πηγή μας και το γεγονός ότι αυτή την έννοια την έχουν αγκαλιάσει οι ανώτατες αρχές του Αιγυπτιακού κράτους, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.” τόνισε σε δήλωσή του, προ ημερών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Ανάπτυξης Κληρονομιάς του Καΐρου, κ.Ταρέκ Ατία.
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...
Related