Δύο σπουδαία και ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα έφερε στο φως, προ ημερών, η σκαπάνη αρχαιολόγων στις περιοχές του Λούξορ και στο Ασουάν, όπως έγινε επισήμως γνωστό, μεταξύ των οποίων, ασφαλώς, ξεχωριζει το κεφάλι ενός περίτεχνου αγάλματος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυρήλιου!

Όπως έγινε γνωστό επισήμως, οι Αιγυπτιακές αρχαιολογικές αποστολές στην Άνω Αίγυπτο ανακάλυψαν συγκεκριμένα, ένα μαρμάρινο κεφάλι αγάλματος του αυτοκράτορα Αυρήλιου στην περιοχή του Ασουάν και έναν ασυνήθιστο ναό του Όσιρι στο Λούξορ.

Η ανακάλυψη του Λούξορ έγινε στη νότια πλευρά του δέκατου πυλώνα των Ναών του Καρνάκ, με τους αρχαιολόγους να αποκαλύπτουν αρχιτεκτονικά στοιχεία ενός Ιερού ναού αφιερωμένο στον θεό Όσιρι-Πάτα Νεμπ.

Το καλά διατηρημένο εύρημα, όπως αναφέρεται σχετικά στην ηλεκτρονική της έκδοση και η Αλ Αχράμ, αποτελείται από: μια είσοδο, υπολλείματα θεμελίωσης, κίονες, εσωτερικούς τοίχους και ερείπια μιας τρίτης αίθουσας η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά.

Οι πλακόστρωτες πέτρες του δαπέδου του ναού συνέβαλαν στο συμπέρασμα ότι τμήμα του εν λόγω δαπέδου μαζί με άλλες μορφές εσωτερικής επέκτασης του ναού, κτίσθηκαν μεταγενέστερα σε κάποια άλλη εποχή…

Ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής κ. Essam Nagy χαρακτήρισε μιλώντας στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης την ανακάλυψη ως σημαντική, επειδή το Ιερό δεν βρίσκεται στην ανατολική ή στην βόρεια πλευρά του ναού Amun-Re σύμφωνα με την αρχαία Αιγυπτιακή πεποίθηση, και αντιθέτως βρέθηκε στη νοτια πλευρά του, δείχοντας την την σημασία της Οσιρικής πίστης εκείνης της εποχής.

Μαζί, επίσης, ανακαλύφθηκε μια συλλογή πήλινων αγγείων, υπολλείματα αγαλμάτων και ένα φτερωτό ανάγλυφο πλαισίου διακοσμημένο με τραπέζια πάνω στα οποία εικονίζονταν ενα πρόβατο, μια χήνα και αναφέρεται σκαλισμένο και ανάγλυφο τα ονόματα των βασιλιάδων Taharka και του Tanut Amun, τον τελευταίο ηγέτη της 25ης Δυναστείας!

Στο μεταξύ μια άλλη ομάδα στο Ασουάν που εργάζονταν να απομακρύνει λιμνάζοντα υπόγεια νερά στο ναό Kom Ombo ανακάλυψε ένα τμήμα μαρμάρινου άγάλματος το οποίο, προς μεγάλη έκπληξη των αρχαιολόγων, επιβεβαιώθηκε ότι απεκονίζονταν το κεφάλι του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου…

Ο κ.Aymen Ashmawi ως επικεφαλής της ομάδας που ανήκει στο Υπουργείο Αρχαιοτήτων, μιλώντας στην Αλ Αχράμ τόνισε ότι το κεφάλι απεικονίζει τον αυτοκράτορα Αυρήλιο με κυματιστά μαλλιά και γενειάδα και χαρακτήρισε το εύρημα ως “μοναδικό” επειδή, όπως τόνισε, τα αγάλματα ειδικά αυτού του Ρωμαίου ηγεμόνα είναι σπάνια.

Τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών και μεταξύ αυτών φυσικά και αυτό του Μάρκου Αυρήλιου, ήδη μεταφέρθηκαν και βρίσκονται στα εργαστήρια αποκατάστασης και συντήρησής τους.

Αρέσει σε %d bloggers: