Ο χρόνος έχει, πλέον, αρχίσει να τρέχει αντίστροφα για την σπουδαία και εντυπωσιακή τελετή έναρξης του Προγράμματος “Νόστος” στην Αλεξάνδρεια αύριο Δευτέρα, παρουσία των Προέδρων της Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου, και τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας πληθαίνουν τις αναφορές και τα δημοσιεύματά τους, για τη μεγάλη αυτή γιορτή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού…

Είτε στις ηλεκτρονικές εκδόσεις μέσω των Ιστοσελίδων τους, είτε σε έντυπη μορφή των εφημερίδων τα Αιγυπτιακά Μέσα Ενημέρωσης έχουν υψηλά στην ατζέντα των θεμάτων τους και της επικαιρότητας το Πρόγραμμα “Νόστος-Η Επιστροφή”παρουσιάζοντας καθε φορά απο μια πτυχή του, αναδεικνύοντας παντοτε, ωστόσο,τους ισχυρους δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Σε προχθεσινή αναφορά της η Ιστοσελίδα της Αλ Αχράμ, περιέγραφε και έκανε λόγο στο σχετικό της ρεπορτάζ για αναβίωση και επιστροφή στις ρίζες τους, των Ελλήνων και Κυπρίων που έφυγαν την δεκαετια του 50΄.

Επίσης, στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα Akhbar και στην σημερινή έκδοση της η Akhbar el youm αναφέρονται στο σπουδαίο γεγονός και την σημασία του “Νόστος” και φιλοξενούν δηλώσεις επισήμων, όπως για παράδειγμα της Αιγύπτιας Υπουργού Μετανάστευσης κ Ναμπίλα Μάκραμ, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε στην εφημερίδα Akhbar ότι: “Έχουν συμφωνηθεί και έχουν συντονισθεί όλα, όσον αφορά το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έναρξης του προγράμματος “Νόστος”.

Το πρόγραμμα φέρει, συνέχισε η κ.Μάκραμ που έκανε τις σχετικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Ελλάδα, ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο, ότι η Αίγυπτος είναι χώρα μετανάστευσης στην οποία ήρθε κόσμος από διάφορες χώρες και στην οποία έμειναν και επηρρεάστηκαν από τον πολιτισμό της.”

Στο σημείο αυτό, επίσης, η κ.Μάκραμ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος ανέλαβε υπό την αιγίδα του τις πρωτοβουλίες των εκδηλώσεων του Προγράμματος “Νόστος” και την μετατροπή του ονείρου σε πραγματικότητα, ανακοινώνοντας το τον περασμένο Νοέμβριο στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης.

Επεσήμανε δε, καταλήγοντας, πως η υπό την αιγίδα των τριών Προέδρων “υιοθεσία” του προγράμματος, φέρει σημαντικά μηνύματα που αναδεικνύουν την δύναμη των ιστορικών σχέσεων, μεταξύ της Αιγύπτου-Κύπρου και της Ελλάδας.

Σε άλλες περιπτώσεις Αιγυπτιακά Μέσα Ενημέρωσης εστιάζουν την προσοχή τους στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών, μια ιστορική φιλία που επιβεβαιώνεται δια μέσω του Προγράμματος “Νόστος” και επικαιροποιεί στρατηγικούς στόχους, όπως η συμβολή του στον τουρισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως λ.χ. οι κρουαζιέρες, σχετική συμφωνία για τις οποίες υπογράφηκε προ διμήνου.

Στο σπουδαίο και ιστορικό αυτό γεγονός, της τελετής έναρξης του Προγράμμτος “Νόστος-Η Επιστροφή” η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, επίσημα προσκεκλημένη από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, θα είναι φυσικά παρούσα, όπως και τα Μέσα Ενημέρωσης που διαθέτει.

 

Η επίσημη Ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ. (ekk.org) όπως και η εφημερίδα (“Νέο Φως”) θα είναι, βεβαίως, εκεί και θα καλύψουν δημοσιογραφικά αλλά και με έκτακτες ανταποκρίσεις, βήμα-βήμα όλο το πρόγραμμα, ενημερώνοντας τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό με εκτεταμένα ρεπορτάζ, για κάθε τι σημαντικό που θα σημειωθεί στην Αλεξάνδρεια,όπως και για κάθε τι που έχει προγραμματίσει, παράλληλα, η επίσημη Ελληνική αποστολή.

Αρέσει σε %d bloggers: