Παρότι ξύπνησαν στις 4 τα χαράματα και ξεκίνησαν στις 6 από την Αλεξάνδρεια το ταξίδι τους προς το Κάιρο, οι 120 Έλληνες και Κύπριοι Αιγυπτιώτες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του “Νόστος’ έφτασαν στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα παρά την κούρασή τους αρκετά ευδιάθετοι και, μάλλον, ανυπόμονοι να ζήσουν ακόμα περισσότερες συγκινήσεις και εικόνες, μετά την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη…

 

Μετά από μία σύντομη ξενάγηση στις Πυραμίδες, εκεί όπου τους υποδέχθηκε η Αιγύπτια Υπουργός  Μετανάστευσης κ. Ναμπίλα Μάκραμ, με την οποία αντάλλαξαν χαιρετισμούς και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες, στη συνέχεια οι 120 Αιγυπτιώτες παρακάθησαν σε γεύμα και λίγο αργότερα ακολούθησε επίσκεψη τους, στον Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου στο παλιό Κάιρο. Η αμέσως επόμενη στάση του προγράμματος, περίπου στις 5:30 το απόγευμα, των Ελλήνων και Κυπρίων Αιγυπτιωτών έγινε στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου, για μια ολιγόλεπτη στάση, λίγο καφέ και κάποιο δροσιστικό αναψυκτικό δίπλα στο Νείλο.

 

Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ.Μιχάλης Διάμεσης, ο Γενικός Πρόξενος,Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ.Γιώργος Χαγιάτ, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Επόπτρια Γραφείων κ.Βίλλυ Πολίτη, το μέλος Δ.Σ. του Ε.Ν.Ο.Κ. και Κοινοτικός Επίτροπος της Ε.Κ.Κ. κ. Στέλιος Χαλκιάς καθώς και ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.Α.Ε. κ. Βασίλης Ζουέ.

Παρά την κούρασή τους οι Έλληνες και Κύπριοι Αιγυπτιώτες, επικεφαλείς των οποίων ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, ο κ. Χρήστος Χριστοφίδης Α΄Αντιπρόεδρος του Σ.Α.Ε. και ο Διευθυντής του ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Μεϊμάρης, είχαν στα μάτια τους εκείνη τη σπίθα της λαχτάρας και της συγκίνησης, καθώς έβλεπαν γύρω γνωστές και αγαπημένες περιοχές και σημεία, αρκετοί μάλιστα, δημιούργησαν “πηγαδάκια” αναπολώντας με συζητήσεις τους μνήμες και ιστορίες από τα παλιά.

Ακολούθησε μια σύντομη εκδήλωση, κατά την οποία ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Χαγιάτ προσέφερε στους επικεφαλείς της αποστολής ειδικά αναμνηστικά δώρα, ως ενθύμιο της συνάντησης τους…

Ακολούθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες, και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν σε παρακείμενο γνωστό ξενοδοχείο, για τη διαμονή τους.

Στο σαλόνι του ξενοδοχείου, προκειμένου να τους συναντήσει βρέθηκε, επίσης, ο κ. Σπυρίδων Καμαλάκης Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας, ο οποίος είχε και μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Πρέσβη κ.Μιχαήλ – Χρήστο Διάμεση, τον Γενικό Πρόξενο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο και το Διευθυντή Γραφείου του ΥΦΥΠΕΞ κ.Κώστα Μεϊμάρη.

Στο σημείο αυτό, γύρω στις 8:30 το βράδυ, αποχαιρετήσαμε τους επικεφαλείς και τα μέλη της αποστολής καθώς έπρεπε να ξεκουρασθούν, καθότι τους περίμενε ένα νέο ξύπνημα στις 5 το πρωί του Σαββάτου για αναχώρηση και εκτέλεση του υπόλοιπου ταξιδιού τους, που περιλάμβανε διαμονή στο Σαρμ Ελ Σέιχ, επίσκεψη στο Σινά και στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, πριν αναχωρήσουν βράδυ Κυριακής, πλέον, για Ελλάδα και Κύπρο αντίστοιχα.

Αρέσει σε %d bloggers: