Στιγμές συγκίνησης στο Κάιρο για την αποστολή των 120 Αιγυπτιωτών
06/05/2018
thumbnail of 0507 web
Νέο Φως 07.05.2018
07/05/2018
Show all

Το Πρόγραμμα “Νόστος – Η Επιστροφή” θα εφαρμοσθεί και στις Κοινότητες Αρμενίων – Ιταλών!

Την επιτυχημένη Αιγυπτιακή ιδέα του Προγράμματος “Νόστος-Η Επιστροφή” που αναφέρονταν στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, σκέπτεται να εφαρμόσει η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και για άλλες δύο ιστορικές και σημαντικές ξένες Κοινότητες που ζούν στη χώρα!

Αυτό αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της, προ ημερών, η αρμόδια Υπουργός Μετανάστευσης και Διασποράς κ. Ναμπίλα Μάκραμ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Αλ Αχράμ, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι πρώτες δύο Κοινότητες που θα ενταχθούν σε αντίστοιχο Πρόγραμμα τύπου ¨Νόστος” ήδη έχουν επιλεγεί και θα είναι η Αρμένικη και η Ιταλική…

 

Η δημοσιοποίηση των προθέσεων της κ. Ναμπίλα Μάκραμ, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το πρώτο Πρόγραμμα “Νόστος”  για τον Ελληνισμό της Αιγυπτου, φαίνεται να απηχεί, προφανώς, και τις διαθέσεις της ηγεσίας της χώρας η οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το εν λόγω Πρόγραμμα, δηλώνοτας δημόσια έκτοτε και σε κάθε ευκαιρία, ιδιαίτερα ευχαριστημένη, από τα αποτελέσματά του.

Έτσι, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, που αναφέρουν ότι η ιδέα δημιουργίας του προγράμματος “Νόστος” αποτελούσε εξ αρχής στρατηγικής σημασίας στόχο για την Αιγυπτιακή πλευρά από το 2017, που με αυτό τον τρόπο ήθελε να τιμήσει τις ξένες Παροικίες οι οποίες ζούσαν στη χώρα, ξεκινώντας από την Ελληνοκυπριακή που ήταν η πιο σημαντική και πολυάριθμη. 

Στην ίδια συνέντευξή της η κ. Ναμπίλα Μάκραμ έκανε γνωστό ότι η πρώτη Κοινότητα που έχει επιλεγεί είναι η Αρμένικη και θα ακολουθήσει η Ιταλική, χωρίς, ωστόσο, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αν δηλαδή, έχουν γίνει κιόλας οι πρώτες σχετικές διερευνητικές συζητήσεις και επαφές με τις δύο αυτές χώρες ή τουλάχιστον με τις ηγεσίες των Κοινοτήτων που ζουν σήμερα στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, η Υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε σε ένα “Πλάνο Β’” του Προγράμματος “Νόστος” για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, που θα ξεκινήσει σε συνεννόηση με τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, τις επόμενες εβδομάδες, αποφεύγοντας να διευκρινήσει, όμως, σε τι ακριβώς αναφέρεται η εξέλιξη της “Δεύτερης Φάσης”.

Πάντως, συγκρατήσαμε και σας θυμίζουμε από τις έως τώρα δημόσιες αναφορές των κ.κ. Μάκραμ, Κουίκ και Φωτίου, ότι μερικά από τα επόμενα βήματα του Προγράμματος “Νόστος-Η Επιστροφή” περιλαμβάνουν επαφές με Ομογενειακές Οργανώσεις Αιγυπτίων, Ελλήνων και Κυπρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και με προγράμματα φιλοξενίας νέων της Ομογένειας εδώ στην Αίγυπτο, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση με οικογένειες που εγκατέλειψαν τη χώρα, μετά από τα γεγονότα της δεκαετίας του 50′.  

 

Αρέσει σε %d bloggers: