Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη
09/05/2018
Κέντρο Αιγυπτιολογίας, παράρτημα της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, άνοιξε στο Κάιρο
09/05/2018
Show all

Συμφωνία-μαμούθ Αιγύπτου-Κύπρου, για αγωγό αερίου αξίας, περίπου, 1 δις δολαρίων!

Πολύ σύντομα αναμένονται οι υπογραφές συμφωνίας του προγραμματισμένου αγωγού που θα συνδέει την παροχή αερίου από το οικόπεδο “Αφροδίτη” της Κύπρου έως τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αιγύπτου, συνολικού κόστους μεταξύ 800.000.000 έως 1 δις δολάρια, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων κ.Tarek El Molla, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργο Λακκοτρύπη.

Αναφερόμενος στη διάθεση του φυσικού αερίου από το Κυπριακό οικόπεδο “Αφροδίτη” ο κ. Μόλλα τόνισε ότι, το Κυπριακό φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί εν μέρει για εσωτερική κατανάλωση της χώρας και το υπόλοιπο προορίζεται για εξαγωγή.

Με αυτό τον τρόπο η Αίγυπτος, σημείωσε, ελπίζει να γίνει σύντομα ένας διεθνής κόμβος για εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και, παράλληλα, έως το 2019 να έχει πετύχει τον βασικό στόχο της ο οποίος είναι η πλήρη κάλυψη των αναγκών της στην εσωτερική αγορά.

Την ικανοποίησή του για τα εξαιρετικά αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον κ. Μόλλα  εξέφρασε από την πλευρά του, στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Γ. Λακκοτρύπης ο οποίος τόνισε την κοινή πεποίθηση των δύο ανδρών, ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις των κ. κ. Μόλλα και Λακκοτρύπη έγιναν αμέσως μετά τις διμερείς τους επαφές αλλά και την επίσημη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου κ. Σερίφ Ισμαήλ, μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς ήταν εκείνος που κατείχε μέχρι πρότινος, το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ενέργειας μέχρι το 2015, επομένως γνωρίζει ιδιαίτερα καλά το ίδιο θέμα.

 

Αρέσει σε %d bloggers: