Η πρωτοβουλία του προγράμματος Νόστος – Επιστροφή στις ρίζες , εκτός του ότι αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία τόσο στην σύλληψή της ως ιδέα από την Υπουργό κ. Ναμπίλα Μάκραμ όσο και στην εφαρμογή της με την στήριξη των κ.κ. Τ. Κουίκ και Φ. Φωτίου, έχει πολλές παράπλευρες θετικές διαστάσεις που πρέπει να τονιστούν , τώρα που τα σιγά σιγά σβήνουν τα φώτα και οι συζητήσεις.

Όπως είπα είναι πολυδιάστατη η πρωτοβουλία αλλά θα σταθώ τουλάχιστο σε κάποιες που θεωρώ πολύ ουσιαστικές !

Αρχικά θα τονίσουμε πως το πρώτο από τα μηνύματα που εκλαμβάνουμε όλοι μας από το πρόγραμμα είναι η πραγματική νοσταλγία της Αιγύπτου ( Λαού και Ηγεσίας) για την ξεχασμένη κοσμοπολίτικη διάσταση της. Μια διάσταση που αναπτύχθηκε εντονότατα από τα μισά του 19ου  αιώνα και έσβησε στο δεύτερο μισό του 20ου . Είναι αυτό που διαμόρφωσε μια αξιοζήλευτη διεθνώς εικόνα της Αιγύπτου τότε και που την βρίσκουμε κρυμμένη μέσα σε φράσεις που ως Αιγυπτιώτες  λέμε ή ακούγαμε σπίτια μας όπως « Το Παρίσι της Ανατολής – για το Κάιρο» η «Νύφη της Μεσογείου – για την Αλεξάνδρεια» και πολλά άλλα βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μας.

Αυτή την κοσμοπολίτικη διάσταση θέλει να επαναφέρει η Αίγυπτος και ο «Νόστος» είναι πράγματι μια εκτός των τετριμμένων μέθοδος και κάλεσμα όλων για τη νέα εποχή που σχεδιάζει η φωτισμένη ηγεσία της Αιγύπτου , όχι μόνο με έργα υποδομής και ανάπτυξης στα οποία υπάρχει πραγματική κοσμογονία, αλλά και εμβόλιμα στην ίδια την νοοτροπία που χρειάζεται να επανέλθει στην κοινωνία για να ανοίξει ο δρόμος σε μια νέα Αίγυπτο ανοικτή και προσιτή προς όλους ! Αυτό αξίζει να έχει η Αίγυπτος στην νέα εποχή που ξεκίνησε, και σε αυτό πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε και να στηρίξουμε.

Θα σταθούμε επίσης στο άλλο μήνυμα που εκπέμπει αυτή η πρωτοβουλία , αυτή της ενεργοποίησης της λαϊκής διπλωματίας για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων. Αυτό λοιπόν το είδος της διπλωματίας είναι σαφώς ισχυρότερο και πολλαπλάσια αποδοτικό από την κλασική διπλωματία στα ευνομούμενα κράτη. Τα θεμέλια έχουν μπει στην διάρκεια των αιώνων, υπάρχουν στο υποσυνείδητο των λαών μας, ήρθε η ώρα λοιπόν για να ανέβει το κτίσμα , να γευτούμε τους καρπούς αυτής της αιώνιας φιλίας όχι απλά στην συνεκμετάλλευση του κοινού πλούτου που ορίζει η γεωγραφική μας γειτονία , ή της συνεργασίας λόγω των όποιων γεωπολιτικών συνθηκών της περιοχής μας, αλλά στο ανθρωπιστικό σκέλος, σε αυτό που αβίαστα υπάρχει αλλά ήθελε λίγο « ξεσκόνισμα»… και αυτό υλοποιεί ο «Νόστος».

Δείγμα προσπαθειών άλλων να μπουν σε αυτή την διάσταση ζήσαμε για πάνω από μια εικοσαετία , όταν μπαίνουν καθημερινά σήριαλ μεταγλωττισμένα ή με υπότιτλους στα σπίτια μας για να επιδιώξουν μια συναισθηματική σύνδεση με τους τηλεθεατές , να υλοποιηθεί μια χειραγωγημένη λαϊκή διπλωματία που στόχο έχει να σε κάνει να θέλεις να πας στα μέρη αυτά    (τουρισμός) , να ντύνεσαι με τα ρούχα αυτά και να αγοράζεις από εκεί ( εμπόριο – εξαγωγές), και σιγά – σιγά να είσαι έτοιμος να υπερασπιστής και να στηρίξεις την άλλη πλευρά (πολιτική)! … Εδώ όμως με τον «Νόστο» έχουμε μια μη χειραγωγημένη  προσπάθεια ο «Νόστος» δεν παρουσιάζει σήριαλ .. αλλά την πραγματική και αληθινή εικόνα της Αιγύπτου σήμερα και αγκαλιάζει πραγματικά και με αληθινή αγάπη και εκτίμηση τους προσκεκλημένους τους οποίους ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ονόμασε «Πολίτες της Αιγύπτου» και όχι «Πάροικους»…

Τέλος και για να μην επεκταθώ περισσότερο, στην νέα εποχή που ξεκίνησε στην Αίγυπτο και που καλεί όλους μας να γνωρίσουμε, να πλησιάσουμε και να ξαναβρεθούμε στην γη που ακόμα και το Θείο Βρέφος ήρθε να προστατευτεί , οφείλουμε να μην κωφεύσουμε !  Οφείλουμε όλοι μας να αφουγκραστούμε τα μηνύματα πίσω από τις γιορτές και να γίνει ο καθένας μας πρεσβευτής της Αιγύπτου παντού , αβίαστα , αμεθόδευτα , λαϊκά έτσι όπως βγαίνει από μέσα μας , γιατί αυτό είναι το ελάχιστο ευχαριστώ στην μεγάλη αυτή και ειλικρινή τιμή που μας έκαναν ξεκινώντας το Νόστο από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Χρήστος Καβαλής 

(το άρθρο θα δημοσιευθεί και στο Νέο Φως που κυκλοφορεί αύριο Δευτέρα 14 Μαΐου 2018) 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: