Την τιμητική της είχε χθες η Αχιλλοπούλειος σχολή καθώς η εκπαιδευτική εκδρομή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καΐρου προβλήθηκε με εκτενέστατο τροπό , από τη σελίδα facebook του Υπουργείου Μετανάστευσης και Διασποράς, με πλήθος στοιχείων και αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο συνοδευόταν και με φωτογραφικό υλικό.

Έτσι, λοιπόν, μάθαμε ότι η χθεσινή εκδρομή των μαθητών και των εκπαιδευτικών της  Αχιλλοπουλείου ήταν ενταγμένη σε προγραμματισμένες υποστηρικτικές ενέργειες  του Προγράμματος “Νόστος-Η Επιστροφή” που σχεδίασε το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης εξού και η παρουσία επισήμων, στην επίσκεψη αυτή…

Mεταξύ άλλων, όπως διαβάζουμε στη σχετική ανάρτηση στο Facebook , παρευρέθηκαν ο Υπουργός Αρχαιοτήτων δρ. Χάλεντ Αλ Ανάνι, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο Κύπριος Πρέσβης στο Κάιρο κ. Χάρης Μορίτσης και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων δρ. Μούσταφα Ουαζίρι.

Στη σελίδα του facebook αναφέρεται ότι η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του “Νόστος-η Επιστροφή στις ρίζες” πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε στις 30 Απριλίου.  Στην ίδια σελίδα, ο Γενικός Διευθυντής  του Μουσείου κ. Άμπντελ Ράζεκ, ανέφερε ότι η εκδρομή ξεκίνησε από την Ελληνορωμαϊκή έκθεση όπου οι μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τους δύο πολιτισμούς Ελληνικό και Αιγυπτιακό όπως αυτοί εμφανίζονται μέσα από μια σειρά αγαλμάτων συμπεριλαμβανομένων και της Θέας  Ίσις.

Ο αρχαιολόγος – ξεναγός κ. Άχμεντ Σαμίρ, στο ίδιο κείμεονο, φέρεται να τόνισε τον ενθουσιασμό των μικρών μαθητών ειδικά στην αίθουσα με τις σαρκοφάγους.

Όλες οι δραστηριότητες  του προγράμματος Νόστος, έχουν στόχο την ενότητα, και τα ενδιαφέροντα των λαών , την συνύπαρξη των ποικίλων ξένων κοινοτήτων, πολιτισμών και θρησκειών με ειδική αναφορά στις ιδιαίτερες ιστορικές σχέσεις με τους Έλληνες και Κύπριους της Αιγύπτου.

Για την ίδια δραστηριότητα της Αχιλλοπουλείου Σχολής  αναφέρθηκε και ο Διευθυντής του Δημοτικού κ. Αναστάσιος Αναστασίου σημειώνοντας τα εξής:

«Εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Καΐρου  πραγματοποίησε η Αχιλλοπούλειος  Σχολή Καΐρου κατόπιν πρόσκλησης του Κύπριου Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση το Σάββατο 12 Μαΐου.

Παρευρέθηκαν ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος,  ενώ μας τίμησε με την παρουσία του και ο Αιγύπτιος Υπουργός Αρχαιοτήτων  κ. Χάλεντ Αλ Ανάνι.

 

Επρόκειτο για μια προγραμματισμένη  επίσκεψη  στους χώρους του μουσείου  υπό την  καθοδήγηση  Αιγύπτιου ξεναγού. Οι μαθητές , οι δάσκαλοί τους και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Νίτσα Καζαμία, καθώς και οι επίτιμοι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκθέματα   ελληνορωμαϊκής περιόδου  και φυσικά τους  θησαυρούς του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.

Η όλη εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο Κύπριος Πρέσβης  στην αυλή του μουσείου  και  εν συνεχεία  οι μαθητές μας επισκέφθηκαν και το  μουσείο  παιδικών αρχαιοτήτων-lego.  Εκφράζουμε την ευχαρίστησή  μας , κάθε χρόνο  τέτοια εποχή, στον  Κύπριο πρέσβη  καθώς αποτελεί για μας  μοναδική  ευκαιρία   σύσφιξης των σχέσεών μας και απόδρασης από το καθιερωμένο  αναλυτικό πρόγραμμα»

(Φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε και από την επίσημη σελίδα στο facebook : Ministry of State for Emigration and Egyptian Expatriates affairs )

Αρέσει σε %d bloggers: