Φωτογραφία : η Υπουργός Αποδήμων και Διασποράς κ. Ναμπίλα Μάκραμ και ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α κ.Ρότζερ Γκάττ

Αγώνα σωτηρίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών στην περιοχή του Ελληνικού, έχει ξεκινήσει η απανταχού Παροικία Αιγυπτιωτών, καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να μπεί τέλος στη λειτουργία του, εξ αιτίας επικείμενων επενδύσεων στην περιοχή.
Η αγωνία αυτή αποτυπώνεται στη σειρά επαφών της ηγεσίας του ΕΝΟΑ που είχε, πρόσφατα, σε πολύ υψηλό επίπεδο και περιγράφονται με ιδιαίτερο τρόπο, στο ενημερωτικό Δελτίο Τύπου που λάβαμε και στο οποίο αναφέρονται, συγκεκριμένα, τα εξής:

“O Πρόεδρος κ. Ρότζερ ΓΚΑΤΤ και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ιωάννης ΚΥΡΙΤΣΗΣ εκπροσώπησαν τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών στο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ» που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου κ. ΣΙΣΙ, του Έλληνα ομολόγου του κ. Προκόπη ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ και του Κύπριου Προέδρου κ. Νίκου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ. Στόχος του Προγράμματος ήταν να γίνει κατανοητό από όλους ότι αυτή η Περιοχή δεν υποφέρει σήμερα εξαιτίας της «σύγκρουσης των πολιτισμών» αλλά λόγω της «μη κατανόησής τους», όπως πολύ εύστοχα τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην εναρκτήρια τελετή του ΝΟΣΤΟΣ στην Αλεξάνδρεια.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις σε μνημεία και περιοχές που ανθίζει ο Ελληνισμός καθώς και συναντήσεις με φορείς του Ελληνισμού και με τους Ελληνικούς Ναυτικούς Ομίλους Αλεξανδρείας (ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΣΤΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 1941-1945) και ΚαΪρου στην Αίγυπτο.

Οι κ.κ. ΓΚΑΤΤ και ΚΥΡΙΤΣΗΣ καθώς και οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, συναντήθηκαν με την υπουργό Αποδήμων και μεταναστευτικής πολιτικής κυρία Ναμπίλα ΜΑΚΡΑΜ, υλοποιώντας την ιδέα του Έλληνα ομολόγου της, Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς ΚΟΥΙΚ, και με τη στήριξη και του Προεδρικού Επιτρόπου Κύπρου κ.Φώτη ΦΩΤΙΟΥ, δόθηκε η ευκαιρία στους αποδήμους Αιγυπτιώτες Ελλάδος και Κύπρου να επιστρέψουν και να επισκεφθούν τα μέρη που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έζησαν οι παππούδες και πατεράδες τους και οι ίδιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν,  σε πολύ μικρή ηλικία λόγω των τότε πολιτικών γεγονότων.

Οι κ.κ. ΓΚΑΤΤ και ΚΥΡΙΤΣΗΣ επικοινώνησαν στις Πολιτικές ηγεσίες της Αιγύπτου και της Ελλάδας τις Αθλητικές Επιτυχίες και την πορεία του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών καθώς αυτές αποτελλούν αναπόσπαστο τμήμα των επαναπατρισθέντων Αιγυπτιωτών, αποτελούν δε συνέχεια των Ελληνικών Ναυτικών Ομίλων Αλεξανδρείας και Καϊρου, που έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Ελληνικού Αθλητισμού και τίμησαν πάμπολλες φορές τα Ελληνικά χρώματα σε Διεθνείς Αθλητικέςδιοργανώσεις. Επιπροσθέτως, ο “E.N.O. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ” (έτος ίδρυσης 1909) έχει φιλοξενήσει στις επιβλητικές εγκαταστάσεις του το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καθ’ όλη τη διάρκεια του «Β Παγκοσμίου Πολέμου», κάτι που έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Ελληνικό Κράτος.

Φωτογραφία : Βράβευση Προέδρου του ΕΝΟΑ, κ. Ρότζερ Γκάττ από τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Α. και  ΕΝΟΑ (Αλεξανρείας) κ. Εδμόνδο Κασσιμάτη 

Ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς, μεταξύ των οποίων παρευρίσκονταν ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής κος Γεώργιος Φλωρεντής,  ο βοηθός της υπουργού Αποδήμων Κος Σαμίρ Τάχα ,ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κος Μιχαήλ Χρ.Διαμέσης, ο Γενικός Πρόξενος κος Γεώργιος Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Αλεξανδρείας και της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας   κος  Εδμόντος Κασσιμάτης, ότι η ενδεχόμενη απομάκρυνση του «Ε.Ν.Ο.Α.»  από τις εγκαταστάσεις του λόγω της επικείμενης επένδυσης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ θα αποτελέσει ξερίζωμα της Ιστορίας του Ομίλου αλλά και πλήγμα για τον Απόδημο Ελληνισμό γενικά και τους Αιγυπτιώτες ιδιαίτερα. Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία που συμμετείχε στο Πρόγραμμα δήλωσε την στήριξη και την συμπαράσταση στον Ναυτικό Όμιλο που επάξια συνεχίζει το αθλητικό έργο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Η Α.Θ.Μ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β ενημερώθηκε κατ΄ ιδίαν από τον Πρόεδρο του Ε.Ν.Ο.Α. και εξέφρασε την αμέριστη στήριξη αλλά και την δέσμευσή του αφού συμπορεύεται με τις θέσεις και τα δίκαια αιτήματα των Αθλητών και των Μελών του Ιστορικού Ναυταθλητικού Σωματείου, ενός από τα πρώτα και σημαντικότερα της χώρας μας.”

Αρέσει σε %d bloggers: