Σε ένα όμορφο κλίμα που δε διέφερε καθόλου από αυτό μιας μεγάλης οικογένειας, πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαΐου 2018, η Τακτική Γενική Συνέλευση της Χιακής Αδελφότητας, στο χώρο του εντευκτηρίου της Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας ευχαρίστησε θερμά όλους έναν προς έναν,  μεταξύ των οποίων και τους επίσημους προσκεκλημένους όπως : τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο, την Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ, κ Βίλλυ Πολίτη, τον Κοινοτικό Επίτροπο  κ. Στέλιο Χαλκιά, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέα Μαυρομμάτη, τον Γραμματέα του ίδιου Σωματείου, κ. Αλέκο Καζαμία, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Κάιρο κ. Αντώνη Διαμαντίδη τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Α.Ε. κ.Βασίλη Ζουέ.

Επίσης, παραβρέθηκαν, η Πρόεδρος του Σωματείου ‘’Μαρία η Αιγυπτία’’ κ. Ευαγγελία ( Λίτσα) Θηραίου, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κ. Βάσω Γαζή, ο Διαχειριστικός Διευθυντής της Αμπετείου και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου κ.Νικόλαος Βαδής καθώς και ο Πρόεδρος του Ορθροδόξου Πνευματικού Κέντρου Σούπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Ανοικτόκαρδα σας καλοδεχόμαστε και χαιρόμαστε που ήρθατε ασμένως και εφέτος, ως φίλοι κοντά μας στην αυτοτελή Χιακή Αδελφότητα, που από μόνη της διαθέτει πληρότητα, απαρτίζοντας μία υπερ εκατονταετή  Αιγυπτιώτικη οντότητα. Είναι γεγονός πως, όσο βαθύτερα δουλεύει τα θέματα της μια εμπερίστατη Παροικία, τόσο καλύτερα φαίνεται η διαφορά της από την ευρύτερη κοινωνία.

Και εμείς εδώ, όπως και η κάθε Παροικία που έχει Σωματεία, είμαστε ένας κόσμος ξεχωριστός. Έχουμε τα δικά μας προβλήματα που απαιτούν μια σοβαρότητα και βασίζονται στις πράξεις μας που δεν αρχίζουν τώρα, αλλά συνεχίζονται και συνυπάρχουν με την εκάστοτε διαμορφούμενη και διαφοροποιούμενη πραγματικότητα.”

Και ο κ.Λάμπρος Μπενοβίας συνέχισε: “Τα περισσότερα καλά μας τα πετύχαμε μέχρι σήμερα με βάση τον άνθρωπο και την ανθρωπιά μας, είναι κι αυτός ένας τρόπος  για να προστατεύσουμε την ατομική μας μορφή, τα πρόσωπα μας να τα σώσουμε από τη φθορά του χρόνου, που αναπόφευκτα απορρέει από την ύλη και από τα παρακόλουθά της και με γνώμονα αυτές τις σκέψεις, σήμερα, εμείς οι Χιώτες λογοδοτούμε ως Χιακή Αδελφότητα, ως ένα από τα πρώτα Σωματεία που από το 1894 κατά την αξιόλογή του πορεία έχει εδραιώσει μιαθέση στην ιστορία.

Ορατός στόχος του φιλανθρωπικού έργου της Χιακής Αδελφότητας, είναι να ταυτίζεται με το σήμερα,συνδράμοντας στιςβιοτικές ανάγκες και στις κοινωνικές καταστάσεις που μπορεί να έχει ζήσει ο καθενας” και εμφανώς συγκινημένος, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κατέληξε:

” Ανάγκες αδήριτες και καταστάσεις ακαταμάχητες, που πάντα πρώτη έσπευδε να συνδράμει η αείμνηστη ευεργέτιδα,η δυσαναπλήρωτη Στέλλα Κυριάζη, δίδοντας το παράδειγμα της πλουσιοπάροχης φιλανθρωπίας… Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ήταν ο άνθρωπος που στήριξε θεμελιακά το Σωματείο μας “Ο Όμηρος” και μας έδωσεοικονομικά φτερά για να συμβοηθήσουμε περισσότερες οικογένειες και να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις υποχρεώσεις.

Εις μνήμην της και εις μνήμην όσων αλησμόνητων συμπαροίκων μας μπήκαν στην Αθανασία της αιωνιότητας, ας τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή…”

O κ.Λάμπρος Μπενοβίας , συμπλήρωσε εμφανώς συγκινημένος:  “Δε να τονισθεί ότι είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον που δείχνει η Φιλάνθρωπος κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, η οποία όπου συντρέχουν λόγοι συμπαραστάσεως, ως εξέχουσα φυσιογνωμία αρετής την βρίσκουμε στις θεάρεστες πράξεις της ζωής και αποτελεί για μας μια πολυδύναμη παρουσία που συνυφαίνεται με την αξιομίμητη ευεργεσία…

Αμέσως μετά, κλείνοντας το λόγο του ο κ. Λάμπρος Μπενοβίας συμπλήρωσε: “Πάνω απ’όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το Δ. Σ. για την αγάπη και ειρηνική συνεργασία κατά τη δράση του Σωματείου. Και είναι αυτή η καλοδιάθετη συνεργασία για συνετή διαχείριση αλλά και η δική σας στηρικτική παρουσία, που αποτελούν την ανθρώπινη στάθμη, για να κριθούν όλα τα άλλα, και να μετρηθούν τα μικρά και τα μεγάλα και όσα σχετίζονται με τα προβλήματα του ανθρώπου, που ότι κι αν τα σκεπάζει η τύρβη και η καταχνιά των καιρών έχουν μέσα τους, τον σπόρο της αιωνιότητας.

Πάντα δηλαδή, στη Ζωή το πρόβλημα άνθρωπος, όπως λέει ο φιλόσοφος καθηγητής μου Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος “το πρόβλημα της αξίας και της ελευθερίας του ανθρώπου, όσο και αν οι εποχές αλλάζουν θα μείνει αγέραστο, αιώνιο.

Και τούτο είναι το πρόβλημα της ηθικής, δηλαδή, η αξία και η  ελευθερία του ανθρώπου, όχι  όπως την υπόσχεται οιαδήποτε “ιδεολογία” που την βαραίνει απαρχής η πλεκτάνη της σκοπιμότητας, αλλά όπως την ορίζει ως αίτημα ο ηθικός νόμος, δηλαδή, ως αγώνισμα του προσωπικού μόχθου του καθενός ανθρώπου.

Πέρα, λοιπόν, από τα πάθη και τις φιλονικείες της εποχής, αλλά και μέσα απ’όλα αυά, υψώνεται το πρόβλημα άνθρωπος, υψώνει ο άνθρωπος ως “σοφό Ζώον” μια ηθική και πνευματική σχεδία, που με αυτήν περνάει το πέλαγος των παθών και της φρίκης των εγκλημάτων, της εποχής των “ιδεολογιών”.

Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας ευχαρίστησε: Τον Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο κ. Μιχάλη – Χρίστο Διάμεση, τον Κύπριο Πρέσβη στο Κάιρο κ. Χάρι Μορίτση, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Γεώργιο Δασκαλόπουλο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.Χρήστο Καβαλή, αλλά και την Κοινοτική Επιτροπή, για την ηθική και κυρίως για την ετήσια οικονομική ενίσχυσή τους, το Δ.Σ. και την Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου για την ετήσια προσφορά τους, τον Πρόεδρο του Σ.Ε.Α.Α.Σ. κ. Αλέκο Καζαμία, για την παραχώρηση του χώρου προς τη Γενκή Συνέλευσή μας,την Πρόεδρο τη “Μαρίας Αιγυπτίας” κ.Ευαγγελία Θηραίου, τον Πρόεδρο της “Κυπριακής Αδελφότητας” κ.Ανδρέα Μαυρομάτη.

Επίσης, τον Πρόεδρο του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου κ.Γιώργο Ζουμπουλίδη, τον Πρόεδρο του Σ.Ε.Κ. κ. Μιχάλη Μπίσκο, τον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Α.Ε. κ.Βασίλη Ζουέ, τα Δ.Σ. όλων ανεξαιρέτως των αδελφων Σωματείων, τις εποπτικές αρχές των Υπουργείων Κοινωνικών υπηρεσιών,την κ.Βάσω Γαζή για την προσφορά της στο Σωματείο μας, την Προϊσταμένη Εφορείας στο ¨Νέο Φως” κ.Βίλλυ Πολίτη, την υπεύθυνη Αρχείων της Ε.Κ.Κ. κ.Χάιδω Ζώτου, τον Αρχισυντάκτη στο ¨Νέο Φως” κ.Γιώργο Πεχλιβανίδη,την υπεύθυνη Γηροκομείου κ.Άγγελα Χαραλαμποπούλου και τους Απόστολο Γυφτογεωργίου και Ναταλία Σιβρή για την μετάφραση του Ισολογισμού μας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν διαδοχικά ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ.Θεόδωρος, ο οποίος εκπροσωπώντας το Μητροπολίτη Μέμφιδος κ.Νικόδημο, τόνισε τη σημασία του φιλανθρωπικού έργου που επιτελεί και πρέπει με την βοήθεια όλων μας, να επιτελεί και στο μέλλον η Χιακή Αδελφότητα, με καλύτερο δε ως παράδειγμα, αυτό του τετραπλασιασμού των γευμάτων που παρέχει το Σωματείο, σε άπορους.

Ακολούθησε η Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ. κ. Βίλλυ Πολίτη, η οποία εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του στα μέλη του Προεδρείου της Συνέλευσης, στη συνέχεια διαβεβαίωσε τα μέλη της Χιακής Αδελφότητας, ότι η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ήταν και θα είναι πάντα δίπλα σας και στο πλευρό σας, όπου και όποτε μας χρειαστείτε, ώστε να συνεχίσετε να επιτελείτε απερίσπαστοι το σπουδαίο κοινωνικό έργο, στους συνανθρώπους μας και προς την Παροικία.

Ο κ. Νικόλαος Βαδής, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου, Διαχειριστικός Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής και Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς, κ.Δαμιανού, μιλώντας από την πλευρά του μετέφερε τις ευχές του , τα συγχαρητήριά του για το έργο που επιτελεί το Σωματείο και τόνισε ότι θα είναι ενεργή η δική του συμμετοχή σε ό,τι τον χρειαστούν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέας Μαυρομμάτης, επεσήμανε την χρησιμότητα Σωματείων όπως η Χιακή Αδελφότητα, που βρίσκεται πάντοτε δίπλα σε αναξιοπαθούντες, σε υπερήλικες αλλά και βοηθούμενους που χρειάζονται τη φροντίδα μας, ενώ με την ιδιότητα του Προέδρου Αποφοίτων της Αμπετείου ο κ. Αλέκος Καζαμίας, συμπλήρωσε ότι ο χώρος του εντευκτηρίου των Αποφοίτων της Αμπετείου,  είναι πάντα διαθέσιμος για κοινωνικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες όπως αυτή της Γενικής Συνέλευσης, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στο μέλλον της Χιακής Αδελφότητας, που θα προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Ο απολογισμός της χρονιάς από την κ. Θεανώ Μπενοβία , απλός όσο και περιεκτικός έτυχε της καθολικής αποδοχής και έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία, επίσης, παραβρέθηκαν αρκετοί πάροικοι,καθώς και εκπαιδευτικοί της Αμπετείου.

Αμέσως μετά, ακολούθησε κέρασμα στους παρευρισκόμενους, με ζεστά ορεκτικά και νοστιμιές, γλυκά και αναψυκτικά.

Αρέσει σε %d bloggers: