Aντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Ελλήνων δικαστών, αποτελούμενη από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου και τον  Αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, βρίσκονται από την  Τρίτη 22 Μαΐου 2018, στο Κάιρο στα πλαίσια επίσημης προγραμματισμένης επίσκεψης και συνάντησής τους, με Αιγύπτιους ομολόγους τους.

Όπως έγινε γνωστό, χθες, η Ελληνική αντιπροσωπεία μετά από τις τελικές σχετικές διαβουλεύσεις, με την ηγεσία της αντίστοιχης Αιγυπτιακής Ανώτατης Δικαστικής Αρχής και συγκεκριμένα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Αιγύπτου Α.Ε. κ. Ναμπίλ Σάντεκ και τον Γενικό Αντιεισαγγελέα κ. Μούσταφα Σολιμάν, υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για μια σειρά σοβαρών νομικών θεμάτων.

Κυρίαρχο θέμα, στο εν λόγω Μνημόνιο συνεργασίας, ασφαλώς αποτελεί η επίσημη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για θέματα δικαστικής αρωγής καθώς και άλλων σχετικών θεμάτων, τα οποία άπτονται αυτά των ποινικών και οικονομικών εγκλημάτων.

Μετά το τέλος της υπογραφής του Μνημονίου ο κ. Ναμπίλ Σάντελ παρέδωσε στην κ. Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, τιμητική πλακέτα και η ίδια προσκάλεσε τον ομόλογό της στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δύο κράτη με την υπογραφή του μνημονίου έχουν δρομολογήσει τη μηχανογράφηση στον εισαγγελικό και δικαστικό τομέα για να μειωθεί έτσι σημαντικά ο χρόνος των δικαστηρίων και η μεταβίβαση των φακέλων από το ένα κλιμάκιο στο άλλο, ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει με λίγες μόνο χώρες (6-7 τον αριθμό) τέτοια ανάλογα μνημόνια και η υπογραφή αυτή Μνημονίου με την Αίγυπτο είναι άλλη μία απόδειξη των στενών φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαΐου 2018 ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχάλης – Χρήστος Διάμεσης παρέθεσε, προς τιμήν των κ. κ. Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου, Ναμπίλ Σάντεκ, Ιωάννη Αγγελή και Μούσταφα Σολιμάν, το παραδοσιακό πρώτο γεύμα της ημέρας (Ιφτάρ) στο οποίο παραβρέθηκαν, επίσης, και ο Πρόεδρος του Εφετείου Κάμελ Σαμίρ Κάμελ, ο οποίος, παράλληλα, είναι και Πρόεδρος του γραφείου Διεθνούς συνεργασίας της Εισαγγελίας της Αιγύπτου, καθώς και ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, οι Σύμβουλοι της Ελληνικής Πρεσβείας κ. κ .Ελίνα Κυριακοπούλου, και Μαρία Κεχρή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής μετά της συζύγου του και η υπάλληλος της Ελληνικής πρεσβείας κ. Μαρία Χέλμη που εκτελούσε χρέη μεταφραστή.

Οι δύο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Κάιρο, δήλωσαν επίσημα το ενδιαφέρον τους να έχουν, επίσης, συναντήσεις τόσο με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’ καθώς και με τον αντίστοιχο Πατριάρχη των Κοπτών κ.κ. Θεόδωρο.

Αρέσει σε %d bloggers: