Το Rock and Roll είναι ένα είδος μουσικής που αναπτύχθηκε στην Αμερική περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄50, ανθίζοντας εντυπωσιακά την επόμενη δεκαετία. Η μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στα 1955 με την ταινία ¨Black Board Jungle¨ όπου και ακουγόταν το τραγούδι ¨Rock around the clock¨.

Όπως ήταν φυσικό η αμερικανόστροφη Ελλάδα ¨πλήγηκε¨ από τα βέλη του καινούργιου μουσικού έρωτα που τον διέδωσαν στην Αθήνα μερικοί ναύτες του 6ου Στόλου, προκαλώντας πλείστες αντιδράσεις. Έτσι, το χειμώνα του 1956 οι εφημερίδες καταγράφουν τις σκηνές υστερίας που διαδραματίστηκαν στο θέατρο ¨Ακροπόλ¨, όπου δόθηκε το πρώτο μουσικό πρωϊνό της σεζόν, με το Γιώργο Οικονομίδη να παρουσιάζει επί σκηνής διαγωνισμό Rock and Rol. Τρεις άνδρες ανέβηκαν και χόρεψαν επί σκηνής δημιουργώντας αλλοφροσύνη στο νεαρόκοσμο που είχε κατακλύσει το θέατρο, κάποιες γυναίκες θέλησαν ν΄ ανέβουν κι αυτές αλλά ο διοργανωτής δεν το επέτρεψε και η υστερία του κοινού έφτασε σε τέτοια ύψη, ώστε ο θεατρικός επιχειρηματίας διέκοψε τα μουσικά πρωινά. Κατόπιν οι νέοι χωρίστηκαν σε μετριοπαθείς και ¨κανιβάλους¨, με τους πρώτους να καταδικάζουν τους δεύτερους όχι για τη μουσική, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο χορεύεται… Οι αρθρογράφοι δε, μιλούσαν για αμερικανικό χορό που θυμίζει δραπέτες φρενοκομείου, ενώ αστυνομικός στο Παγκράτι μη καταλαβαίνοντας πως κάποιοι νεαροί χόρευαν, νόμιζε πως καυγάδιζαν και τους πήγε στο τμήμα…

          Φυσικά η κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια δεν μπορούσε να υστερήσει μπροστά και σε αυτό το ¨φαινόμενο¨, το οποίο όμως ενέταξε στην κοσμική της κίνηση. Έτσι, το Μάιο του 1957 έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα του ¨Αθηναίου¨ Βραδιά Rock and Rol και μάλιστα διεξήχθη σχετικός προκριματικός διαγωνισμός για το πρωτάθλημα Αιγύπτου ! Όσο για το τι φορούσαν οι διαγωνιζόμενοι, αξίζει να καταγραφεί : ¨Βραδινά φορέματα μονόχρωμα ή εμπριμέ υψηλής περιωπής, φούστες μακριές μεταξωτές και πουλόβερ μάλλινα από πάνω, παντελόνια μακριά μ΄ ένα απάχικο σαντάικ, βρακιά ¨του πειρατή¨, κι ότι άλλο θεώρησε ο καθένας κατάλληλο για να φορέσει¨… Η δε Αιγυπτιώτισσα συγγραφέας Ελισάβετ Ψαρά που παρακολούθησε το θέαμα, αποφάνθηκε πως το Rock and Rol θα ήταν καλύτερο να χορεύεται μέσα σε αρένες ταυρομαχιών λόγω της φρενίτιδας των χορευτών, με τις ¨ντάμες να δικαιούνται σαν σαύρες ή σαν οχιές να χωθούν ανάμεσα στα πόδια των καβαλιέρων τους και να περνούν από την άλλη μεριά, όπως και να σκαρφαλώνουν πάνω στις ράχες τους σαν μαϊμούδες¨… Για την ιστορία πρωταθλητές Αλεξανδρείας ανακηρύχθηκε το ζεύγος Τζούλιο Σάντνικ – Τζούλια Καροσέλλα, ενώ ανάμεσα στους νικητές Α΄ και Β΄ κατηγορίας σημειώνουμε τους Αιγυπτιώτες Κώστα Βούρλα, Νινέτα Λουράντου, Λάκη Ψώμο, Μαίρη Αργύρη και Βαρβάρα Μάμμου.

          Ένα μήνα αργότερα πραγματοποιήθηκε Μαραθώνιος Rock and Rol  στο Κέντρο ¨Τρόπικο¨, αλλά τελικά ο κοσμοπολιτισμός είχε και τα όρια του… Πολλές επιστολές διαμαρτυρίας χαρακτήριζαν τον χορό ¨άσεμνο, ανισόρροπο και αιτία διαφθοράς της νεολαίας¨, με τον Φουάτ Ζάκι ελ Οράμπι, του Γενικού Ελέγχου, να ανακοινώνει πως μία σχετική επίσημη έκθεση υποβλήθηκε στους αρμοδίους. Λίγο μετά η καϊρινή κυβερνητική εφημερίδα ¨Ταχρίρ¨ χαρακτήριζε το Rock and Rol ¨όπλο του αμερικανικού κεφαλαιοκρατικού ιμπεριαλισμού¨ χωρίς λόγο ύπαρξης στην Αίγυπτο. Και αισίως φθάνουμε στον Ιούλιο του 1967, οπότε η Αστυνομία Ηθών Αλεξανδρείας ειδοποίησε τους υπεύθυνους διαφόρων σωματείων ότι απαγορεύεται ρητά το Rock and Rol, όπως και η χρησιμοποίηση δίσκων του χορού αυτού.

          Βέβαια καμία απαγόρευση δεν μπορεί να σταματήσει τη νεολαία, που στις οικογενειακές αιγυπτιώτικες βεγγέρες χόρευαν και τον ¨απαγορευμένο χορό¨ για πολλά χρόνια ακόμη…

Πηγές : ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 27/10/1956, 19/11/1956, 23/11/1956, 30/6/1957, 13/5/1957, 17/5/1957, 20/5/1957, 5/6/1957, 18/6/1957, 19/6/1957, 6/7/1957

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ