Το ¨Blade Runner 2049¨ είναι το σίκουελ του 2017 της εμβληματικής ταινίας ¨Blade Ranner¨ (1982) του Ρίντλεϊ Σκοτ, με σκηνοθέτη τώρα τον Ντενίς Βιλενέβ και πρωταγωνιστές τους Ράιαν Γκόσλινγκ και Χάρισον Φορντ.
Και αυτή η ταινία αποτελεί σταθμό στην κινηματογραφική επιστημονική φαντασία, εξελισσόμενη σ΄ ένα νουάρ περιβάλλον μιας Αμερικής του μέλλοντος και με έμφαση στις σχέσεις ανθρώπων και ανδροειδών.
Κι ως εδώ όλα καλά. Μέχρι το 47ο λεπτό που ο πρωταγωνιστής – όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία – βρίσκει και κρατάει στα χέρια του ένα κουτί, το οποίο περιέχει σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της πλοκής.
Και είναι αυτό το κουτί που όχι μόνο δεν ¨κολλάει¨ στην φανταστική μελλοντική αμερικανική πολιτεία, αλλά εκπλήσσει πραγματικά το εξοικειωμένο μάτι του Αιγυπτιώτη ερευνητή. Γιατί το κουτί αυτό δεν είναι παρά ένα παμπάλαιο ταλαιπωρημένο κουτί τσιγάρων του 19ου αιώνα των Αιγυπτιωτών ¨Kyriazis Frères¨ !
Για την ιστορία, από το βιβλίο μας ¨Αιγυπτιώτικες Προσωπικότητες του Χθες¨ αντιγράφουμε τα εξής : Κατά το 1885 ο εκ Κισσού Ιωάννης Κυριαζής (1853-1919) δημιούργησε στην Αίγυπτο την εταιρία ¨Kyriazis Frères¨ μαζί με τους αδελφούς του Ευστάθιο και Επαμεινώνδα, εταιρία που από την αρχή διέκοψε την σε δέματα πώληση και επιδόθηκε αποκλειστικά στην κατασκευή σιγαρέτων. Το 1897 οι αδελφοί ίδρυσαν ένα μεγάλο εργοστάσιο στην Τεουφικία, στο οποίο απασχολούσαν περί τους 500 υπαλλήλους. Μέσω μιας επιτυχημένης διαφημιστικής εκστρατείας η εταιρία επεκτάθηκε και το σήμα της έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενώ είχαν κατάστημα διανομής στο Λονδίνο και πρακτορεία σε Αυστρία, Ουγγαρία και Ελβετία. Ως το 1901 εξήγαγαν πάνω από 103.000.000 σιγαρέτα ετησίως, ενώ γύρω στα 1910-11 η παραγωγή ανήλθε στα 180.000.000 σιγαρέτα. Ας σημειωθεί πως τα σιγαρέτα τους είχαν επανειλημμένα βραβευθεί για την ποιότητα τους σε διάφορες εμπορικές εκθέσεις.

Τώρα, κι αν υποθέσουμε πως πριν έναν αιώνα τα τσιγάρα των Κυριαζίδων είχαν περάσει κι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το πως ένα τέτοιο κουτί τους βρέθηκε στα πλατό της εν λόγω ταινίας αποτελεί, τουλάχιστον για μας ένα μυστήριο. Μήπως ο σκηνογράφος το βρήκε σε κάποιο παλαιοπωλείο και του άρεσε ; Ίσως, αλλά και πάλι η σύμπτωση είναι μεγάλη, αφού όπως είπαμε η ταινία δεν είναι εποχής, αλλά επιστημονικής φαντασίας. Έτσι, αν και ευχάριστο για μας τους Αιγυπτιώτες, το μυστήριο παραμένει…

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ