Το Μάρτιο του 1940 έλαβε χώρα μία άφιξη στο Κάιρο, η οποία χαιρετίστηκε ως ¨γεγονός¨ από τους διπλωματικούς κύκλους. Η σενιορίτα Ντολόρες Ντε Πεντρόζο και Στούρζα, η πρώτη γυναίκα διπλωμάτης στην Αίγυπτο, είχε φτάσει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να αναλάβει καθήκοντα ως αποσπασμένη στην Ισπανική Πρεσβεία, ως εξαίρεση αφού η τότε ισπανική κυβέρνηση είχε καταργήσει το διάταγμα που άνοιγε στις γυναίκες το διπλωματικό στάδιο.

Πατέρας της ήταν ο Κόμης Εστεμπάν ντε Πεντρόζο και Κονόγκο που είχε χρηματίσει Πρέσβης της Ισπανίας στη Βαρσοβία, ενώ μητέρα της ήταν η πριγκίπισσα Μαρία Στούρζα, της γνωστής μεγάλης ρουμανικής οικογένειας, πολλά μέλη της οποίας ηγεμόνευσαν στη Μολδαβία.

Η γεννημένη περί το 1907 θελκτική Ντολόρες είχε επιδοθεί στις ισλαμικές μελέτες, γνώριζε από στήθους το Κοράνι, είχε ζήσει στην Αλγερία και το Ισπανικό Μαρόκο σχετιζόμενη με Άραβες φύλαρχους, ενώ στο Μαρόκο διεύθυνε τη γυναικεία κίνηση κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, καθώς και την προπαγάνδα για τη βελτίωση των όρων ζωής της Αράβισσας γυναίκας.

Ήταν συγγραφέας έργων όπως το ¨Ανάσταση της Ισπανίας¨ και το κεφάλαιο ¨Ισπανία¨ στο βιβλίο ¨La mere et l΄ enfant a travers lemonde¨, ενώ παράλληλα αποτελούσε πολύτιμη συνεργάτιδα της εφημερίδας της Μαδρίτης ¨ABC¨, της οποίας αποτέλεσε μία από τις πρώτες Ισπανίδες γυναίκες πολεμικές ανταποκρίτριες στην Αβησσυνία, αρθρογραφώντας επίσης στην ¨Εσπάνια¨ της Ταγγέρης και στη ¨Ρουμανί Νουβέλ¨ του Βουκουρεστίου.

Φέρνοντας ως δώρο στο Βασιλέα Φαρούκ ένα χειρόγραφο του Αβερρόη, είχε ως σκοπό της – όπως ανέφερε στην ¨Bourse Egyptienne¨ – τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ Ισπανίας και αραβο-μουσουλμανικού κόσμου, παραδεχόμενη πόσα όφειλαν οι Ισπανοί στο Ισλάμ, ενώ το πεδίο δράσης της δεν θα περιοριζόταν μονάχα στην Αίγυπτο αλλά και στις άλλες χώρες της Εγγύς Ανατολής και τελειοποιώντας την αραβική γλώσσα θα εργαζόταν όχι μόνο στο διπλωματικό, αλλά και στο πνευματικό επίπεδο.

Μετά από τα παραπάνω που διέσωσε ο αιγυπτιώτικος Τύπος, οι πληροφορίες για την Ντολόρες είναι ελάχιστες. Με αφορμή έναν πίνακα που την απεικονίζει παιδάκι στο Μπιαρίτζ και βρίσκεται στο Πράντο, μαθαίνουμε πως τελικά όντας στο Κάιρο κατά τη διάρκεια του Β΄Π.Π. έπαιξε το ρόλο του Ισπανού Lawrens, ενώ κατόπιν επιδόθηκε στην έρευνα και διάδοση των ισπανικών παραδοσιακών χορών, έχοντας παράλληλα πολλές φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ως το θάνατο της το 1986.

 

 

Πηγές : ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 10/3/1940 – periodicoelrumano.es (7/7/2018) – museodelprado.es (7/7/2018)

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Αρέσει σε %d bloggers: