Τα εκπαιδευτικά προβλήματα στα Ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου, η εκπροσώπηση των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αφρικής στο νέο ΣΑΕ,  η ένταξη του Ελληνικού Νοσοκομείου  στον ΕΟΠΠΥ, είναι ορισμένα από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών  για θέματα Θρησκευμάτων κ. Μάρκο Μπόλαρη και τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουίκ. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο πρόεδρος της ΕΚΚ στην Ελλάδα για την προώθηση των ζητημάτων των Ελλήνων της «Χώρας του Νείλου».

Ο κ. Καβαλής ξεκίνησε τον κύκλο των επαφών του στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Κουίκ. Ο κ. Κουίκ είπε ότι έχει δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Καβαλή και αναφέρθηκε στην πρόσφατη διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της υφυπουργού Παιδείας κ. Μερόπης Τζούφη, όπου συζητήθηκε το θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων στα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου.

Σε ότι αφορά το θέμα της επανασύστασης του ΣΑΕ ο κ. Κουίκ είπε ότι θα δρομολογηθεί άμεσα και θα έχει έδρα, όπως άλλωστε και το προηγούμενο, στη Θεσσαλονίκη. «Με τον κ. Καβαλή συζητήσαμε και το θέμα της εκπροσώπησης της Αφρικανικής Ηπείρου και τη συνεργασία όλων των ομογενειακών οργανώσεων στο νέο ΣΑΕ, το οποίο θα δρομολογηθεί το προσεχή Φθινόπωρο ή Χειμώνα και θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουίκ και πρόσθεσε: «…Με τον Καβαλή οποίος είναι επιτυχημένος στη δράση του μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Το τελευταίο θέμα που μένει να διευθετήσουμε σε γραφειοκρατικό επίπεδο είναι να ενταχθεί το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα δεκαετιών που είμαστε όμως κοντά στη λύση του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Χρήστος Καβαλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση επικοινωνία και τη στενή συνεργασία που έχει με τον κ. Κουίκ. «Κατά την τακτική συνεργασία και τις συχνές συναντήσεις που έχουμε με τον κ. Κουίκ, δίνουμε οριστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Αιγύπτου. Θυμάμαι ότι κατά την πρώτη μας συνάντηση του είχαμε καταθέσει ένα κείμενο πολλών σελίδων με τα αιτήματά μας και από αυτά έχουν μείνει σήμερα μόλις λίγες γραμμές.

Αυτό είναι ένα δείγμα της αποτελεσματικότητας που θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Πολιτείας. Είμαστε πολλοί χαρούμενοι για το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ασχολείται με το θέμα της Παιδείας στα Ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου και έχει δεσμευτεί ότι θα λύσει τα χρόνια και λημνάζοντα προβλήματα που υπάρχουν. Για τα θέματα της Ομογένειας, γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν άνθρωπο, τον κ. Κουίκ, τον οποίο βρίσκουμε δίπλα μας με πράξεις και όχι με λόγια, πράγμα που είχαμε να συναντήσουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια», είπε ο κ. Καβαλής.

Χρήστος Καβαλής Μ.Μπόλαρης

Αμέσως μετά ο κ. Καβαλής συναντήθηκε και με τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Θρησκευμάτων κ. Μάρκο Μπόλαρη.

Ο κ. Μπόλαρης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα που απασχολούν την ΕΚΚ, εντυπωσιάσθηκε από το ότι παραμένει ένα ζωντανό κύτταρο ελληνισμού καθώς και από τον αριθμό των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα στα ελληνικά σχολεία. Επίσης, κατά τη συνάντηση του κ. Καβαλή με τον κ. Μπόλαρη, διερευνήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση των δεσμών των νέων με την Ελλάδα.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά μου η συνάντηση και η συνεργασία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, μιας ιστορικής κοινότητας της Ελληνικής διασποράς που βρίσκεται σε μια σημαντική πόλη της υφηλίου και είναι η μεγαλύτερη της Αφρικανικής Ηπείρου. Η αγάπη μας και τα ενδιαφέροντά μας για τον Ελληνισμό της διασποράς είναι εξαιρετική. Είναι καθήκον μας η συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Κράτους με τις ανά τον κόσμο Κοινότητες ώστε να ενισχύουμε τους δεσμούς και να αναδεικνύουμε με κοινές δράσεις την παρακαταθήκη που άφησε η ιστορική διακονία του Ελληνισμού, όπως την Δημοκρατία, τη Φιλοσοφία και την Ορθόδοξη Θεολογία.

Με τον κ. Καβαλή συζητήσαμε συγκεκριμένους τρόπους για μια καταρχήν συνεργασία, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά αποδοτική», είπε ο κ. Μπόλαρης.

Ο κ. Καβαλής από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Μπόλαρη για την άμεση ανταπόκρισή του, στο αίτημά του να συναντηθούν και του ευχήθηκε να παραμείνει δυνατός προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά μας να συναντηθούμε.  Του ευχόμαστε να είναι σιδεροκέφαλος και δυνατός ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν αυτή την περίοδο. Συζητήσαμε  τους τρόπους με τους οποίους η ΕΚΚ μπορεί να ωφεληθεί από προγράμματα που «τρέχουν» στην Ελλάδα. Θα τον έχουμε αρωγό σε ότι χρειαστούμε», είπε ο κ. Καβαλής και απέσπασε τη διαβεβαίωση από τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών ότι θα επισκεφθεί στο προσεχές μέλλον την Αίγυπτο.

Αρέσει σε %d bloggers: