Χαμόγελα, ευχάριστες αναμνήσεις από το καλοκαίρι, αλλά και ευχές για πρόοδο τη νέα Σχολική Χρονιά 2018-19, είχε ο Αγιασμός όλων των σχολείων του Καΐρου που τελέσθηκε το πρωί του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου 2018, στο Σπετσεροπούλειο όπου στεγάζονται.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Ο Αγιασμός ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.00 το πρωί, ωστόσο οι μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου είχαν φτάσει νωρίτερα για να ανταμώσουν με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους μετά το Καλοκαίρι.

Το προαύλιο του σχολείου γέμισε από τους λιλιπούτειους μαθητές του Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου Σχολής ,τους μεγαλύτερους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της Αμπετείου και τους εκπαιδευτικούς.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός, ο οποίος συνοδευόταν από τον Σιναΐτη Αρχιμανδρίτη π. Παΐσιο.

Τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’, μετέφερε ο π. Στέφανος Σουλιμιώτης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά ευλόγησε και ευχήθηκε στους μαθητές καλή σχολική χρονιά. Τους έδωσε επίσης συμβουλές πως να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελληνικής Παιδείας που κρατά ενωμένους τους ομογενείς.

Ο κ. Ανδρέας Ρούσσος, ο οποίος μαζί με τους Κοινοτικούς Επιτρόπους της Ε.Κ.Κ κ. Λεωνίδα Φροντιέ και κ. Στέλιος Χαλκιά, ήταν παρόντες στον Αγιασμό, στο σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά. Μετέφερε δε και τις εγκάρδιες ευχές του προέδρου της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστου Καβαλή ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό.

Ο κ. Αναστάσιος Αναστασίου αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Αφρικής και Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην εκπαίδευση τα Ελληνικά Σχολεία στην Αίγυπτο.

Μικρούς πρεσβευτές της Ελλάδας στην Αίγυπτο, χαρακτήρισε ο νέος διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Γεώργιος Ψάνης, τους μικρούς μαθητές. Είπε δε ότι η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, φρόντισε να είναι όλα εγκαίρως έτοιμα.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Αμπετείου κ. Χρήστος Παπαθανασίου αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι καθηγητές οι οποίοι έχουν και την αγωγή των παιδιών.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου μετέδωσε live τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αχιλλοπούλειος Σχολή: Υποδειγματικό σχολείο με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης

Σημειώνεται ότι η Αχιλλοπούλειος Σχολή είναι ένα σχολείο που έχει γράψει με χρυσά γράμματα την ιστορία της στον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

Συνεχίζει την βαριά παρακαταθήκη στην εκπαίδευση αποτελώντας ένα υποδειγματικό σχολείο που παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.  εκπληρώνει το ρόλο της στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου με την παροχή μιας κοινωνικο- πολιτισμικής εκπαίδευσης με κυρίαρχη γλώσσα την ελληνική.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Καλή Σχολική Χρονιά 2018 -19. Ξεκινά ο Αγιασμός στα Ελληνικά σχολεία του Καΐρου. #Cairo #Egypt #Greek #School #EKK #Agiasmos

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (@ekkairo) στις


Η Αχιλλοπούλειος Σχολή λειτουργεί ως εξαθέσιο αμιγώς ελληνικό δημοτικό σχολείο. Φορείς της είναι το Ελληνικό υπουργείο Παιδείας και η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (Ε.Κ.Κ). Το σχολείο ακολουθεί το ελληνικό αναλυτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Επίσης ενισχύεται με επιπλέον ώρες για την εκμάθηση της αραβικής και αγγλικής γλώσσας. Το σύνολο των διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως ανέρχεται στις 41 ώρες.

Κινητοποίηση της ΕΚΚ  για την κάλυψη των κενών στα σχολεία όλης της Αιγύπτου

Η Ελληνική Κοινότητα Καϊρου αποτύπωσε έγκαιρα τις αδυναμίες του συστήματος στην πλήρωση των ετήσιων κενών σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Αιγύπτου και ξεκίνησε από την αρχή του έτους σειρά επαφών στην Ελλάδα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κατέθεσε επίσης γραπτές προτάσεις που σκοπό τους έχουν να καθιερώσουν μια ομαλή διαδικασία πλήρωσης των εκπαιδευτικών κενών.

Επίσης, μόλις ολοκληρώθηκε η σχολική χρονιά 2017-18 η Ε.Κ.Κ επεσήμανε τον κίνδυνο αδυναμίας λειτουργίας των Ελληνικών Σχολειών Αιγύπτου. Σε επιστολές προς την ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών κατατέθηκαν οι προτάσεις της Ε.Κ.Κ προκειμένου να λυθεί άμεσα το θέμα.

Αρέσει σε %d bloggers: