Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην έπαυλη της Αγγελικής Παναγιωτάτου, έδρα του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος ο Α’», η διάλεξη του καθηγητή του πανεπιστημίου AL-AZHAR του Καΐρου κ.Ιωάννη Φουρτουνα με θέμα:

«Οι άγιοι Πάνταινος και Κλήμης Αλεξανδρείας, οι Κύριλλος και Μεθόδιος των Κοπτών». Στην αρχή η πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Λιλίκα Θλιβίτου καλωσόρισε τους παρισταμένους κατά τον ακόλουθο τρόπο: «Ο Σύλλογός μας με μεγάλη χαρά υποδέχεται και χαιρετίζει όλους τους παρισταμένους υψηλούς επισκέπτες και μέλη του Συλλόγου, στην εναρκτήρια εκδήλωση της περιόδου 2018-2019. Αποτελεί εξαιρετική ευλογία για όλους μας, η παρουσία ανάμεσά μας του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρίου Θεοδώρου ο Β΄, με την σεπτή του συνοδεία.

Ο Μακαριώτατος, με πατρικότητα στέργει τις εκδηλώσεις μας και τον κόπο μας. Η αγάπη τόσο του ιδίου όσο και της συνοδείας του μας κάνουν να αισθανόμαστε μια δεμένη, ευλογημένη οικογένεια. Επίσης μας τιμά ἰδιαιτέρως με την παρουσία του ο καθηγητής πρωτοπρεσβύτερος Μακάριος από την πλευρά του Κοπτικού Πατριαρχείου του Αγίου Μάρκου. Καλωσορίζουμε στην Αλεξάνδρεια και στον Σύλλογό μας, τον νέο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κύριο Αθανάσιο Κωτσιώνη.

Του ευχόμαστε καλή διαμονή στην πόλη μας. Είμαστε βέβαιοι για την καλή συνεργασία και στήριξη του έργου μας, όπως έχει δείξει η παράδοση των προκατόχων του. Χαιρετίζουμε τον κύριο Εδμόνδο Κασιμάτη, πρόεδρο της πρεσβυγενούς, Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Επίσης την κυρία Βίλη Πολίτη Ζουέ, εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, προάγγελο μιας ευρυτέρας συνεργασίας του Συλλόγου μας με τον Καϊρινό Ελληνισμό• τον κύριο Βασιλη Ζουέ, Ειδικό Γραμματέα του ΣΑΕ, και όλους τους παρισταμένους προέδρους των Συλλόγων, Σωματείων της πόλης, του Σώματος των Προσκόπων και τους εκπαιδευτικούς της Ελληνικής Κοινότητας.

Καλωσορίζουμε όλους σας για την εδώ παρουσία σας• αυτή πέρα από την χαρά, μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε να πρεσβεύουμε την κοσμοπολιτική παράδοση του του Πτολεμαίου, οικουμενικού Ελληνισμού και όλης της Αλεξανδρινής ζωής, μέσα από την ειρηνική και δημιουργική συνεργασία ανθρώπων διαφορετικών παραδόσεων. 2

Τώρα θα ήθελα να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Σπυρίδωνα Μακρή, τέως προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου και καταξιωμένου παροίκου της Αλεξανδρείας

Ο σημερινός μας ομιλητής καθηγητής κύριος Γιάννης Φουρτούνας κατάγεται από το Τρίκερι του Πηλίου. Από το 1995 ζει και εργάζεται ως εκλεκτό αλλά ιδιαίτερα διακριτικό μέλος της Ελληνικής Κοινοτητας Καΐρο. Οι σπουδές του καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο επιστημονικών ενδιαφερότων. Είναι καθηγητής του πανεπιστημίου Άλ Άζχαρ στο Κάιρο με εξειδίκευση στην κοπτολογία. Ἐχει συγγράψει σειρά βιβλίων με θέματα για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και Αιγυπτιακά λαογραφικά θέματα.

Επίσης ματέφρασε Ελληνικά βιβλία στα Αραβικά. Κατ΄επανάληψη έχει τιμηθεί για την προσφορά του τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στην Ελλάδα. Είναι Πρόεδρος του Παραρτήματος Μέσης Ανατολής του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών, αλλά και της Εταιρείας Ερευνών, Τεκμηρίωσης και Προβολής Πηγών Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τέλος είναι μέλος σε πολλούς επιστημονικούς Συλλόγους στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. Σήμερα ο φίλος καθηγητής κύριος Ιωάννης Φουρτούνας θα μας παρουσιάσει το θέμα:

«Οι άγιοι Πάνταινος και Κλήμης Αλεξανδρείας, οι Κύριλλος και Μεθόδιος των Κοπτών». Αρχικά θα αναφερθεί στους δύο Αλεξανδρινούς Αγίους που αντλώντας τύπους από το Ελληνικό αλφάβητο δημιούργησαν το Κοπτικό. Αυτό το έργο τους ήταν από τις πρώτες δραστηριότητες της «Κατηχητικής Σχολής Αλεξάνδρειας» που ίδρυσαν στο τέλος του 2 ου με τις αρχές του 3 ου μ. Χ. αιώνα.

Πολύ αργότερα κατά τον 9 ο μ. Χ. αιώνα, ίδιο έργο έκαναν οι Θεσσαλονικείς άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος. Τότε με βάση το Ελληνικό εδημιούργησαν το Σλαυϊκό αλφάβητο. Στην συνέχεια θα μας παρουσιάσει το Κοπτικό αλφαβητικό και αριθμητικό σύστημα. Με αναλύσεις και ετυμολογικές επισημάνσεις θα αναφερθεί στις Ελληνικές λέξεις που έχουν ενσωματωθεί στην Κοπτική γλώσσα: στην Βιβλική, Εκκλησιαστική, Λειτουργική, δογματική, μοναστική, ασκητική παράδοση, έως και στον καθημερινό λόγο.

Επίσης θα αναφερθεί και στην επίδραση της Κοπτικής στην Αραβική και Ελληνική γλώσσα. Κατά τον Καθηγητή κύριο Ιωάννη Φουρτούνα, αποτελεί χρέος των Ελλήνων και των Κοπτών επιστημόνων μία ακαδημαϊκή μελετητική διεύρυνση. Κρίνει πως είναι ιστορική ανάγκη να τεκμηριωθεί αναλυτικά η κληρονομία που άφησαν οι Αλεξανδρινοί άγιοι για Έλληνες και Κόπτες, Πάνταινος και Κλήμης.

Ο καρπός του έργου τους είναι με- 3 γάλος δια μέσου των χιλιετιών. Κυρίως δρομολόγησαν μόνιμους πολιτιστικούς καρπούς τόσο στον γλωσσικό όσο και τον πνευματικό και εικαστικό τομέα». Μετά την ολοκλήρωση της διαλέξεως ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τον καθηγητή κύριο Ιωάννη Φουρτούνα, τονίζοντας την επιστημονικὴ αξία των δεδομένων της διαλέξεώς του, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κύριος Θεόδωρος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητα Αλεξανδρείας κύριος Εδμόνδος Κασιμάτης και η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κυρία Βίλη Πολίτη• επιπλέον αυτών ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι στην υπο ίδρυσι Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου οι επιστημονικές τοποθετήσεις του καθηγητή κυρίου Ιωάννου Φουρτούνα θα αποτελέσουν επιστημονικό πεδίο αναλυτικής και ενδελεχούς μελέτης• ο κύριος Ε. Κασιμάτης σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις του Συλλόγου εκπροσωπούν τις πολιτιστικές δραστηριοτητες της Αλεξανδρινής Κοινοτητας και η κυρία Β.Πολίτη ανέφερε ότι η Κοινότητα Καΐρου προσβλέπει σε μία ευρύτερη συνεργασία με τον Σύλλογο του Πτολεμαίου.

Στο τέλος τόσο εκ μέρους των μελών του Συλλόγου όσο και όλων των παρισταμένων, η Πρόεδρος του Συλλόγου συνεχάρη και ευχαρίστησε τον κύριο Ι.Φουρτούνα για την επιτυχή διάλεξή του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράθεση δεξιώσεως, κατά την οποία οι παριστάμενοι αξιοποίησαν την ευκαιρία που είχαν να θέσουν διάφορες διευκρινιστικές ερωτήσεις στον καθηγητή κύριο Ιωάννη Φουρτούνα.

Αρέσει σε %d bloggers: