Ήταν 31 Οκτωβρίου 2004, όταν στο Κάιρο, έγινε η δεύτερη ενθρόνιση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου. Λίγες μέρες νωρίτερα στην Αλεξάνδρεια, ο Ορθόδοξος Πατριάρχης του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου αναλάμβανε να διαποιμάνει την Ορθόδοξη Εκκλησία ολόκληρης της Αφρικής.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Στον εμβληματικό ναό, την μητρόπολη του Καΐρου, ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναλάμβανε να συνεχίσει το έργο του άξιου προκατόχου του Πέτρου, που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή και να δώσει το δικό του αέρα ζωής στην Αφρική.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, επέστρεψε εκεί που έδωσε υπόσχεση να κάνει πλούσιο ανθρωπιστικό και ιεραποστολικό έργο. Στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο, αυτή τη φορά για να δει από κοντά τις εργασίες ανακαίνισής του.

Ο Πατριάρχης συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τη Γενική Γραμματέα της Ε.Κ.Κ και προϊσταμένη της εφορίας ναών κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Στέλιο Χαλκιά και δεκάδες τεχνίτες που εργάζονται μέρα νύχτα για την αποκατάσταση του ναού.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους, είδε τις εργασίες συντήρησης στις εικόνες, τις δοκιμές στα χρώματα, τη συντήρηση των ξύλινων θυρών και των μαρμάρινων δαπέδων. Έδωσε όμως και τις δικές του οδηγίες για τη συντήρηση του Κοινοτικού ναού της Ε.Κ.Κ.

Εξερχόμενος από το ναό μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον κ. Καβαλή και την Σκουφαρίδου και είπε ότι η ανακαίνιση σπουδαίων μνημείων της Ορθοδοξίας, όπως ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης θα μείνει στην αιωνιότητα:

«Για μένα προσωπικά είναι μια συμβολική μέρα σήμερα, πριν από 14 χρόνια το 2004, έλαβε χώρα σε αυτόν εδώ τον περίλαμπρο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η Δευτέρα ενθρόνισή μου μετά από την Αλεξάνδρεια.

Είναι λοιπόν μια συμβολική, μια άγια ημέρα σήμερα που βρίσκομαι και πάλι για να παρακολουθήσω τις εργασίες ανακαινίσεως όλου του ιερού ναού, για να εκφράσω και πάλι μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ τον πρόεδρό μας, το Χρήστο τον Καβαλή αλλά και στον άνθρωπο που φροντίζει για τις εκκλησίες μας, εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας, τη Σούλα Σκουφαρίδου να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί αυτά τα έργα μας τα παρέδωσαν πριν από 104 χρόνια, ένας Τσανακλής Νέστωρ.

Μεγάλοι Ευεργέτες έφυγαν, αναπαύονται αλλά τα έργα τους μένουν εις τους αιώνας των αιώνων. Συγχαρητήρια στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου που με πολύ αγάπη φροντίζει όχι μόνο τα σχολεία μας αλλά και τα ιερά και τα όσιά μας, της Ορθοδοξίας μας που είναι οι Εκκλησίες μας. Ο Έλληνας, ο Χριστιανός, ο Ορθόδοξος, αγαπάει τη γλώσσα του και κάνει σχολεία, λατρεύει το Θεό και χτίζει και οικοδομεί Εκκλησίες.

Ένα περίλαμπρο καλλιτεχνικό οικοδόμημα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού εδώ στην Αίγυπτο, στη Θεοβάδιστη χώρα της Αιγύπτου αποτελεί αυτός ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Να μας αξιώσει ο Θεός, οι Άγιοι, να βρεθούμε στην ευχάριστη μέρα που θα κάνουμε τα θυρανοίξια.

Μετά τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Νικόλαο, από την Υπαπαντή στην Τάντα, από τον νεκροταφειακό ναό στην Αλεξάνδρεια και όπως είπα, ανοίγουμε δεν κλείνουμε τις Εκκλησίες.

Χτυπάμε τις καμπάνες και διαλαλούμε ότι βρισκόμαστε, ζούμε, δίδουμε ένα δυναμικό παρόν σε αυτή τη χώρα της Αιγύπτου μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα μας, έχουμε τρία αστέρια στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τρία διαμάντια που διαλαλούν στους λαούς, ότι πρέπει να ζήσουμε συμφιλιωμένοι.

Άξιοι και ευλογημένοι, η Κοινότητά μας, με τον πρόεδρό μας τον Χρήστο Καβαλή και αυτά τα έργα να μείνουν στην ιστορία για να λένε ότι το γένος των Ελλήνων, δεν πεθαίνει ποτέ, δεν το σκιάζει καμία φοβέρα, γιατί είναι πλασμένοι να ζούνε για την αιωνιότητα και τα μεγάλα έργα. Ευχαριστώ».

Στο όραμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και στην καθοριστική συμβολή της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνης Σοφιανού Μπελεφάντη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, παρουσιάζοντας στον Πατριάρχη τα έργα ανακαίνισης του ναού:

«Ο Μακαριώτατος μας έκανε την εξαιρετική τιμή σήμερα στην επέτειο των δεκατεσσάρων ετών από την ενθρόνισή του να επισκεφθεί το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και να δώσει την ευλογία του και τις ευχές του αλλά και τις οδηγίες του για το έργο που γίνεται.

Θέλω να πω πως ο Πατριάρχης είναι γνωστός σαν Πατριάρχης της αγάπης, εγώ θα προσθέσω πως είναι και ο Πατριάρχης του οράματος, γιατί έχει όραμα και δεν το λέει μόνο αλλά και το κάνει.

Και αυτό το έργο είναι το δικό του όραμα ορμώμενοι κάναμε και εμείς το δικό μας, βεβαίως με τη συμβολή της Αικατερίνης Σοφιανού Μπελεφάντη, αλλά με την καθοδήγηση του Μακαριωτάτου και εύχομαι πραγματικά αυτό το έργο, όπως αξίζει να ναό να μείνει για πάρα μα πάρα πολλά χρόνια», είπε ο κ. Καβαλής και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, του απάντησε:

«Και εσύ Πρόεδρέ μου θα παραμείνεις στους μεγάλους Προέδρους της ιστορίας».

Αρέσει σε %d bloggers: