Η  κρίση των σχέσεων Φαναρίου – Μόσχας με αφορμή την πρόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προχωρήσει στην ανακήρυξη του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Η Ρωσική Αντιπροσωπεία άφησε αιχμές ότι  το Πατριαρχείο Μόσχας«υποχρεώθηκε» να σταματήσει την συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την συγκεκριμένη απόφασή του, λέγοντας  χαρακτηριστικά ότι υπάρχει στις σχέσεις τους κακή ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά του ο κ.  Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γ.Γ της ΔΣΟ, είπε ότι στόχος της Συνέλευσης είναι να ξεπεράσει τις αντιθέσεις, να μην γίνει μέλος του προβλήματος αλλά να βοηθήσει στη λύση του.

Το προηγούμενο βράδυ, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018, οι 25 βουλευτές από 12 κράτη επισκέφθηκαν στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καϊρου όπου συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο B’

.

Εκεί τα μέλη της ΔΣΟ δεσμεύτηκαν ότι θα χρηματοδοτήσουν τον πλήρη εξοπλισμό μιας από τις αίθουσες του νοσοκομείου που θα ανεγείρει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στη Δ. Αφρική.

Η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο συναντήθηκε επίσης με τον Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο. Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινοτητας Καΐρου και την Κυριακή 18 Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφτεί την Αγία Αικατερίνη στο Όρος Σινά.

Σημειώνεται ότι το 2018 συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη συγκρότησή της ΔΣΟ και πραγματοποιούνται επετειακές εκδηλώσεις.

Αρέσει σε %d bloggers: