Mε θέμα την Αιγυπτιώτικη παρουσία στην Αίγυπτο και τη ζωή του ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 10 Νοεμβρίου εκδήλωση στο Ελληνικό Σχολείο της Αγίας Τριάδος του Birmingham της Αγγλίας.

Το Ελληνικό σχολείο της Αγίας Τριάδος αποτελεί το μεγαλύτερο Ελληνικό παροικιακό σχολείο στη χώρα, του οποίου η αίθουσα της βιβλιοθήκης παραχωρήθηκε για την ιδιαίτερη αυτήν εκδήλωση.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Νίκος Νικηταρίδης που μίλησε μέσω ηλεκτρονικών μέσων στο πλήθος του ακροατηρίου για το πέρασμα Ελλήνων και Κυπρίων στη Νειλοχώρα, από τα χρόνια του μύθου, της ιστορικής αρχαιότητος και κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο αιώνων, όπου και οι Έλληνες ήκμασαν  στην Αφρικανική ήπειρο.

Ας σημειώσουμε επίσης, πως ο Νίκος Νικηταρίδης, αναφέρθηκε και στο μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη Τόσο στην αξιοσημείωτη ζωή του, όσο και στην παγκόσμια πλέον ποίηση του, η οποία ακτινοβολεί και αγγίζει αναρίθμητους ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Πέραν της κυρίας ομιλίας, η εκδήλωση, την οποίαν επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Αλέξανδρος Νικηταρίδης-Cook, περιέλαβε μοναδικά πλάνα και στοιχεία από το σπουδαίο Αιγυπτιώτικο Αρχείο Ν.Κ. Νικηταρίδη, καθώς και συνέντευξη της Αλεξανδρινής Ρέας Σαρολίδου για τη ζωή στη Νειλοχώρα και την επιστροφή στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της δεκαετίας του ΄60.

Ακούστηκαν επίσης απαγγελίες ποιημάτων του Καβάφη, όπως τα “Η Πόλις” και “Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον“.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Birmingham κ. Χριστόφορος Φιλιππίδης, ο οποίος έχει και καταγωγή από την Αλεξάνδρεια, σύσσωμο το συμβούλιο του Ελληνικού Σχολείου της Αγίας Τριάδος και η πρόεδρος κ. Κατερίνα Ιορδάνου.

Αρέσει σε %d bloggers: