«…Στον ιερό αυτόν χώρο βρίσκονται θαμμένοι Έλληνες Ορθόδοξοι που έζησαν σε αυτή την πόλη από το 1933 έως και σήμερα. Οι Έλληνες αυτοί δημιούργησαν με το μόχθο και τις ικανότητές τους μια ιδανική κοινωνία γεμάτη αγάπη, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Οι Έλληνες αυτοί τίμησαν όλες τις πανανθρώπινες αξίες και τις εφάρμοσαν με ευλάβεια στην καθημερινή τους ζωή. Τέλος οι Έλληνες αυτοί τίμησαν αλλά και τιμήθηκαν με σεβασμό από τους τοπικούς άρχοντες αυτής της πόλης, της φιλόξενης χώρας της Αιγύπτου, που τόσο αγάπησαν και που τελικά όπως το επιθυμούσαν τους σκέπασε με το ιερό της χώμα…»

@Copyright: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Αποστολή στο Σουέζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Σουέζ. Ελληνικό Ορθόδοξο Κοιμητήριο. Ένα σημείωμα μνήμης και υπερηφάνειας για τους Αιγυπτιώτες που είναι θαμμένoι στη γη που αγάπησαν. Τα συναισθήματα έντονα όχι μόνο για όλους όσοι αναπαύονται στον ιερό τούτο χώρο αλλά και για τον Ελληνισμό που “ξεριζώθηκε” κατά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του ’67 αφήνοντας σε λίγες ώρες το μόχθο μιας ζωής.

Ναοί, εστιατόρια, σπίτια, σχολεία, διπλωματικές αρχές, εγκαταλείφθηκαν άρον άρον.

Η Ελληνική παροικία του Σουέζ έσβησε εν ριπή οφθαλμού από τις ριπές του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η Ελληνική Λέσχη, το Σχολείο, το Προξενείο, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης που τώρα ανακαινίζεται, έμειναν γεμάτα υλικό πλούτο, αναμνήσεις και «φορτωμένα» με μια λαμπρή ιστορία που φωτίζει ακόμη και μέσα όλο τον κόσμο ακόμη και μέσα από τα ερειπωμένα αλλά μοναδικής αρχιτεκτονικής κτήρια της Ελληνικής Κοινότητας Σουέζ.

@Copyright: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, έχει αναλάβει να καταγράψει και να διασώσει την λαμπρή ιστορία των Ελλήνων του Σουέζ καθώς από το 1979 η πάλαι ποτέ ακμάζουσα Ελληνική Κοινότητα Σουέζ συγχωνεύθηκε μαζί της.

@Copyright: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Η κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων πηγαίνει συχνά στο Σουέζ, όπου μαζί με τα άλλα μέλη της Εφορείας, τον κ. Χρήστο Αντωνίου, την κ. Άννα Αυγερινού, την κ. Βάσω Γαζή, την κ. Λίτσα Θηραίου και τον υπεύθυνο ασφαλείας της Ε.Κ.Κ κ. Μοχάμαντ Ναγκίμπ, επιβλέπουν την περιουσία των Ελλήνων. Με πρωτοβουλία της κ. Σκουφαρίδου, απομακρύνθηκαν τα αυθαίρετα καταστήματα που είχαν κάποιοι ανεγείρει έξω από το κοιμητήριο και καθαρίστηκε ο χώρος.

@Copyright: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Πριν από λίγες μέρες η αντιπροσωπεία της Ε.Κ.Κ πήγε μαζί με τον Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο στο Σουέζ, προκειμένου να δουν τις εργασίες αποκατάστασης του ναού της Αγίας Αικατερίνης, τον καθαρισμό και αποκατάσταση του εξωτερικού τοίχου του Αγίου Γεωργίου και το κοιμητήριο των Ελλήνων Ορθοδόξων.

@Copyright: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Όλοι λύγισαν όταν μπήκαν στο ναό του κοιμητηρίου. Λίγες μόνο εικόνες, το έμβλημα της Ελληνικής Κοινότητας Σουέζ και ένα αυτοσχέδιο καντηλέρι. Δίπλα από την πόρτα, αριστερά υπάρχουν τα ονόματα όλων των Ελλήνων Ορθόδοξων που ετάφησαν σε τούτη τη γη που έζησαν, γέλασαν, πόνεσαν και πέθαναν.

@Copyright: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Ένα όμως σημείωμα από τους απογόνους των Ελλήνων που έζησαν και δημιούργησαν στο Σουέζ προκάλεσε λυγμούς. «…Αιωνία σας η μνήμη. Αφιέρωμα από όλους τους απογόνους σας, από όλον το κόσμο, με υπερηφάνεια και σεβασμό», ήταν τα λίγα λόγια που έγραψαν τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αιγυπτιωτών Σουέζ και Πορτ Τεουφίκ που προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης.

@Copyright: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Λίγα λεπτά αργότερα ο μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη εκείνων που «αναπαύονται» στη γη της Αιγύπτου, που «κοιμήθηκαν» για πάντα στην αγκαλιά της.

Διαβάστε επίσης: Σουέζ: Σκουπίδια και τρωκτικά στο ναό του Αγ. Γεωργίου – Αγωνιώδης προσπάθεια της Ε.Κ.Κ να σώσει το μνημείο (Photos)

Αρέσει σε %d bloggers: