Ο Λεωνίδας Μπλαβέρης* είναι ένας από τους παλαιότερους στρατιωτικούς συντάκτες καθώς επί 29 χρόνια είναι διαπιστευμένος στο υπουργείο Άμυνας.

Ο κ. Μπλαβέρης παρακολούθησε στις 28 Νοεμβρίου 2018 την παρουσίαση της τελικής φάσης της διακλαδικής ασκήσης “Μέδουσα 7-Αλεξανδρούπολη ’18” που έκαναν Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτ0ς, τόσο από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο “Σαντάτ” όσο και από την ελληνική Φ/Γ “ΕΛΛΗ”.

O “κομάντο” του ρεπορτάζ Άμυνας κ. Λεωνίδας Μπλαβέρης.

Με το βλέμμα του δημοσιογράφου κατέγραψε καρέ καρέ φωτογραφίες από την άσκηση και μας έδωσε την άδεια να τις δημοσιεύσουμε. Τα σχόλια στις λεζάντες είναι δικά του.

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Π. Καμμένος: Χτίζουμε άξονα σταθερότητας από τα Βαλκάνια μέχρι τη βόρεια Αφρική

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Στο μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα, μέσω των τριμερών συμφωνιών που υλοποιεί, χτίζει τον άξονα σταθερότητας που ξεκινάει από τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι τη βόρεια Αφρική». Η άσκηση σηματοδότησε  την πρώτη διεθνή στρατιωτική παρουσία κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μάλιστα βορειοδυτικώς της Κρήτης.

Το ΠΑΘ “Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης” του Κυπριακού Ναυτικού προκάλεσε ρίγη συγκινήσεως με την πρώτη του παρουσίαση καΙ συμμετοχή σε διεθνή άσκηση έξω από τα νερά της Μεγαλονήσου! (Φωτ.: Λ.Σ.Μπλαβέρης)

«Σήμερα έγινε μία μεγάλης εκτάσεως άσκηση, η «ΜΕΔΟΥΣΑ 7», με την παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, των Αρχηγών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου» τόνισε ο ΥΕΘΑ προσθέτοντας.

«Είναι η έβδομη κατά σειρά άσκηση, η οποία πλέον είναι τριμερής, με την Αίγυπτο και την Κύπρο ως ενεργούς μετόχους και χώρες από τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητές.

Ο άξονας ευστάθειας, που συγκροτείται με κέντρο την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, αποτελεί την ελπίδα για την ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

H πρύμνη του ελικοπτεροφόρου “Ανουάρ Ελ-Σαντάτ” ανοικτή για να βγάλει από το εσωτερικό του τα αποβατικά του (Φωτ.: Λ.Σ.Μπλαβέρης)

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αυτή η στρατιωτική συνεργασία είναι αντικείμενο θετικών σχολίων από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις χώρες που επιδιώκουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το μεγάλο αποβατικό στο εσωτερικό του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου “Ανουάρ Ελ-Σαντάτ”, φορτωμένο με Hammer και έτοιμο να βγει για μα κατευθυνθεί στην ακτή και να αφήσει του Πεζοναύτες της 32 ΤΑΞΠΝ και τον εξοπλισμό τους (Φωτ.: Λ.Σ.Μπλαβέρης

Η Ελλάδα, με αυτές τις τριμερείς συμφωνίες, χτίζει τον άξονα σταθερότητας που ξεκινάει από τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι τη βόρεια Αφρική.

Το ελικοπτεροφόρο “Ανουάρ Ελ-Σαντάτ”, γαλλικής σχεδιάσεως και κατασκευής τύπου “Mistral”, με ένα επιθετικό ελικόπτερο “Απάτσι” και ένα μεταφορικό “Σινούκ, όλα της 1ης ΤΑΞΑΣ της Αεροπορίας Στρατού στο κατάστρωμά του. (Φωτ.: Λ.Σ.Μπλαβέρης)

Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες που συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση με υψηλό επαγγελματισμό, με συνεχώς βελτιούμενες αποδόσεις.

“Κρυφτούλι με το φακό ενός ελικοπτέρου S-60B Aegean Hawk της ΔΑΝ, λίες στιγμές μετά την απογείωσή του επό το ελικοδρόμιο της Φ/Γ “ΕΛΛΗ”! (φωτ.: Λ.Σ.Μπλαβέρης)

Ιδιαίτερα στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι από τη μία πλευρά επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και από την άλλη ετοιμάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή».

Μικτός σχηματισμός πεντάδας μαχητικών αεροσκαφών που συμμετείχαν στην άσκηση σε ένα “fly-pass” πάνω από τους επισήμους. Προηγείται το “ιπτάμενο ραντάρ” EMB-145H Erieye της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ και ακολουθεί από ένα “ζευγάρι” σε κάθε πλευρά αιγυπτιακών και ελληνικών F-16C. (φωτ.: Λ.Σ.Μπλαβέρης)

Αναφερόμενος στη συνεργασία και σε θέματα της ενέργειας στην περιοχή τόνισε τα εξής:

Μερικά από τα σκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση, έχουν λάβει σχηματισμό “γραμμής παραγωγής” προκειμένου να περάσουν από τη ναυαρχίδα Φ/Γ “ΕΛΛΗ” και να αποδώσουν χαιρετισμό στους επισήμους:. Προηγείται η Φ/Γ “ΥΔΡΑ”, ακολουθεί η Φ/Γ “ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ” και αιγυπτιακά σκάφη… (φωτ.: Λ.Σ.Μπλαβέρης)

«Πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη, δηλαδή η μετατροπή της πατρίδας μας σε κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν ξεκινήσει από τον τομέα της άμυνας, θα ανοίξουν την καινούρια ημέρα, της μεταμόρφωσης της Ελλάδας σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο, αλλά και παραγωγό ενέργειας.

*Ο κ. Μπλαβέρης είναι δημοσιογράφος στο newpost.gr

Αρέσει σε %d bloggers: